StoryEditor

Spor Francúzska a EK pre deficit

04.03.2003, 23:00
Autor:
TASRTASR

Medzi Francúzskom a Európskou komisiou (EK) vznikol spor pre presnú hodnotu francúzskeho rozpočtového deficitu za rok 2002.
"Pakt stability a rastu Európskej únie (EÚ) neobsahuje zaokrúhľovanie čísiel," povedal hovorca komisie Jonathan Faull. "Keď sa prekročí 3-percentná hranica, začne sa deficitné konanie." Francúzsko podľa vlastných údajov zaokrúhlilo hodnotu 3,04 percenta na 3,0 percenta. V tomto roku má Francúzsko výrazne prekročiť 3-percentnú hranicu hrubého domáceho produktu (HDP), stanovenú v Pakte stability a rastu EÚ.
Francúzske ministerstvo hospodárstva ohlásilo Bruselu rozpočtový deficit za rok 2002 na úrovni 3 percent. Podľa údajov francúzskeho štatistického úradu dosiahol deficit 3,04 percenta a podľa všeobecných pravidiel bol zaokrúhlený na 3,0 percenta. Francúzsky minister financií a hospodárstva Francis Mer preto dúfa, že sa Francúzsko vyhne deficitnému konaniu.
Európska komisia chce najskôr počkať na čísla európskeho štatistického úradu Eurostat. "Úrad skontroluje čísla a 17. marca dodá analýzu," povedal J. Faull. Až po tejto kontrole štatistickej správnosti sa EK rozhodne, ako bude pokračovať.
Podľa informácií denníka Les Echos má rozpočtový deficit Francúzska tento rok výrazne prekročiť stanovenú 3-percentnú hranicu. Ministerstvo hospodárstva očakáva úroveň 3,5 percenta, vláda Jeana-Pierra Raffarina je o niečo optimistickejšia a vychádza z rozpočtového deficitu na úrovni 3,3 až 3,4 percenta.
Členské krajiny EÚ museli k 1. marcu ohlásiť Bruselu svoje údaje o deficite. Nemecko ohlásilo na tento rok 2,8 percenta. Vlani Nemecko prekročilo stanovenú hranicu, keď jeho rozpočtový deficit dosiahol 3,6 percenta HDP. Proti Nemecku sa už vedie deficitné konanie, pri ktorom mu v najhoršom prípade hrozí niekoľkomiliardová peňažná pokuta. Deficitné konanie sa začalo tiež s Portugalskom. Informoval o tom nemecký denník Die Welt.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
08. júl 2024 15:53