StoryEditor

Zamestnanci Toyoty v USA sú najlenivejší

04.03.2003, 23:00

Britskí zamestnanci sú oveľa lenivejší ako ich kolegovia vo Francúzsku, vyplýva to z vyhlásenia výkonného predstaviteľa japonskej automobilky Toyota Kosuka Širamizua. Zamestnanci Toyoty vo Francúzsku sú o 20 percent produktívnejší než vo Veľkej Británii. V porovnaní s výkonom zamestnancov Toyoty v Spojených štátoch je situácia podobná. Tento nepomer je pravdepodobne výsledkom vyššej nezamestnanosti vo Francúzsku v porovnaní s USA alebo s Britániou. Na prieskum japonskej automobilky okamžite zareagovali americké a britské odbory, ktoré od nej požadujú, aby sa za svojej "urážlivé" slová zamestnancom ospravedlnila. V tejto súvislosti sa britské odbory plánujú stretnúť aj s manažmentom Toyoty, aby vysvetlila presnejšie výsledky svojho prieskumu.
Na obranu spoločnosti však K. Širamizu uviedol, že porovnávanie produktivity v jej jednotlivých závodoch je súčasťou celkovej stratégie Toyoty, pričom nezabudol pripomenúť, že do porovnania boli zahrnutí aj zamestnanci v Japonsku, s ktorých výkonnosťou taktiež nie je tretia najväčšia automobilka na svete spokojná. "Uznávame však, že porovnávanie produktivity jednotlivých podnikov nie je jednoduché, pretože medzi nimi existujú mnohé rozdiely súvisiace s produkciou rôznych modelov vozidiel, využívania rozličnej technológie a takisto je dôležitá aj lokalita, v ktorej je závod vybudovaný. Našich britských zamestnancov však chceme ubezpečiť, že Toyota Motor UK patrí ešte stále medzi najproduktívnejšie závody našej firmy v Európe," dodal K. Širamizu.
Zamestnanci Toyoty v USA pristupujú ku svojej práci oveľa povrchnejšie. Odborníci to vysvetľujú tým, že Američania "vraj" nepotrebujú peniaze tak nevyhnutne ako Francúzi, ktorých hlavnou motiváciou je udržať si pracovné miesto, čo vyplýva z vysokej miery nezamestnanosti v krajine. Dokonca aj Japonci vo svojej pracovnej morálke v porovnaní s minulosťou poľavili a "prispôsobili" sa európskemu štandardu. Vysoká produktivita, ktorá bola v minulých rokoch príznačná práve pre Japonsko, vyplývala zo snáh spoločností udržiavať si silnú konkurencieschopnosť nielen na domácom, ale aj na zahraničnom trhu. Prieskum Toyoty však kontrastuje z inými nezávislými štúdiami, ktoré, naopak, poukazujú na to, že produktivita v automobilovom sektore vo Francúzsku je oveľa nižšia v porovnaní s Veľkou Britániou.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. júl 2024 15:50