StoryEditor

Galeristka: Milujem pokrok, už za pár stoviek viete kúpiť dielo študenta a možno je to budúci Picasso

02.06.2024, 00:00
  • Je galeristka, pripravuje výstavy, spolupracuje so zberateľmi, vyučuje na univerzite a ešte k tomu sama zbiera umenie.
  • Oľga Trčková je úspešná investičná expertka a umelecký trh má v malíčku.
  • V magazíne Prečo nie?! sme sa rozprávali na viacero tém týkajúcich sa vývoja umenia, príchodu umelej inteligencie na kreatívne polia, ale aj o potrebe angažovania sa v spoločenských otázkach.

Ako ste sa dostali k umeniu? Fascinovalo vás už od skorého veku?

V mladosti ma umenie vôbec nezaujímalo, chcela som byť vojenský pilot. Neurobila som skúšky, ukázalo sa, že by bol pri lietaní problém, že si pletiem vpravo a vľavo. S umením som začala až po univerzite, a to prácou pre aukčný dom Dorotheum vo Viedni. Prvú Gallery Art Factory som mala na príšernom mieste: v dome na odstrel na Václavskom námestí bola obrovská stará tlačiareň novín. Nemala som žiadne peniaze a nájom bol nízky. V tom čase bola na Václaváku najväčšia koncentrácia prostitútok a dílerov drog v Európe a všetko sa sústreďovalo do veľkej tmavej nepoužívanej garáže, ktorou sa chodilo do mojej galérie. Vytiahla som vždy v lete sochy von na Václavák a do tej garáže a stála som tam, kde bolo so mnou vždy minimálne desať dílerov drog. A je to ťažká práca, pokiaľ ponúkate umenie vedľa drogového dílera alebo čokoľvek predávate, oni majú lepší produkt. Hovorila som ľuďom, čo prišli do garáže: „Sochy, obrazy, schodmi hore.“ A chlapík vedľa mňa: „A ja mám kokaín.“ Ťažké. Po ôsmich rokoch som si založila DSC Gallery na Dlouhej 5.

image

Umelecký rezbár Michal Fratrič: Aj staré môže byť moderné

Čomu všetkému sa v súčasnosti venujete a čo tomu predchádzalo?

Som galeristka, vyberám umelcov, pripravujem výstavy, pracujem so zberateľmi, učím na VŠE, zbieram umenie. Najdôležitejšia časť je plánovanie galerijného programu, výnimočných zahraničných mien z Berlína a Lodnýna, ktoré predstavujeme v Prahe. Pre mňa to znamená množstvo zahraničných ciest. Pri tých navštevujem ateliéry zvučných mien globálneho sveta umenia a plánujeme budúcu spoluprácu. Neskôr sa moja rola premieňa na zberateľku a galeristku, ktorá vie sprostredkovať kontakt s umeleckým dielom priamo k zberateľovi alebo k tým, ktorí k zbieraniu ešte len prichádzajú. Zapáliť v nich plameň zberateľskej vášne je najdôležitejší moment, ktorý sa nikdy nesmie podceniť. Okrem toho sa tiež do veľkej miery venujem edukácii a vytváraniu atmosféry pre široké spektrum ľudí so záujmom o umenie.

Čo vás ako zberateľku umenia presvedčí o zadovážení si konkrétneho diela? Aké sú vaše kritériá?

Väčšinou je to pre mňa určitý nepokojný, silný príbeh, ktorý ma ako silný magnet k dielu priťahuje. Zaujímam sa o osobnosť, ktorá za umeleckým dielom stojí, a vytváram si vlastnú ikonografiu čítania, ktorá môže mať niekoľko perspektív. Je to o jedinečnom prepojení, ktoré musí zacieliť každý zberateľ inak, lebo každý máme iné životné skúsenosti. A dokladom je, samozrejme, čas, ktorý odhalí správnosť výberu.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 81% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Výtvarníčka Jana Bednárová: Keď prídem z Indie, nevidím u nás žiadny problém 02 - Modified: 2024-02-26 15:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ateliér RABADA: Kultúra sa neteší veľkej popularite, verejnosť ju nepotrebuje. Modrotlač nás však pohltila 03 - Modified: 2023-12-26 13:01:37 - Feat.: 0 - Title: Folkloristka o deformácii návrhárov "tradičných" prvkov a politikoch, ktorí ich bez zmyslu a vkusu zneužívajú 04 - Modified: 2023-12-15 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Animátorka Katarína Kerekesová: Snažím sa počúvať svoje vnútorné dieťa
01 - Modified: 2024-09-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Ivana Šáteková: Písali mi, prečo nemaľujem Kriváň, ale zosmiešňujem Slovákov. Ja však len nastavujem zrkadlo 02 - Modified: 2024-09-20 05:30:00 - Feat.: - Title: Výtvarník Július Koller: Fanaticky zhromažďoval – a fantasticky tvoril. Čakaním na UFO miatol aj najbližších 03 - Modified: 2024-09-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Šimečka pre HN: Trojpercentná extrémistická strana zametá s celým Hlasom i koalíciou (rozhovor) 04 - Modified: 2024-09-19 15:42:39 - Feat.: - Title: Srbský veľvyslanec na Slovensku pre HN: Veríme, že vaše skúsenosti nám pomôžu na našej ceste do Európskej únie 05 - Modified: 2024-09-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Keď nás v noci trápi hlava: Čím viac sa snažíte spať, tým horšie to ide. Ako z bludného kruhu?
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
21. september 2024 00:02