Dvaja vojaci stoja na tribúne Leninovho mauzólea uzavretého z bezpečnostných dôvodov na Červenom námestí v Moskve. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Moskvu vystrašilo päťtisíc blížiacich sa wagnerovcov, z Kremľa zmizla vlajka

24.06.2023, 17:27
24.06.2023, 19:55
Autor:
rvrv

Na niektoré miesta ruské úrady poslali bagre, aby zablokovali dopravu.

Povstalci z radov Wagnerovej skupiny sa už priblížili k bránam Moskvy. Podľa očitých svedkov, ktorí na sociálne siete dávajú aj fotky či videá, boli bojovníci Jevgenija Prigožina už najviac 200 kilometrov od centra megalopolu. Konvoj tvorí ho asi päťtisíc bojovníkov pod vedením Dmitrija Utkina.

Plánom wagnerovcov bolo podľa zdroja agentúry Reuters obsadiť pozície v husto zastavanej oblasti Moskvy. Zdroj, ktorý agentúra Reuters označila ako spoľahlivý už z minulosti, v sobotu uviedol, že vodca wagnerovcov Jevgenij Prigožin má k dispozícii menej ako 25-tisíc mužov. 

Wagnerovi žoldnieri kontrolujú kľúčové ruské mesto, konvoj smeruje k Moskve:

Obyvatelia mesta si v sobotu všimli, že z Kremľa zmizla prezidentská štandarda. To pridáva na špekuláciách, že ruský prezident Vladimír Putin utiekol z Moskvy vo svojom špeciáli, ktorý bol vystopovaný v Petrohrade. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v priebehu dňa vyhlásil, že Putin ďalej pracuje v Moskve.

O tom, že povstalci boli v Moskovskej oblasti, informali očití svedkovia na sociálnych sieťach, ktoré sa úrady snažia odpájať. Najviditeľnejšími prostriedkami na obranu metropoly boli nasadené nákladiaky cestnej techniky s korbami plnými piesku. Na niektoré miesta úrady poslali bagre, aby rozryli vozovku.

Všetky hromadné akcie pozastavené

Moskovský starosta Sergej Sobjanin zároveň vyzval obyvateľov, aby čo najmenej vychádzali von, na pondelok vyhlásil deň pracovného pokoja v záujme minimalizácie rizika. Moskovská oblasť pozastavila všetky hromadné akcie pod holým nebom až do 1. júla, oznámili úrady.

Starosta vo svojom vyhlásení na sociálnej sieti Telegram neuviedol presnú príčinu opatrení, "Mestské služby sú v pohotovosti... Situácia je zložitá," citovala ho BBC.

Sobjanin varoval, že niektoré ulice alebo celé štvrte môžu byť v najbližšom čase uzavreté. Vyhlásený protiteroristický režim zároveň umožňuje úradom mesta monitorovať či obmedzovať komunikáciu obyvateľov, prehľadávať osoby a vozidlá alebo nariaďovať evakuácie.

Uvádza sa, že na prístupovej ceste k Moskve tiež vznikli guľometné hniezda. Špekulovalo sa o podmínovaní mostov, ale na to možno nemali armádni pyrotechnici, pokiaľ bolo vôbec možné ich zohnať, dosť času.

Bez väčšieho odporu

Wagnerovci začali svoju "spanilú jazdu" v Rostove nad Donom, kam sa presunuli v piatok večer po tom, ako Prigožin obvinil ruskú armádu z raketového ostreľovania ich tábora na Ukrajine.

Hlavný konvoj smeroval do mesta Voronež, ktoré je na polceste. Počas dopoludnia ním prešiel bez väčšieho odporu. Objavili sa informácie, že ruské letectvo sa pokúsilo zabrániť postupu wagnerovcov ostreľovaním konvoja. Vo Voroneži bol vyhodený do vzduchu aj sklad pohonných hmôt. Existujú dohady o tom, kto bol za to zodpovedný. Aj to mohol byť pokus zabrániť povstalcom v zásobovaní.

image

Pokus o prevrat v Rusku online: Wagnerovci sa rýchlo približujú k Moskve, metropola sa pripravuje na boj

Na sociálnych sieťach sa objavujú aj svedectvá, že ruské vrtuľníky zasiahli civilné vozidlá.

Napriek tomu sa wagnerovci dostali do mesta Lipeck, asi sto kilometrov severne od Voroneži. Práve z tejto oblasti pochádzali zábery, na ktorých sa bager pokúša vytvoriť v asfalte priekopu, aby zablokoval dopravu.

Ako ukázali snímky zverejnené denníkom Vedomosti, ruskí vojaci obsadili guľometné hniezda na juhozápade Moskvy. Podľa nich sa aj pri diaľnici M4, ktorou sa k ruskej metropole blížia wagnerovci, zhromažďujú ozbrojení policajti.

