StoryEditor

Ivana Šáteková: Písali mi, prečo nemaľujem Kriváň, ale zosmiešňujem Slovákov. Ja však len nastavujem zrkadlo

21.09.2024, 00:00
  • Jej diela sú vyhľadávané pre údernosť a dôvtip, ktorými zrkadlí dejiny i súčasnosť našej krajiny. Aj tú najaktuálnejšiu.
  • S Ivanou Šátekovou sme sa rozprávali o dvojtvárnosti národných symbolov, vyrovnávaní sa s hejtmi, ale aj o tom, čo má spoločné atrament a rodinné traumy.
  • Prečítajte si rozhovor publikovaný v HN magazíne

Čo vás teraz zamestnáva?

Príprava dvoch výstav, ktoré ma čakajú v septembri, ale nemám na to všetko čas, keďže musíme chodiť na protesty (úsmev). Bola by som rada, keby sme nemuseli zachraňovať kultúru, ale mohli ju tvoriť – mať na to čas a slobodu.

Naposledy ste podporili Štafetový protest slovenskej kultúry.

Áno. Organizovala to Otvorená kultúra, ktorej aktivitám fandím. Bolo nutné vytvoriť platformu, ktorá by spájala všetky inštitúcie a prostredníctvom ktorej by sme dali ministerstvu kultúry najavo, že sa vieme spojiť a spoločne fungovať. Bolo by krásne, keby aj ono s nami spolupracovalo a komunikovalo, ale je to naopak: nekomunikuje, skôr nám hádže polená pod nohy. Na tomto proteste som sa veľmi rada zúčastnila, zožiera ma totiž sedieť doma a nič nerobiť. A keď bude iný protest, zase si prídem slobodne vyjadriť názor.

V galérii si pozrite ukážku jej tvorby, vrátane jej najnovšej kolekcie: 

Ako vnímate náladu v umeleckej obci? Zaznamenali ste aj ohlasy, ktoré s postojmi ministerstva sympatizujú?

Mnoho ľudí, ktorí pracujú v inštitúciách, ovláda strach, ktorý tu panuje, a volia autocenzúru: nechcú hovoriť veci tak, ako ich cítia. Sú aj takí, ktorí súhlasia s tým, čo sa tam deje, je ich však mizivé percento. Čoraz viac pribúda tých, ktorí sa pridávajú k Otvorenej kultúre.

Pocítili ste dosah zmien aj vy?

Keďže som slobodný umelec – aspoň teda zatiaľ – a ešte mi nikde nezrušili výstavu, tak nie. V inštitúciách, u ktorých je pre mňa dôležité, aby zostali slobodnými, to veľmi cítiť. Aj v tom, aká panuje energia v Slovenskej národnej galérii.

Aká?

Ľudia, ktorí tam pracovali s radosťou, cítia strach. Nevedia, čo bude a či budú môcť ďalej vykonávať svoju prácu. Neviem však, kým ich chcú nahrádzať, lebo v našej malej krajine zas až toľko odborníkov nie je. A aktuálny pán riaditeľ k nim naozaj nepatrí (Anton Bittner nemá profesionálne skúsenosti s oblasťou umenia, pozn. red.). Mám v sebe dosť sebakontroly na to, aby som nešla bez akejkoľvek skúsenosti riadiť inštitúciu, a takýchto rozmerov, s toľkými zamestnancami. Pre nás umelcov je dehonestujúce, že si naozaj na ministerstve myslia, že môžu každého z nás nahradiť a našu prácu môže robiť ktokoľvek. Žiaľ, nie. Jediné, čo aktuálny pán riaditeľ bez skúseností zatiaľ podnikol, je to, že objednal stožiar na vlajku. Ktorý sa tam ešte k tomu ani nehodí.

Ako reagujete na reči o tom, že aj tak sa protestmi nič nezmení?

Byť ticho ešte nikdy ničomu neprospelo.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 82% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-08-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Herec a režisér Jiří Mádl o filme Vlny: Až vďaka filmu mladým dochádza veľa vecí, aj paralely s dneškom 02 - Modified: 2024-08-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Šéfkuchár Ram Yadav tu našiel nový domov, lásku a prácu snov: Bryndza a jazyk boli výzvou už od začiatku 03 - Modified: 2024-07-12 10:05:33 - Feat.: 0 - Title: Režisér Peter Bebjak: Filmárčina sa podobá vareniu, úspech je však veľmi prchavá záležitosť 04 - Modified: 2024-06-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Galeristka: Milujem pokrok, už za pár stoviek viete kúpiť dielo študenta a možno je to budúci Picasso
01 - Modified: 2024-09-20 05:30:00 - Feat.: - Title: Výtvarník Július Koller: Fanaticky zhromažďoval – a fantasticky tvoril. Čakaním na UFO miatol aj najbližších 02 - Modified: 2024-09-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Šimečka pre HN: Trojpercentná extrémistická strana zametá s celým Hlasom i koalíciou (rozhovor) 03 - Modified: 2024-09-19 15:42:39 - Feat.: - Title: Srbský veľvyslanec na Slovensku pre HN: Veríme, že vaše skúsenosti nám pomôžu na našej ceste do Európskej únie 04 - Modified: 2024-09-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Keď nás v noci trápi hlava: Čím viac sa snažíte spať, tým horšie to ide. Ako z bludného kruhu? 05 - Modified: 2024-09-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Autorka Tove Jansson: Začínala karikatúrami Hitlera, medzi škriatkov ukrývala traumy
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
21. september 2024 00:02