Dlhodobým plánom Ukrajiny je oslobodiť teraz čo najväčšiu časť územia a potom postaviť delostrelecké a raketové systémy na hranici okupovaného Krymu. FOTO: Reuters
StoryEditor

Ukrajinci ukazujú vysoké majstrovstvo. Čelia jednej z najťažších úloh, aké vo vojenstve vôbec sú (rozhovor)

12.07.2023, 16:03
  • V rozhovore s českým vojenským a bezpečnostným analytikom Lukášom Visingrom o vojne na Ukrajine sa dozviete:
  • Kedy sa skončí prvá fáza ukrajinskej protiofenzívy a čo bude nasledovať v tej ďalšej.
  • Ako dlho potrvá protiofenzíva celkovo a čo si myslí o kritike, že sa ťahá už dlho a bez úspechu.
  • Prečo podľa neho Ukrajinci ani sami ešte nevedia, kde presne uskutočnia prielom.
  • Z akého dôvodu si myslí, že veľmi dobrým cieľom ofenzívy by bolo mesto Starobilsk.
  • A aké ukrajinské rakety najnovšie vystrašili Rusov a vyvolali v tamojších médiách menšiu paniku.

Ukrajinská protiofenzíva trvá už niekoľko týždňov, Ukrajinci tlačia, no výraznejšie posuny zatiaľ nenastali. Ako hodnotíte aktuálny stav na fronte?

Stále sledujeme prvú fázu protiofenzívy. Vidíme, že Ukrajinci tlačia na širokom fronte, robia prieskum bojom, pomaly postupujú a snažia sa ničiť ruské tylo – celý ruský systéme velenia, spojenia, riadenia a logistiku. Snažia sa postupovať tak, aby čo najviac obmedzili vlastné straty. Mohli by sa, samozrejme, pohybovať rýchlejšie, ale za cenu obrovských strát, ktoré nechcú a ani si nemôžu dovoliť.

Keď sa bavíme o prvej fáze, jej ďalšie trvanie môže byť v týždňoch alebo až mesiacoch?

To môže byť ešte niekoľko týždňov, kým sa podarí v nejakom mieste dosiahnuť prielom. Potom sa preklopíme do ďalšej fázy, v ktorej už by ofenzíva mala nabrať omnoho rýchlejšie tempo.

image

Vojna na Ukrajine: Putin nemôže vyhrať – ale USA môžu prehrať

Čo sa bude diať potom?

Ak sa Ukrajincom podarí prielom ruských línií alebo možno viac prielomov, tak nasadia do akcie väčší počet svojich pripravených mechanizovaných brigád, ktoré boli vybavené prevažne technikou od západných štátov, a slúžia v nich vojaci, ktorí boli vycvičení na Západe. Veľká väčšina týchto brigád do bojov ešte nezasiahla. Ak tieto brigády zasiahnu do boja, to budeme rýchlo vedieť, to sa nedá prehliadnuť, pretože zrazu bude vidieť na záberoch omnoho väčšie počty západných typov bojových vozidiel, z ktorých sme v bojoch mnoho zatiaľ vôbec nezaznamenali. 

Takže to už budú tie z minulosti známe zábery, keď sa tanky valia krajinou?

Teraz vidíme, že Ukrajinci postupujú pomaly, čo sa týka oslobodzovania územia. Občas oznámia oslobodenie nejakej dedinky, ale keď sa prielom podarí a dostanú sa za ruské opevnené línie, tak to naberie omnoho väčšie tempo a ukrajinské jednotky budú postupovať rýchlejšie. A následne uvidíme už aj tie klasické zábery mechanizovaného boja, kde uvidíme už aj väčšie počty tankov, bojových vozidiel pechoty a podobne, ako postupujú do hĺbky územia, ktoré doteraz ovládal protivník.  

Dokedy potrvá ofenzíva? Ukrajinci hovoria, že do oslobodenia celej krajiny, ale to je nepravdepodobné.

Ukrajinci, samozrejme, nemajú nekonečné zdroje. Neobmedzene dlho proste útočiť nemôžu. No považujem za reálne, že celá ofenzíva kompletne môže trvať napríklad niekoľko mesiacov. Určite sa potiahne celé leto a pravdepodobne veľkú časť jesene, takže napríklad až niekedy v septembri či októbri sa budeme môcť baviť, či bola úspešná. Hodnotiť to teraz, v úvodnej fáze, je úplne nezmyselné. Takže keď počujeme hodnotenia, že ofenzíva zlyhala a podobne, to je nonsense.

Črtá sa aktuálne niekde ukrajinský prielom? 

Zatiaľ ešte nie. Práve sa dostávajú k prvej ruskej obrannej línii. Tých majú Rusi niekoľko, na niektorých miestach aj tri, takže Ukrajincov čaká ešte veľa práce pri prelamovaní opevnení. A možných smerov je množstvo. O tom sa veľa špekuluje a ja si myslím, že Ukrajinci ani sami ešte nevedia, kde pres...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-07-12 05:29:14 - Feat.: 1 - Title: Rusko druhú noc v rade vyslalo na Kyjev útočné drony. Všetky sme zničili, vraví armáda 02 - Modified: 2023-07-11 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Hranica, ktorú už nesmie prekročiť. Západní spojenci by mali Putinovi vyslať jasný signál 03 - Modified: 2023-07-11 13:19:51 - Feat.: 1 - Title: Francúzsko dodá Kyjevu rakety s doletom vyše 250 kilometrov, oznámil Macron. Chyba, znie z Kremľa 04 - Modified: 2023-07-11 11:22:25 - Feat.: 1 - Title: Európa sa vracia k povinnej vojenskej službe. Rieši ju už aj Nemecko či Poľsko 05 - Modified: 2023-07-11 11:16:31 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina má šancu na územné zisky len do konca roka, povedal český prezident na summite NATO 06 - Modified: 2023-07-11 09:07:15 - Feat.: 1 - Title: Salva, čo sa rozprskne do okolia. V mestách nemá čo robiť, hovorí o kazetovej munícii český expert
01 - Modified: 2024-05-02 12:00:46 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že prevzalo kontrolu nad ukrajinskou dedinou Berdyči 02 - Modified: 2024-05-02 12:56:43 - Feat.: - Title: Ako blízko bol v skutočnosti mier? Experti preskúmali prvé rokovania Moskvy s Kyjevom hneď zo začiatku vojny 03 - Modified: 2024-05-02 13:10:13 - Feat.: - Title: Ak by Rusko prelomilo front, je možné vyslať na Ukrajinu vojakov, vyhlásil Macron 04 - Modified: 2024-05-02 10:21:23 - Feat.: - Title: Kremeľ poprel obvinenia USA, že ruské sily použili na Ukrajine chemickú zbraň 05 - Modified: 2024-05-02 10:34:45 - Feat.: - Title: VIDEO: Ako scény z apokalyptického filmu. Dronové zábery ukazujú skazu v strategickom meste
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 16:09