Voda vyteká z poškodenej priehrady Nova Kachovka na juhu Ukrajiny. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Rusi zničili Kachovskú priehradu, tvrdí Ukrajina. V oblasti začala evakuácia, hrozí zaplavenie Chersonu

06.06.2023, 06:50
06.06.2023, 11:11
Autor:
redredČTKČTK
  • Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj už vlani v októbri uviedol, že Rusko chystá na Kachovskej priehrade útok, ktorý by mohol viesť k zaplaveniu Chersonu.
  • Voda z priehrady je používaná aj v chladiacom systéme Záporožskej jadrovej elektrárne.
  • Ruskom dosadený starosta Novej Kachovky potvrdil, že priehrada je skutočne zničená a podľa neho je za tým ukrajinské ostreľovanie a "teroristický útok".

Ukrajinská armáda tvrdí, že ruské jednotky zničili Kachovskú priehradu v okupovanej časti južnej Ukrajiny. Niektorým oblastiam môže hroziť zaplavenie. Informuje o tom agentúra Ukrinform. Informácie o zničení veľkej priehrady, ktoré sa už predtým šírili na sociálnych sieťach, potvrdila aj ruská agentúra TASS. V Chersonskej oblasti začala evakuácia obyvateľov, kritickú úroveň má voda dosiahnuť počas piatich hodín.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zvolal kvôli explózii mimoriadne rokovania, uviedol tajomník bezpečnostnej rady Oleksij Danilov.

Ako môžu vyzerať záplavy:

Evakuácia obyvateľov

Ruskom dosadení činitelia v oblasti, ktorá je sčasti okupovaná, tvrdia, že evakuácia zatiaľ nie je potrebná.  Zároveň však ruská tlačová agentúra TASS uviedla, že zničenie veľkej priehrady sa môže dotknúť asi 80 obcí. RIA Novosti píše, že v záplavovej zóne môže byť zhruba 300 domov.

Šéf ukrajinskej prezidentskej kancelárie Andrij Jermak na sociálnej sieti Telegram napísal, že Rusko sa zničením Kachovskej priehrady dopustilo "ekocídy", ale ukrajinské úrady pracujú na zaistení bezpečnosti obyvateľov. Poznamenal tiež, že ruské akcie predstavujú hrozbu aj pre neďalekú Záporožskú jadrovú elektráreň. Bližšie podrobnosti však neuviedol.

"Ukrajinský prezident sa rozhodol usporiadať mimoriadne zasadnutie v súvislosti s výbuchom priehrady," napísal na Twitteri v utorok ráno Danilov.

Ukrajinské úrady uviedli, že hladina v nádrži klesá rýchlosťou asi 15 centimetrov za hodinu. Obyvateľov vyzvali, aby sa v čo najväčšej miere zásobili vodou.

Podľa ich údajov môže byť vo veľkom nebezpečenstve 16-tisíc obyvateľov. Do záplavovej zóny na pravom brehu spadajú obce Mykolajivka, Olhivka, Ljovo, Ťjaginka, Poňjativka, Ivanovka, Tokarivka, Prydniprovske, Sadove a časť Chersonu. Podľa ruskej okupačnej správy záplavy ohrozujú 22-tisíc ľudí.

Vzájomné obvinenia

Ruská agentúra TASS s odvolaním sa na nemenovaný zdroj uviedla, že Kachovská priehrada na juhu Ukrajiny bola zasiahnutá z ukrajinského raketometu Vilcha. Agentúra Reuters píše, že sa jej toto tvrdenie nepodarilo nezávislé overiť. Ukrajina naopak z útoku viní Rusko.

„Ruskí teroristi. Zničenie hrádze Kachovskej vodnej elektrárne len celému svetu potvrdzuje, že musia byť vyhnaní zo všetkých kútov ukrajinskej krajiny. Nemal by im zostať ani jeden meter, pretože každý meter využívajú k teroru. Všetky služby fungujú. Zvolal som Radu národnej bezpečnosti a obrany. Šírte prosím iba oficiálne a overené informácie,“ uviedol na Twitteri Zelenskyj.

Video: Významná Kachovská priehrada je zničená:

Agentúra Reuters s odvolaním sa na TASS a proruského činiteľa v oblasti napísala, že Záporožskej jadrovej elektrárni zatiaľ kvôli zničeniu priehrady, z ktorej čerpá vodu pre svoj chladiaci systém, nehrozí kritické nebezpečenstvo.

