Nemecký kancelár Olaf Scholz: FOTO: Reuters
StoryEditor

Zničenie Kachovskej priehrady otriaslo svetom. Podľa Scholza ide o novú dimenziu vojny

06.06.2023, 12:35

Útok na priehradu je ďalším z ruských zločinov páchaných na Ukrajine, vyhlasil nemecký kancelár Olaf Scholz.

Ruský útok na priehradu Nova Kachovka v juhoukrajinskej Chersonskej oblasti sa zaradil medzi množstvo zločinov páchaných na Ukrajine ruskými vojakmi, ktorí namiesto vojenských cieľov útočia na civilistov, uviedol v utorok nemecký kancelár Olaf Scholz. Informuje o tom agentúra AFP.

"Toto je niečo, čo patrí k zločinom, ktoré spáchali ruskí vojaci na Ukrajine a je súčasťou spôsobu vedenia vojny, v rámci ktorého sa útočí na civilné ciele - mestá, dediny, nemocnice, školy," podotkol Scholz.

Útok na veľkú ukrajinské vodné dielo však napriek tomu podľa neho dáva celej vojne novú dimenziu.

Putin sa útokom na Ukrajinu pomýlil, Západ nerozdelil

Scholz vyhlásil, že je nevyhnutné, aby Ukrajina mala potrebnú humanitárnu, ekonomickú aj vojenskú podporu. „My ju budeme podporovať tak dlho, kým bude treba,“ povedal. Kancelár tiež poukázal na to, že Putin sa útokom na Ukrajinu pomýlil, pretože krajinu nedokázal rýchlo poraziť a ani sa mu nepodarilo rozdeliť Západ.

Poznamenal, že Berlín spoločne s príslušnými medzinárodnými organizáciami vývoj pozorne as obavami sleduje kvôli možným dopadom na bezpečnosť prevádzky Záporožskej jadrovej elektrárne.

image

Komu hrá zničenie Kachovky do kariet? Ukrajinci môžu v lete Rusom vpadnúť do chrbta, myslí si expert

Zatiaľ nemožno zmysluplne vyhodnotiť podrobnosti, vyhlásil britský minister zahraničia James Cleverly, ktorý je na návšteve Kyjeva. „Počul som správy o výbuchu priehrady a riziku záplav. Na nejaké zmysluplné posúdenie je ešte skoro,“ povedal pri návšteve dediny Hrebelky pri Kyjeve po pondelkovom rokovaní s prezidentom Volodymyrom Zelenským v hlavnom meste.

„Ale treba si uvedomiť, že jediným dôvodom, prečo je to vôbec problém, je nevyprovokovaná, plnohodnotná invázia Ruska na Ukrajinu. Budeme naďalej vyhodnocovať vývoj, ale najlepšia vec, ktorú by teraz Rusko mohlo urobiť, je okamžite stiahnuť svojich vojakov,“ dodal.

Je to vojnový zločin, vraví predseda Európskej rady

Predseda Európskej rady Charles Michel uviedol, že ničenie civilnej infraštruktúry je vojnový zločin, Rusi podľa neho budú pohnaní k zodpovednosti.

„Som šokovaný bezprecedentným útokom na priehradu v Novej Kachovke. Ničenie civilnej infraštruktúry možno jednoznačne kvalifikovať ako vojnový zločin – a my poženieme Rusko a jeho predstaviteľov na zodpovednosť,“ uviedol na Twitteri Michel.

Dodal, že na júnovom summite Európskej únie nastolí túto otázku a navrhne pomoc zaplaveným oblastiam. „V myšlienkach som so všetkými rodinami na Ukrajine postihnutými touto katastrofou,“ uviedol Michel.

Vrcholný ukrajinský diplomat Anton Korynevyč pred Medzinárodným trestným súdom v Haagu obvinil Rusko zo zničenia priehrady a vyhlásil, že ide o akciu „teroristického štátu“. „Rusko nás nemôže poraziť na bojovom poli, a tak sa zameriava na civilnú infraštruktúru, aby sa nás pokúsilo zmraziť a prinútiť k podriadenosti. Práve dnes Rusko vyhodilo do povetria veľkú priehradu,“ povedal zastupujúci veľvyslanec ukrajinského ministerstva zahraničných vecí v Haagu.

„Spôsobuje značné civilné evakuácie, ekologické škody a ohrozuje bezpečnosť Záporožskej jadrovej elektrárne. Jednanie Ruska je konaním teroristického štátu, agresora,“ dodal.

Z poškodenia priehrady Nova Kachovka, ku ktorému došlo v utorok, sa navzájom obviňujú Moskva a Kyjev. Ukrajina obvinila Rusko, že priehradu zničilo, aby spomalilo ofenzívne akcie ukrajinskej armády v oblasti. Moskva zo zodpovednosti za poškodenie priehrady viní jednotky Kyjeva, ktoré ju vraj ostreľovali.

Poškodenie priehrady vyvolalo obavy zo zaplavenia obývaných oblastí a rizika vzniku jadrovej katastrofy. Útok na priehradu odsúdil aj generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.

01 - Modified: 2023-06-06 10:12:55 - Feat.: 1 - Title: Mesto Nová Kachovka je pod vodou, záplavová vlna dorazila do Chersonu 02 - Modified: 2023-06-06 09:11:44 - Feat.: 1 - Title: Rusi zničili Kachovskú priehradu, tvrdí Ukrajina. V oblasti začala evakuácia, hrozí zaplavenie Chersonu 03 - Modified: 2023-06-06 09:11:07 - Feat.: 1 - Title: Zo zničenej obrej Kachovskej priehrady uniká voda, je 48-krát objemnejšia ako Oravská. Aké hrozia následky? 04 - Modified: 2023-06-06 08:50:48 - Feat.: 1 - Title: Česko pošle Ukrajine desať miliónov korún na pomoc s následkami zničenia Kachovskej priehrady 05 - Modified: 2023-06-06 08:18:55 - Feat.: 1 - Title: Ruské sily ďalej zostávajú v Novej Kachovke, opravila sa ukrajinská armáda
01 - Modified: 2024-04-29 14:56:15 - Feat.: - Title: Ukrajinci, ktorých v Nemecku na smrť pobodal Rus, boli podľa Kyjeva vojakmi 02 - Modified: 2024-04-29 14:39:26 - Feat.: - Title: Rusko využíva meškajúce dodávky zbraní zo Západu na ofenzívu, tvrdí Zelenskyj 03 - Modified: 2024-04-29 12:53:19 - Feat.: - Title: Ukrajinci zavraždení v bavorskom nákupnom centre boli vojaci na liečení 04 - Modified: 2024-04-29 12:13:51 - Feat.: - Title: Desiatky tisíc letov hlásia rušenie signálu GPS. Pobaltské krajiny vinia Rusko, varujú pred katastrofou 05 - Modified: 2024-04-29 13:06:24 - Feat.: - Title: Vyšetrovanie potvrdilo, že za útokom vo Vrběticiach stojí ruská tajná služba
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
30. apríl 2024 03:30