Český prezident Petr Pavel (vpravo) víta ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského počas prehliadky čestnej stráže na Pražskom hrade v Prahe 6. júla 2023. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Ukrajina má šancu na územné zisky len do konca roka, povedal český prezident na summite NATO

11.07.2023, 11:59
11.07.2023, 13:16
Autor:
ČTKČTK

Okrem munície a vojenského vybavenia podľa českého prezidenta Ukrajina potrebuje aj povzbudenie a uistenie.

Ukrajina bude zrejme musieť vyjednávať s Ruskom na základe úspechov dosiahnutých do konca tohto roka, vyplýva podľa českého prezidenta Petra Pavla z aktuálnych politických a vojenských okolností. Pavel o situácii na Ukrajine hovoril na úvod summitu NATO vo Vilniuse. Podľa neho treba "realisticky" vnímať, že okno príležitosti pre ukrajinské územné zisky sa do konca roka viac-menej uzavrie.

image

Ukrajinu čaká vo Vilniuse pozitívny signál. Urobíme kľúčový krok, avizuje šéf NATO​

Pavel hovoril na verejnej diskusii NATO Public Forum organizovanej na okraj summitu, kde dostal aj otázku na vývoj ukrajinskej protiofenzívy. „Ukrajina pomaly získava územie, pravdepodobne stále hľadajú slabé miesta v ruskej obrane. Stále nenasadili významné sily, ktoré pripravili,“ myslí si Pavel.

Čas sa kráti

Hovoril o tom, že ruskej strane hrá do kariet to, že mala čas na prípravu obranných línií a má vzdušnú prevahu. Ukrajinci sú podľa neho oveľa viac motivovaní a vybavení lepšou technikou, avšak nemajú dosť munície a vzdušných síl, "aby boli naozaj efektívni".

Čas na posun frontu sa im kráti nielen preto, že s príchodom zimy bude zložitejší, ale tiež kvôli nadchádzajúcim voľbám v Spojených štátoch, v Rusku a na samotnej Ukrajine, uviedol.

image

Salva, čo sa rozprskne do okolia. V mestách nemá čo robiť, hovorí o kazetovej munícii český expert

"Uvidíme ďalší pokles ochoty masívne podporovať Ukrajinu dodatočnými zbraňami. Takže všetky tieto podmienky pravdepodobne povedú k záveru, že to, čo bude dosiahnuté do konca roka, bude východiskom pre vyjednávanie," povedal Pavel.

Svetlo na konci tunelu

Okrem munície a vojenského vybavenia podľa neho Ukrajina potrebuje aj „povzbudenie a uistenie“. Odkazoval tým na kľúčovú tému summitu vo Vilniuse, ktorou je možný posun v otázke prijímania Ukrajiny do NATO.

Upozornil tiež, že keby Západ nechal Ukrajinu čeliť vojne samotnú, znamenalo by to len priblíženie konfliktu bližšie k aliančným hraniciam.

Podľa Pavla spojenci môžu posilniť ukrajinskú morálku prísľubom, že začnú prístupový proces ihneď po konci bojov. „Ideálny stav by bol, keby sme dnes boli schopní Ukrajine povedať, že v okamihu, keď skončí vojna, tak začneme prístupové rokovania ich členstva v NATO,“ okomentoval Pavel pred hlavným rokovaním lídrov NATO pre české médiá. "Ukrajina potrebuje vidieť svetlo na konci tunela, musí cítiť motiváciu, že raz bude vítaná v našej rodine," vyhlásil.

Po debate sa český prezident stretol so zástupcami amerického Kongresu. Senátorov zaujímali konkrétne formy podpory, ktoré Česko poskytuje Ukrajine a jeho pohľad na nutnosť navyšovať obranné výdavky kvôli aktuálnym bezpečnostným otázkam.

01 - Modified: 2024-05-02 05:55:35 - Feat.: - Title: Ruské oblasti hlásia nálety ukrajinských dronov na energetickú infraštruktúru 02 - Modified: 2024-05-02 05:22:25 - Feat.: - Title: Spojené štáty obvinili Rusko z použitia chemických zbraní na Ukrajine 03 - Modified: 2024-05-02 04:51:50 - Feat.: - Title: Z Odesy hlásili 13 zranených po dopade ruskej rakety 04 - Modified: 2024-05-01 19:20:00 - Feat.: - Title: USA obvinili Rusko, že na Ukrajine porušuje Dohovor o chemických zbraniach 05 - Modified: 2024-05-01 15:28:00 - Feat.: - Title: V Pásme Gazy je viac vojnového odpadu než na Ukrajine, tvrdí OSN
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 08:32