Možný výnimočný stav

Mali sa stavať aj zátarasy na jednom z hlavných ťahov na juh na úrovni rieky Oka. Doprava bola zastavená na rieke Moskva. Úrady v ruskom hlavnom meste zvažovali možnosť vyhlásenia nočného zákazu vychádzania.

Je možné, že bude vyhlásený výnimočný stav. Prezident Vladimir Putin v sobotu narýchlo podpísal dekrét, v ktorom spresnil pokuty, ktoré môžu byť spojené s porušením nariadenia.

image

ANALÝZA: Prigožin je mŕtvy človek. V Rusku oživil démonov občianskej vojny

Špekuluje sa o tom, že Moskvu sa už vládnuca elita snaží opustiť. Putinovo lietadlo s ďalším strojom pristálo v Petrohrade. Letenky do cudziny sa v Moskve v sobotu vypredali a ich ceny stúpli o stovky percent.

Z Moskvy nelietajú žiadne priame lety do Istanbulu, Astany a Tbilisi. Zostalo už len pár leteniek s jedným alebo dvoma prestupmi. A priamy let do Jerevanu stál údajne 198 tisíc rubľov, pričom obvykle stojí asi 10 tisíc rubľov. 

Prigožinovým vyhláseniam neverili 

Ľudia okolo ruského prezidenta Vladimira Putina spočiatku neverili vyhlásením vodcu žoldnierov Jevgenija Prigožina a pomýšľali na vyjednávanie, teraz sa však obávajú bezprostredného vypuknutia bojov blízko Moskvy. Napísal to nezávislý ruský portál Meduza, ktorý sa odvoláva na dvojicu informovaných zdrojov.

Prvotná reakcia v Kremli bola taká, že „Prigožin blafuje“, píše Meduza s odvolaním sa na dvojicu nemenovaných zdrojov „blízkych administratíve“. Putinovo okolie sa údajne domnievalo, že s Prigožinom bude možné dojednať urovnanie sporu. Riziko ozbrojeného povstania mal prezidentov tím za nulové, uviedol jeden zo zdrojov.

image

Sledujeme vzburu jedného muža. Prigožina čoskoro odstránia, myslí si český generál

Zdroje webu Meduza sa domnievajú, že zákulisné vyjednávania medzi Kremľom a Prigožinom stroskotali. Putin v dopoludňajšom prejave označil povstanie žoldnierov za zradu, čo podľa komentátorov pochovalo možnosť akejkoľvek dohody medzi dvoma stranami.

Spravodajcovia pôsobiaci v Moskve však ihneď nepozorovali paniku obyvateľov či mimoriadne bezpečnostné opatrenia. „Keď dnes prechádzate ulicami Moskvy, pôsobí veľmi pokojne, veľmi pohodovo,“ napísal reportér BBC Steve Rosenberg. „V tejto chvíli sa nezdá, že by malo Rusko upadnúť do občianskej vojny. Ale veci sa môžu zmeniť veľmi rýchlo,“ dodal.

01 - Modified: 2023-06-24 11:07:38 - Feat.: 1 - Title: Úrady v Moskve zvažujú vyhlásiť zákaz nočného vychádzania 02 - Modified: 2023-06-24 10:58:24 - Feat.: 1 - Title: Džin bol vypustený z fľaše, nastáva obrovská príležitosť pre Ukrajinu. Svet reaguje na udalosti v Rusku 03 - Modified: 2023-06-24 09:57:39 - Feat.: 1 - Title: Sledujeme vzburu jedného muža. Prigožina čoskoro odstránia, myslí si český generál 04 - Modified: 2023-06-24 08:37:09 - Feat.: 1 - Title: Rusko čelí najväčšej bezpečnostnej hrozbe. Wagnerovci cielia na Moskvu, tvrdia Briti 05 - Modified: 2023-06-24 08:09:38 - Feat.: 1 - Title: Mimoriadny prejav Putina: Vzbura wagnerovcov je zradou Ruska. Za bodnutie do chrbta príde tvrdá odveta
01 - Modified: 2024-05-12 16:08:10 - Feat.: - Title: Z trosiek zrútenej obytnej budovy v Belgorode vytiahli šesť tiel, medzi obeťami sú aj deti 02 - Modified: 2024-05-12 09:29:42 - Feat.: - Title: V ruskom Belgorode sa čiastočne zrútila obytná budova, traja ľudia zomreli 03 - Modified: 2024-05-12 05:54:12 - Feat.: - Title: Nočný ukrajinský dronový útok spôsobil požiar rafinérie vo Volgogradskej oblasti 04 - Modified: 2024-05-11 11:28:54 - Feat.: - Title: Obsadili sme päť dedín pri hraniciach v Charkovskej oblasti, hlásia Rusi 05 - Modified: 2024-05-10 14:46:09 - Feat.: - Title: Štátna duma schválila Michaila Mišustina za premiéra Ruska. Teraz si musí vybrať kabinet
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
13. máj 2024 06:03