Igor Girkin tvrdí, že by prijal všetky opatrenia, aby vyhral vojnu, pretože remízou sa neskončí a porážka sa bude rovnať smrti. FOTO: Reuters
StoryEditor

Girkin sa najviac obáva, že ho ‘omilostia‘ rovnako ako Kuchára. Situácia v Rusku sa prudko zhoršila, tvrdí

08.12.2023, 14:53
Autor:
ČTKČTK

Igor Girkin sa domnieva, že ho režim začal prenasledovať práve teraz kvôli rastúcemu pocitu neistoty a vlastnej nestability.

Ruský nacionalista, bývalý vojenský veliteľ proruských separatistov v Donbase na východe Ukrajiny a kritik ruského prezidenta Vladimira Putina Igor Girkin, známy aj ako Strelkov, predpokladá, že ho ruský súd pošle do väzenia kvôli vymyslenému obvineniu. Viac sa však obáva, aby ho "neomilostnili" ako vodcu ruských žoldnierov Jevgenija Prigožina, ktorý presne dva mesiace po neúspešnej vzbure proti Moskve zahynul v troskách vlastného lietadla. Na Girkinovo vyjadrenie z väznice upozornil dnes bieloruský opozičný portál Naša Niva.

"Očakávam odsudzujúci rozsudok a odňatie slobody na neurčito. Bude to zaujímavý precedens, pretože po vznesení obvinenia mi nezostáva miesto na Zemi, kde by som bol pokladaný za občana dbalého zákonov. Na Západe ma už pokladajú za teroristu po rozsudku haagskeho súdu. A vo vlasti ma zjavne čaká pochybná sláva extrémistu," uviedol Girkin v odpovedi na otázky spravodajského kanálu Baza.

image

Ruským prezidentom chce byť Putinov žoldnier. Terorista, ktorý obvinil súčasnú hlavu štátu z fňukania

Bývalý dôstojník tajnej služby FSB Girkin od jari 2014 velil milíciám proruských separatistov v Donbase na východe Ukrajiny. Holandský súd ho vlani v neprítomnosti odsúdil na doživotie kvôli podielu na vražde 298 ľudí na palube malajzijského lietadla zostreleného v lete 2014 nad východnou Ukrajinou. Rusko však osoby odsúdené v prípade letu MH17 odmieta vydať.

Ako stúpenec vojny proti Ukrajine Girkin stále ostrejšie kritizoval ruské vojenské velenie aj prezidenta Putina a označoval ich za neschopných. Otvorenou kritikou šéfa Kremľa podľa agentúry Reuters prekročil hranicu, cez ktorú sa neodvážil ísť ani vodca žoldnierskej Wagnerovej skupiny Prigožin.

Spúšťač? Rastúca nestabilita

Ruské úrady v júli Girkina zadržali a obvinili z extrémizmu. Vo štvrtok mu súd predĺžil väzbu o pol roka.

Girkin sa domnieva, že ho režim začal prenasledovať práve teraz kvôli rastúcemu pocitu neistoty a vlastnej nestability. "Spúšťačom bola rastúca vonkajšia aj vnútorná nestabilita Ruska, režim sa cíti neistý vlastným postavením. Zavreli ma mesiac po Prigožinovej vzbure. Zo všetkého najviac sa obávam, že namiesto obyčajného trestu ma ‘omilostia‘ rovnako ako Kuchára," pripustil v narážke na Prigožinovu prezývku.

image

Putin je mäkká nula a podradný človek, hlása z väzby kandidát na ruského prezidenta Girkin

Osobne ho nepoznal, z jeho smrti sa neradoval ani nijako nesmútil. Mal Prigožinovi za zlé, že nechal údajne v Sýrii americkým letectvom beztrestne zmasakrovať stovky ruských žoldnierov, vrátane niekdajšieho Girkinovho veliteľa z Bosny. Girkin povedal, že krv Rusov by sa mala prelievať výlučne za vlasť, a nie kvôli záujmom oligarchov a politických dobrodruhov. Prigožin mal byť podľa neho potrestaný, ale stať sa tak malo na súde. Dodal, že neverí Putinovej verzii o Prigožinovej smrti v dôsledku neopatrného zaobchádzania s granátom na palube lietadla.

