Väznený ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj. FOTO: Reuters
StoryEditor

Navaľného prevážajú do inej väznice, utajenú lokalitu odhalia až po jeho príchode

15.12.2023, 15:41
Autor:
TASRTASR

Proces presunu trestancov po železnici - často naprieč celým Ruskom - môže trvať aj niekoľko týždňov.

Väznený ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj opustil územie Vladimírskej oblasti, kde si doteraz odpykával svoj trest, a je prevážaný do nápravnovýchovného ústavu v inej časti krajiny.

Nikto netuší, v akom je stave

Jeho príchod tam bude zverejnený v súlade so zákonom. Uvádza sa to vo vyhlásení ruskej Federálnej služby pre výkon trestu (FSIN) prečítanom v piatok na zasadnutí súdu, ktorý sa zaoberal Navaľného sťažnosťou na vedenie väznice IK-6 v Melechove.

Ako vo svojej správe pripomenula agentúra Reuters, Navaľného spolupracovníci a prívrženci, ktorí od augusta očakávali jeho presun do väzenského tábora s osobitným režimom - ide o najprísnejší stupeň stráženia v ruskom väzenskom systéme -, tvrdia, že advokáti sa s Navaľným nevideli od 6. decembra, preto vyvolali poplach.

Proces presunu väzňov po železnici - často naprieč celým Ruskom - môže trvať aj niekoľko týždňov. Právnici a rodina počas prevozu nedostávajú žiadne informácie, kde sa odsúdený momentálne nachádza a v akom je stave. Dostanú ich až vtedy, keď dorazí na miesto určenia.

Navaľného hovorkyňa Kira Jarmyšová podľa Reuters v piatok uviedla, že nie je známe, kam politika odviezli. Dodala, že právnikom bolo povedané, že Vladimírsku oblasť opustil 11. decembra.

Nemohli sa s ním stretnúť ani jeho právnici

Jarmyšová v súvislosti s tým vyjadrila počudovanie nad tým, že právnici nemali možnosť stretnúť sa s Navaľným, ak v čase od 6. decembra bol stále vo väznici IK-6.

Navaľného strastiplná cesta

Navaľného, bývalého právnika, ktorý sa stal známym tým, že pranieroval elitu okolo ruského prezidenta Vladimira Putina a obvinil ju z rozsiahlej korupcie, odsúdili v auguste na ďalších 19 rokov väzenia - k 11 a pol roku straty slobody, ktoré si v tom čase už odpykával.

Alexej Navaľnyj si vyslúžil obdiv pomerne nesúrodej ruskej opozície i svojich priaznivcov v zahraničí za to, že sa začiatkom roku 2021 dobrovoľne vrátil do Ruska z Nemecka, kde sa liečil z pokusu o otrávenie nervovoparalytickou látkou.

Navaľnyj i jeho blízki spolupracovníci tvrdia, že bol otrávený počas pracovnej cesty po Sibíri v auguste 2020.

Kremeľ popiera, že by sa ho pokúsil zabiť, a uvádzal, že neexistujú dôkazy, že bol otrávený nervovoparalytickou látkou - špecializované západné laboratóriá však testmi dokázali opak.

Kým priaznivci považujú Navaľného za ruskú verziu juhoafrického bojovníka proti apartheidu Nelsona Mandelu, ktorý jedného dňa vyjde z väzenia a povedie svoju krajinu, ruské vedenie označuje jeho i jeho stúpencov za extrémistov napojených na americkú spravodajskú službu CIA, ktorí sa snažia destabilizovať Rusko.

 

01 - Modified: 2024-03-30 07:09:59 - Feat.: - Title: V Rusku zatkli novinárku Antoninu Favorskú za údajnú spojitosť s Navaľného protikorupčnou organizáciou 02 - Modified: 2024-03-09 12:45:16 - Feat.: - Title: Rodičia Navaľného sa poďakovali Rusom za vzdávanie úcty ich synovi 03 - Modified: 2024-03-01 16:30:00 - Feat.: - Title: Ďalší muž na Putinovom zozname smrti. Hlavný terč Kremľa prosí o pomoc, Británia je jeho poslednou nádejou 04 - Modified: 2024-02-25 15:08:32 - Feat.: - Title: Navaľnyj zrejme zomrel prirodzenou smrťou, uviedol šéf ukrajinskej rozviedky. Údajne ho skolila trombóza ​ 05 - Modified: 2024-02-22 23:00:00 - Feat.: - Title: Vojna na Ukrajine mala zabetónovať ruský režim. Živý Navaľnyj bol pre systém veľké riziko, tvrdí politologička
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
09. máj 2024 17:51