Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov pred rokom uisťoval, že v Rusku ”nie je všeobecnou tendenciou” zakazovať diela, konfiškovať knihy. FOTO: Reuters
StoryEditor

Ruské úrady stíhajú známeho spisovateľa historických detektívok za klamstvá o armáde a jej diskreditáciu

18.12.2023, 18:00
Autor:
ČTKČTK

Podľa štátnej agentúry TASS ho podozrievajú aj z "ospravedlňovania terorizmu".

Ruské úrady začali trestné stíhanie spisovateľa Borisa Akunina, známeho aj slovenským čitateľom vďaka historickým detektívkam o cárskom úradníkovi Erastovi Fandorinovi.

Na zozname hľadaných osôb

Informovali o tom dnes ruské tlačové agentúry a médiá, pričom podľa niektorých úrady spisovateľa stíhajú v súvislosti s údajným šírením "klamstiev" o ruskej armáde, podľa iných za jej "diskreditáciu".

Podľa štátnej agentúry TASS ho podozrievajú aj z "ospravedlňovania terorizmu". Akunin - vlastným menom Grigorij Čchartišvili - žije v zahraničí a už predtým odsúdil ruskú inváziu na Ukrajinu.

image

Migrantov v Rusku po prvýkrát zbavili občianstva, nechceli ísť do armády, píšu médiá

Podľa agentúry Interfax ho úrady v jeho neprítomnosti čoskoro umiestnia na zoznam hľadaných osôb.

Už skôr počas dňa ruské médiá informovali o zaradení sedemdesiatročného Akunina na zoznam "teroristov a extrémistov", ktorý spravuje ruský úrad pre dohľad nad financiami Rosfinmonitoring. Pridanie so sebou nesie zablokovanie ruských bankových účtov týchto ľudí.

Hrozí mu až 15 rokov väzenia

Reakcia spisovateľa na správy o stíhaní zatiaľ nie je známa. Za "klamné" označujú ruské úrady a súdy všetky informácie, ktoré sú v rozpore s oficiálnou interpretáciou vojny proti Ukrajine. Kritikom tejto politiky a odporcom vojny hrozí obvinenie z diskreditácie ozbrojených síl či šírenie úmyselne lživých informácií, za čo podľa zákonov prijatých po minuloročnej invázii Ruska na Ukrajinu hrozí až 15 rokov za mrežami.

Médiá o niečo skôr napísali, že v Rusku prestávajú predávať knihy spisovateľov Akunina a Dmitrija Bykova, čo je podľa týchto správ dôsledok faktu, že obaja exiloví autori sú známi kritici vojny, ktorú Rusko už takmer dva roky vedie proti Ukrajine.

image

Ruský súd rozhodol o predĺžení väzby novinárky Kurmaševovej, nezaregistrovala sa ako zahraničný agent

A obaja tiež použili obzvlášť ostré slová v telefonických rozhovoroch, ktorými ich „nachytali“ prokremeľskí prankeri, teda šprýmári vydávajúci sa v telefonátoch so známymi osobnosťami za niekoho iného.

Najprv ruské vydavateľstvo AST ohlásilo, že sa rozhodlo zastaviť distribúciu kníh oboch spisovateľov. Dôvodom sa podľa riaditeľa vydavateľstva Pavla Griškova stali bližšie nespresnené "verejné vyhlásenia spisovateľov, ktoré mali veľký ohlas v spoločnosti".

Jeho knihy si Rusi už nezakúpia

Tlač a distribúcia diel oboch spisovateľov budú podľa riaditeľa AST pozastavené až do doby, kým ich vyjadrenia budú "právne vyhodnotené".

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov pred rokom uisťoval, že v Rusku "nie je všeobecnou tendenciou" zakazovať diela, konfiškovať knihy a vymazávať z plagátov autorov zaujímajúcich iné názory, než má prezident Vladimir Putin. Peskov tak reagoval na správy, že z divadelných plagátov odstraňujú Akuninovo meno a z kníhkupectva a knižníc miznú knihy spisovateľov, ktorí boli označení za takzvaných "zahraničných agentov" alebo emigrovali z Ruska. "Je potrebné posúdiť každý konkrétny prípad," vyhlásil.

Putin predtým uviedol, že Moskva je dotknutá zahraničnými pokusmi rušiť ruskú kultúru, ale nebude postupovať rovnakým spôsobom, pripomenula vtedy agentúra Interfax.

image

Ruský súd zakázal v krajine všetky LGBTI+ organizácie. Považuje ich za extrémistické a ich členov plánuje zatvárať

Teraz reťazec kníhkupectva Čitaj-gorod podľa serveru Meduza ohlásil, že zastavuje predaj Akuninových a Bykovových kníh. Aj v tomto prípade sa firma odvolala na "nedávne vyjadrenia spisovateľov, ktoré mali veľký ohlas v médiách".