Buď víťazstvo, alebo kolaps

Girkin má vo väzobnej cele televíziu a rádio, s novinkami ho oboznamuje aj manželka pri pravidelných návštevách, a tak má povedomie o dianí na ukrajinskom bojisku. Nepredpokladá žiadne prímerie či zmrazenie konfliktu, vojna podľa neho ešte potrvá dlho, pretože nepriateľ – Západ – je odhodlaný postupne zničiť Rusko.

"Situácia sa prudko zhoršila, krajina vstúpila do obdobia vyhrotenej nestability, čo predviedla ako Prigožinova vzbura, tak spôsob odstránenia vodcov vzbury," zdôraznil. Vojenský úspech v podobe odrazenia ukrajinskej protiofenzívy podľa Girkina nič nemení na skutočnosti, že vojna na Ukrajine trvá už 21 mesiacov, jej koniec je v nedohľadne a ani sa nečrtá splnenie akéhokoľvek cieľa, s ktorými Moskva vojnu začínala.

image

Ruská armáda slabne, budúci rok nebude schopná boja, ozval sa bývalý vodca separatistov z väzenia

Girkin je odhodlaný kandidovať v prezidentských voľbách vyhlásených na marec budúceho roka, ale pripustil, že je veľmi nepravdepodobné, že by ho úrady k voľbám pustili.

"Prijal by som všetky opatrenia, aby som vojnu ukončil víťazstvom, pretože remízou to neskončí a porážka sa bude rovnať smrti a povedie k národnej katastrofe, ktorá svojím rozsahom rádovo presiahne už spôsobené škody. Už dávno nemáme žiadnu inú možnosť ako úplné víťazstvo, inak nám hrozí zrútenie a chaos. Ak boli aj iné možnosti, terajší režim ich premárnil a už sa nevrátia," vyhlásil Girkin.

01 - Modified: 2023-11-18 21:51:26 - Feat.: 1 - Title: Väznený Girkin chce kandidovať na prezidenta. Z väzby kritizoval armádu aj Putina 02 - Modified: 2023-08-31 14:02:12 - Feat.: 1 - Title: Uväznený Girkin ohlásil kandidatúru na prezidenta, kritizoval aj Putina. Chce byť vojensky prísnejší 03 - Modified: 2023-07-25 10:09:32 - Feat.: 1 - Title: Putinova noc dlhých nožov. Kremeľ zasahuje, na mušku si vzal rozzúrených ultrapatriotov​ 04 - Modified: 2023-07-23 20:01:01 - Feat.: 1 - Title: Girkin je v moskovskej väznici Lefortovo. V cele má chladničku aj televízor 05 - Modified: 2023-07-22 11:23:19 - Feat.: 1 - Title: Zatknutie Girkina vyvolá v Rusku hnev. A to aj v radoch armády, znie z Londýna 06 - Modified: 2023-07-21 18:12:23 - Feat.: 1 - Title: V Rusku sa kritika netoleruje. Girkin bol na súde v sklenenej klietke, vo väzbe bude do septembra
01 - Modified: 2024-05-08 18:20:35 - Feat.: - Title: Ukrajina po ruskom útoku obmedzila dodávky elektriny, varovala pred výpadkami 02 - Modified: 2024-05-08 21:29:08 - Feat.: - Title: Krajiny EÚ sa zhodli, že z výnosov zo zmrazených ruských aktív vyzbroja Ukrajinu 03 - Modified: 2024-05-08 15:07:23 - Feat.: - Title: Z peňazí zbierky Munícia pre Ukrajinu nakúpia delostreleckú muníciu. Na fronte nám chýba, potvrdil veľvyslanec 04 - Modified: 2024-05-08 14:00:37 - Feat.: - Title: Poľsko oznámilo nové hekerské útoky skupiny spojenej s Ruskom 05 - Modified: 2024-05-08 12:59:00 - Feat.: - Title: Čína zablahoželala Putinovi k inaugurácii do prezidentského úradu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
09. máj 2024 04:23