StoryEditor

Slovensko o päť rokov privíta hokejovú elitu

22.05.2006, 00:00

O práve zorganizovať hokejový šampionát rozhodli delegáti Medzinárodnej hokejovej federácie v piatok na svojom kongrese v lotyšskej Rige. Slovenská kandidatúra zvíťazila celkom jednoznačne. Už v prvom kole získala nadpolovičnú väčšinu 70 hlasov. Najväčší konkurent Švédsko získal podporu iba 20 delegátov, za Maďarsko bolo 14 hlasov a Fínsko sa tesne pred hlasovaním kandidatúry vzdalo.

Nemáme veľa času
Vedenie Slovenského zväzu ľadového hokeja sa už vlani pokúšalo získať šampionát na rok 2010, no vtedy nás ešte prevýšil nemecký projekt s mestami Mannheim a Kolín. Tento rok však nenechali najvyšší slovenskí hokejoví predstavitelia nič na náhodu. Navrhli model s dvoma modernými arénami, pred samotným hlasovaním pripravili pôsobivú prezentáciu s krátkym filmom predstavujúcim krajinu pod Tatrami a virtuálne noviny približujúce prvý deň otvorenia šampionátu 2011. Svoje zohrala aj účasť prezidenta Ivana Ivana Gašparoviča priamo na kongrese. ."Je to pre nás veľká výzva a záväzok, najmä čo sa týka haly v Bratislave a ubytovacích kapacít v Košiciach. Nemáme veľa času, musíme začať hneď pracovať," reagoval na verdikt prezident nášho zväzu Juraj Široký.
"Očakával som, že sa bude rozhodovať vo dvoch kolách. Je však dobré, že Slovensko dostalo tak jednoznačnú podporu. Máte skvelých hráčov a ste jediní majstri sveta, ktorí nemali doposiaľ šampionát na domácej pôde," pripomenul šéf svetového hokeja René Fasel.

Vzorom bude Mannheim
V Košiciach sa MS 2011 budú hrať v nedávno dubudovanej Steel Aréne. V Bratislave sa počíta s výstavbou novej multifunkčnej arény v lokalite na pravom petržalskom brehu Dunaja medzi Mostom Apollo a Prístavným mostom, ktorá je takmer ideálna z hľadiska dopravného spojenia i blízkosti centra. Vzorom pre novú bratislavskú halu by mala byť mannheimská SAP Arena. S mestom už predstavitelia slovenského zväzu absolvovali niekoľko rokovaní a diskutovali o krokoch, ktoré treba urobiť. "Verím, že hala bude v Bratislave stáť keď nie rok, tak aspoň pol roka pred šampionátom. S financovaním problém isto nebude. Zväz bude hľadať investorov, už teraz má niekoľko ponúk od súkromných spoločností. Náklady odhadujeme na tri až tri a pol miliardy korún," uviedol Široký.
Podľa bratislavského primátora Andreja Ďurkovského je hlavné mesto okamžite pripravené spolupracovať s vládou SR, Slovenským zväzom ľadového hokeja a potenciálnymi strategickými investormi na príprave a realizácii modernej viacúčelovej haly. "Som presvedčený, že naše mesto bude dôstojným dejiskom jedného z najviac sledovaných vrcholných športových podujatí roka," dodal Ďurkovský.

Dejiská nasledujúcich majstrovstiev sveta
2007
Rusko (Moskva, Petrohrad)
2008 Kanada (Quebec, Halifax)
2009 Švajčiarsko (mestá určia neskôr)
2010 Nemecko (Mannheim, Kolín)
2011 SLOVENSKO (Bratislava, Košice)

01 - Modified: 2003-03-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zamestnanci Toyoty v USA sú najlenivejší 02 - Modified: 2003-03-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Spor Francúzska a EK pre deficit
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
05. júl 2024 14:57