Hrozí zaplavenie Chersonu

„Ruské okupačné sily nechali vybuchnúť vodnú elektráreň Kachovka. V súčasnej dobe zisťujeme rozsah škôd, rýchlosť a objem vody a pravdepodobné oblasti zaplavenia,“ uviedlo na Telegrame ukrajinské južné veliteľstvo a prinieslo aj video. Rovnako tak zábery zverejnila na Twitteri agentúra Ukrinform.

Ruskom dosadený starosta Novej Kachovky, ktorá leží pri priehrade, správy o bombardovaní priehrady a vodnej elektrárne najprv označil za nezmysel a poznamenal, že všade v meste je pokoj a ticho. Agentúra TASS však chvíľu potom uviedla, že priehrada je skutočne zničená a citovala tohto starostu, podľa ktorého je za tým ukrajinské ostreľovanie a "teroristický útok".

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj už vlani v októbri uviedol, že Rusko chystá na Kachovskej priehrade útok, ktorý by mohol viesť k zaplaveniu Chersonu, ktorý leží neďaleko, aj desiatok ďalších obcí. Ruská okupačná správa naopak vyhlasovala, že útok na priehradu plánuje Ukrajina.

Voda z priehrady je používaná aj v chladiacom systéme najväčšej jadrovej elektrárne v Európe. Ukrajinská vojenská správa Záporožskej oblasti vo februári uviedla, že pokiaľ bude naďalej klesať hladina priehrady, bude chladenie Záporožskej elektrárne ohrozené.

"Aj keď pokles hladiny vody nepredstavuje bezprostredné ohrozenie jadrovej bezpečnosti, môže sa stať zdrojom obáv, ak mu bude umožnené pokračovať," konštatoval vtedy šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu Rafael Grossi.

Rusko útočilo na Kyjev aj Charkov

Rusko v noci na utorok znovu útočilo na Kyjev, na ktorý podľa tunajších predstaviteľov smerovalo vyše 20 rakiet, ktoré sa však podarilo zostreliť. Útoky boli hlásené aj z Charkova. Letecký poplach platil dočasne opäť na celom území Ukrajiny, informujú agentúry Ukrinform a Reuters.

image

Zelenskyj ocenil úspechy ukrajinských vojakov pri Bachmute, Biden im drží palce

Vitalij Kličko, starosta ukrajinskej metropoly, ktorá je v posledných týždňoch terčom nočných útokov pravidelne, uviedol, že výbuchy, ktoré sa v Kyjeve ozývali, boli spôsobené zásahmi protivzdušnej obrany proti ruským útočným prostriedkom. "Všetky boli zostrelené," doplnil neskôr šéf kyjevskej vojenskej správy Serhij Popko.

Padajúce trosky poškodili cestu a trolejbusové vedenie. Podľa predbežných informácií si útok nevyžiadal žiadne obete.

Aj v Charkove, ktorý je druhým najväčším mestom východoeurópskej krajiny, boli počuť explózie. Podľa tunajších úradov mesto čelilo raketovému útoku, v dôsledku ktorého bol poškodený vodovodný systém aj niekoľko domov.

01 - Modified: 2023-04-29 12:25:09 - Feat.: 1 - Title: Nova Kachovka na Ukrajine čelí intenzívnemu ostreľovaniu, tvrdí okupačná správa 02 - Modified: 2023-06-06 08:18:55 - Feat.: 1 - Title: Ruské sily ďalej zostávajú v Novej Kachovke, opravila sa ukrajinská armáda 03 - Modified: 2023-01-02 09:18:42 - Feat.: 1 - Title: Raketomety HIMARS rozmetali školu pri Donecku. Zabili sme 400 ruských vojakov, tvrdí ukrajinská armáda
01 - Modified: 2024-04-17 21:24:54 - Feat.: - Title: Prieťahy republikánov v schvaľovaní pomoci Ukrajine sú neospravedlniteľné, tvrdí americká ministerka 02 - Modified: 2024-04-17 20:47:53 - Feat.: - Title: Ukrajine je potrebné urýchlene poskytnúť protivzdušnú obranu, zhodla sa Európska únia 03 - Modified: 2024-04-17 19:46:59 - Feat.: - Title: Ukrajinské nebo si zaslúži byť bezpečné ako nebo v Izraeli, tvrdí Zelenskyj 04 - Modified: 2024-04-17 19:16:58 - Feat.: - Title: Summit Únie otvorila diskusia o iránskom útoku, lídri sa chcú angažovať na Blízkom východe 05 - Modified: 2024-04-17 18:52:42 - Feat.: - Title: Ruská FSB zadržala štyroch ľudí za pomoc Kyjevu. Posielali peniaze ukrajinskej armáde
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 01:18