Akunin a Bykov, žijúci teraz v emigrácii, sa tento mesiac stali obeťami prokremeľských prankerov, pripomenula ruská redakcia BBC.

Bykov v rozhovore s prankermi známymi pod prezývkami Vovan a Lexus predniesol vetu, ktorá pobúrila prívržencov vojny a ktorá sa objavila aj v štátnej agentúre TASS: "Samozrejme, keď zabíjajú Rusov, tak mi to vadí. Ale nesťažujem sa, rovnako ako sa nesťažujem na Izrael kvôli Gaze."

Z rozhovoru s Akuninom ruské médiá zase prevzali vetu, že by spisovateľ rád pomohol Ukrajine a že si myslia, že aj iní Rusi pôsobiaci v kultúre a odmietajúci "putinskú diktatúru" s radosťou Ukrajincom pomôžu.

Odsúdil vojnu na Ukrajine

Akunin a Bykov verejne odsúdili vpád ruských vojsk do susednej krajiny vlani vo februári. Kníhkupectvo sa potom začalo zbavovať kníh oboch populárnych autorov, podobne ako kníh ďalších opozične naladených spisovateľov.

Autor historických detektívok Akunin na prelome rokov 2011 a 2012 patril k hlavným rečníkom na masových protivládnych demonštráciách, potlačených po návrate Putina do Kremľa. Od roku 2014 žije v Británii, Francúzsku a Španielsku.

Bykov je známy hlavne ako autor životopisných kníh o Borisovi Pasternakovi, Bulatovi Okudžavovi, Maximu Gorkom či Vladimírovi Majakovskom.

Tento rok v auguste súd v Moskve v neprítomnosti odsúdil spisovateľa Dmitrija Gluchovského na osem rokov odňatia slobody za "šírenie klamstiev" o ruskej armáde.

image

Dav na ruskom letisku lynčoval Izraelčanov. Šéf oblasti z toho viní aj banderovcov z Ukrajiny

Spisovateľ je známy aj českým a slovenským čitateľom predovšetkým vďaka románom Metro 2033 a Metro 2034. Gluchovskij podľa obžaloby šíril na sociálnych sieťach texty a videá s "umelo vytvorenými" dôkazmi o zločinoch spáchaných ruskými vojakmi na Ukrajine, napísala agentúra TASS a pripom. v exile.

Gluchovskej knihy, podobne ako diela mnohých ďalších spisovateľov, ktorí protestovali proti vojne, je zakázané vystavovať v kníhkupectvách a knižnice ich sťahujú z obehu, poznamenal server Meduza, ktorý pôsobí z lotyšského exilu.

01 - Modified: 2023-12-15 14:42:19 - Feat.: 1 - Title: Navaľného prevážajú do inej väznice, utajenú lokalitu odhalia až po jeho príchode 02 - Modified: 2023-12-15 09:56:31 - Feat.: 1 - Title: Hľadá sa Navaľnyj: Podľa svojich spolupracovníkov zmizol, ruské úrady mlčia 03 - Modified: 2023-12-13 21:48:11 - Feat.: 1 - Title: Odsúdenie ruského opozičného politika Jašina potvrdil aj kasačný súd, píše Meduza 04 - Modified: 2023-12-11 09:21:11 - Feat.: 1 - Title: Ruské impérium je zničené, len to ešte nevie, tvrdí slávny ruský dirigent 05 - Modified: 2023-12-08 13:53:18 - Feat.: 1 - Title: Girkin sa najviac obáva, že ho ‘omilostia‘ rovnako ako Kuchára. Situácia v Rusku sa prudko zhoršila, tvrdí
01 - Modified: 2024-05-09 08:24:52 - Feat.: - Title: Veľká prehliadka v Moskve sa začala so snežením. Ruské jadrové sily sú vždy v pohotovosti, hrozil Putin 02 - Modified: 2024-05-09 09:24:16 - Feat.: - Title: Palivá na Slovensku zlacneli, je za tým najnovšia taktika Ruska 03 - Modified: 2024-05-09 07:16:44 - Feat.: - Title: Námestník ruského ministra obrany zostáva vo väzení, čelí obvineniam z úplatkárstva 04 - Modified: 2024-05-09 06:16:59 - Feat.: - Title: Rusko po ukrajinských útokoch hlási zranených a požiar v sklade pohonných hmôt 05 - Modified: 2024-05-09 05:51:31 - Feat.: - Title: Pri náletoch na Charkov utrpeli zranenia najmenej štyri deti. Rusi útočili aj na Odesu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
09. máj 2024 11:35