Bojovníci Wagnerovej skupiny na vrchu obrneného vozidla neďaleko veliteľstva Južného vojenského okruhu v meste Rostov na Donom. FOTO: Reuters 
StoryEditor

Možno to pre Ukrajinu bude pozitívne. Ľudia v Mykolajive hovoria, čo si myslia o dianí v Rusku

24.06.2023, 21:55
Autor:
ČTKČTK

Pre Ukrajinu je hlavné to, aby Rusi stiahli svoje vojsko z nášho územia, povedal jeden z obyvateľov Mykolajiva. Ruská armáda podľa neho bude teraz vyťaženejšia vnútroštátnymi problémami, a Ukrajincom by sa preto mohlo uľaviť.

Mnohí Ukrajinci pozorne sledovali posledné udalosti v Rusku, kedy sa žoldnieri Wagnerovej skupiny stiahli z Ukrajiny, na ktorej dobýjaní sa podieľali s ruskou armádou, späť do Ruska, obsadili juhoruský Rostov na Done a vydali sa smerom k Moskve. Možno to pre Ukrajinu bude pozitívne, povedalo dnes ČTK niekoľko obyvateľov juhoukrajinského mesta Mykolajiv.

Smerom ku koncu

"Začal som tancovať," opísal podvečer v jednom z miestnych parkov 18-ročný Nikita pôvodom zo susednej Chersonskej oblasti okamih, keď sa o dianí v Rusku dozvedel. "Môže to byť pozitívne, pretože časť ruských vojakov opustila svoje pozície na Ukrajine a stiahla sa," rozmýšľal na lavičke obklopený kamarátmi.

"Môže to za deň alebo dva utíchnuť. Ale vyzerá to, že je to veľké a veľa ľudí to tam sleduje. Možno je to niečo, čo pomôže zmeniť situáciu na Ukrajine a povedie to k nášmu víťazstvu," rozmýšľal o kúsok ďalej dvadsaťjedenročný Eduard, ktorý prvé tri mesiace vojny podľa svojich slov prežil kvôli ruskej invázii hlavne v kryte. "Strategicky to bude mať určitý dopad, pre Rusko bude napríklad ťažšie prevážať zbrane, pretože množstvo ich vozili práve cez Rostov na Donom," poznamenal.

image

Pokus o prevrat v Rusku online: Vložil sa do toho Lukašenko. Prigožin nariadil zastaviť postup do Moskvy

Podobné myšlienky napádali 40-ročného Oleksandra, zatiaľ čo na ihrisku dohliadal na dcéru. "Možno to znamená, že všetko sa posunie smerom ku koncu," povedal S odvolaním sa na ruskú vojenskú agresiu, ktorú Moskva voči Ukrajine rozpútala vlani vo februári. "Vnímam to pozitívne. Verím, že je šanca, že to prinesie pozitívne zmeny pre Ukrajinu. Čo sa stane v Rusku, je ich vec. Pre Ukrajinu je hlavné to, aby Rusi stiahli svoje vojsko z nášho územia," dodal. Ruská armáda podľa neho bude teraz vyťaženejšia vnútroštátnymi problémami, a Ukrajincom by sa preto mohlo uľaviť.

Neďaleko na lavičke medzitým odpočívala dvadsaťosemročná Anastasija a ona tiež posledné udalosti v Rusku označovala ako pozitívne pre svoju vlasť. "Dúfam, že to zmení myslenie Rusov, ktorí dlhodobo veria ruskej propagande. Možno začnú rozmýšľať. Pretože človek, ktorý bojoval proti Ukrajine, sa teraz postavil proti ruskej vláde," rozmýšľala. "Možno zniem veľmi optimisticky, ale po tom všetkom, čo sa stalo, chcem veriť, že to prinesie pozitívne zmeny," poznamenala tehotná Ukrajinka, ktorá má v auguste rodiť chlapčeka.

Ak by sa k moci dostal Prigožin

Niektorí návštevníci mykolajivského parku zároveň opatrne vyjadrovali názor, že by žoldnieri Wagnerovej skupiny pod vedením Jevgenija Prigožina teoreticky mohli vo svojom ťažení uspieť. "Veľká časť ruskej armády je tu. A vyzerá to, že ruskí vojaci proti nemu (Prigožinovi) veľmi nechcú bojovať. Jeho jednotky sú tiež silnejšie, ako bežná ruská armáda," premietal napríklad Oleksandr, ktorý žije v Mykolajivskej oblasti.

image

Moskvu vystrašilo päťtisíc blížiacich sa wagnerovcov, z Kremľa zmizla vlajka

Jeden z kamarátov Nikity, ktorý sa predstavil úplne rovnakým menom, bol však s ohľadom na ďalší možný vývoj situácie opatrnejší. "Ak by sa k moci dostal človek ako Prigožin, mohlo by to byť pre Ukrajinu negatívne, minul by ešte viac peňazí na zbrane proti nám," povedal osemnásťročný Ukrajinec na adresu šéfa Wagnerovej skupiny, ktorá s ukrajinskými vojakmi zviedla okrem iného dlhú krvavú bitku o východoukrajinské mesto Bachmut.

Iní sa o situácii v Rusku nechceli baviť. "Poviem vám jednu vec: Vojna je strašná. Zaujíma ma len moja krajina, moje mesto. Zostala som tu celý čas, bolo to strašné," vyhlásila v parku jedna z obyvateľiek Mykolajiva, ktorý sa v prvých mesiacoch ruskej invázie ocitol pri frontovej línii, ako ukrajinská armáda ruské invázne sily po mesiacoch vytlačila a vlani v novembri sa stiahli za rieku Dneper.

01 - Modified: 2023-06-24 17:55:51 - Feat.: 1 - Title: Moskvu vystrašilo päťtisíc blížiacich sa wagnerovcov, z Kremľa zmizla vlajka 02 - Modified: 2023-06-24 17:01:29 - Feat.: 1 - Title: Získali sme späť pozície pri Donecku okupované od roku 2014, hlási Ukrajina 03 - Modified: 2023-06-24 16:11:36 - Feat.: 1 - Title: Primátor Moskvy vyzval obyvateľov na obmedzenie pohybu, v pondelok nemajú ísť do práce 04 - Modified: 2023-06-24 12:16:59 - Feat.: 1 - Title: ANALÝZA: Prigožin je mŕtvy človek. V Rusku oživil démonov občianskej vojny 05 - Modified: 2023-06-24 11:07:38 - Feat.: 1 - Title: Úrady v Moskve zvažujú vyhlásiť zákaz nočného vychádzania
01 - Modified: 2024-05-14 10:30:41 - Feat.: - Title: Ukrajinských zajatcov treba rovno zabíjať, vyzval šéf ruskej neonacistickej formácie 02 - Modified: 2024-05-14 09:39:03 - Feat.: - Title: V uliciach Vovčansku pokračujú boje. Rusko tvrdí, že získalo kontrolu nad časťami mesta, Ukrajina to popiera 03 - Modified: 2024-05-14 09:15:56 - Feat.: - Title: Brusel chce Putinovi radikálne klepnúť po prstoch. Maďari už dopredu avizujú, že použijú stopku 04 - Modified: 2024-05-14 08:36:29 - Feat.: - Title: Putin tento týždeň navštívi Čínu, stretne sa so Si Ťin-pchingom 05 - Modified: 2024-05-14 09:38:11 - Feat.: - Title: Putinov mocenský kolotoč. Šojgu skončil v čestnom vyhnanstve, nový minister je pre Západ zlou správou
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
14. máj 2024 12:34