StoryEditor

Rinat Achmetov. Muž, ktorý urobil z kriminálnika prezidenta Ukrajiny

05.02.2014, 17:23

Rinat Achmetov je najbohatší muž na Ukrajine. Roky bol lojálnym spojencom Viktora Janukovyča a osud prezidenta do istej miery závisí aj na ňom. Otázkou je, ako sa mocný oligarcha pod dojmom masových protestov v uliciach Kyjeva zachová. Ak zavelí, môže Janukovyč padnúť.

Na verejnosti sa objavuje skôr zriedka. Nedáva veľké rozhovory, neorganizuje tlačové konferencie, len tu a tam „pustí“ do sveta nejaké to verejné vyhlásenie. Napriek tomu je akosi neustále prítomný. V médiách, vo vášnivých debatách na kyjevskom Majdane, v mysliach Ukrajincov.

Rinat Achmetov. Podnikateľ. Oligarcha. S viac než pätnástimi miliardami dolárov najbohatší muž v krajine. A odveký spojenec prezidenta Viktora Janukovyča.

Ukrajina sa momentálne topí v najhlbšej politickej kríze od rozpadu bývalého Sovietskeho zväzu. Desaťtisíce demonštrantov v metropole Kyjeva a ďalších mestách žiadajú prezidentovu demisiu a predčasné parlamentné aj prezidentské voľby.

Janukovyč sa drží. Zatiaľ. Manévruje, lavíruje, balansuje na lane nad priepasťou, o ktorej hĺbke sa vedú spory. Ako dlho ešte vydrží, respektíve to, či extrémne napätú situáciu nakoniec dokáže zvládnuť, závisí práve aj na skupine oligarchov, ktorých má okolo seba.


Ukrajinský miliardár Rinat Achmetov.

Tandem z východu

Rinat Achmetov je jedným z nich. Ba pravdepodobne najdôležitejším z nich. A nielen preto, že je proste a jednoducho najbohatší. Ide aj o to, že Achmetov, štyridsaťsedemročný uhlobarón a majiteľ futbalového klubu Šachtar Doneck, je s Viktorom Janukovyčom od začiatku. Už od 90. rokov.

Dokonca sa hovorí, že to bol práve on, kto v roku 1997 presvedčil vtedajšieho ukrajinského prezidenta Leonida Kučmu, aby z
„dedinského kriminálnika“ Janukovyča (áno, terajší šéf Ukrajiny v mladosti opakovane sedel vo väzení) urobil gubernátora Doneckej oblasti.

„Oni vždy, od samého začiatku, fungovali ako tandem. Janukovyč robil politickú kariéru a Achmetov biznis,“ povedal MF DNES ukrajinský politológ a novinár Volodymyr Jermolenko, ktorý v mimovládnej organizácii Internews Ukrajina riadi európske projekty.

Tak teda tandem. Duo „chlapíkov z východu“, z už spomínanej Doneckej oblasti, dôležitého priemyselného kraja, ktorý mal vždy bližšie k Rusku ako k vzdelanej kyjevskej inteligencii.

Achmetov pochádza z rodiny baníka a predavačky. Vyrastal s uhlím, dalo by sa povedať a nešlo by rozhodne o nadsádzku.
K majetku prišiel, ako to už u oligarchov postsovietskeho priestoru býva, v divokých 90. rokoch, ktoré on sám neskôr nazval “dobou neformálnej ekonomiky“ . “Práve vtedy som zarobil svoj ​​prvý milión,“ priznal.

Konal vždy legálne? Nedopustil sa náhodou vo svojom podnikaní nejakého toho prečinu? Vylúčené to rozhodne nie je a na Ukrajine je rad novinárov, ktorí považujú kriminálnu "škvrnu“ na Achmetovovej kariére za svojho druhu istotu. A že nebol oligarcha nikdy za nič odsúdený? Vari niekedy naše súdy boli nezávislé? odpovedali by vám.

Žiadny výnimočný stav

Rinat Achmetov sa za roky v biznise vypracoval v najväčšieho súkromného zamestnávateľa v krajine. Jeho impérium, ktoré podniká vo všetkom od uhlia cez metalurgiu a telekomunikáciu až po spomínaný futbal, zamestnáva okolo tristotisíc ľudí .
Väčšina jeho biznisu je podľa dostupných informácií na Ukrajine , ale aktivity má Achmetov aj v Rusku a v európskych krajinách,“ vysvetľuje Volodymyr Jermolenko.

Je tiež štedrým darcom, vlastne asi najštedrejším v krajine. Už pred rokmi založil charitatívny fond Rozvoj Ukrajiny, na ktorého zdravotné, vzdelávacie či kultúrne projekty putujú milióny ukrajinských hrivien ročne.

Mimochodom, na charitu chodieval aj celý Achmetovov poslanecký plat: oligarcha bol totiž v rokoch 2006 až 2012 členom ukrajinského parlamentu. Samozrejme za Janukovyčovovu Stranu regiónov, ktorú tiež bohato financuje. Avšak na parlamentnej pôde bol snáď len jediný raz, a to pri inaugurácii. „Potom tam už nechodil, vždy hlasovali za neho,“ podotýka Jermolenko.

A konečne: Akú úlohu hrá Rinat Achmetov v súčasnom dianí na Ukrajine? Od Janukovyča sa, ako už bolo povedané, zatiaľ neodvrátil. Na druhú stranu dal opakovane najavo (naposledy pred niekoľkými dňami vo vyhlásení zverejnenom na internetovej stránke jeho gigantickej spoločnosti System Capital Management), že dáva prednosť pokojnému riešeniu konfliktu medzi mocou a Majdan . Presnejšie povedané, že použitie sily, ba vyhlásenie výnimočného stavu z jeho pohľadu nepripadá do úvahy.

To bol nepochybne dôležitý signál. Ďalšie nitka, za ktorú Achmetov zatiahol. O to dôležitejšie, že hoci sám už v parlamente nie je, ovláda až 40 poslancov Strany regiónov. Keď Achmetov zavelí, aby títo v kľúčových momentoch hlasovali proti Janukovyčovi, oni to urobia. A „dedinský kriminálnik“ bude mať v takom prípade naozaj veľký problém.

01 - Modified: 2006-01-10 08:41:00 - Feat.: 0 - Title: Samuel Alito má za sebou prvý deň vypočúvania pred americkým Senátom
01 - Modified: 2022-04-30 17:50:25 - Feat.: - Title: Prezident Zelenskyj sa prihovorí slovenskému parlamentu 02 - Modified: 2022-03-06 13:01:28 - Feat.: - Title: Chlap s gurážou. Kde sa zrazu vzal hrdina Volodymyr a prečo je ochotný položiť za svoju vlasť život? 03 - Modified: 2015-12-10 09:19:28 - Feat.: - Title: Janukovyč sa chce vrátiť do politiky: vrahov ešte môžeme nájsť 04 - Modified: 2015-10-26 17:34:41 - Feat.: - Title: Janukovyčov poradca nemal byť na sankčnom zozname. Bola to chyba, priznal Brusel 05 - Modified: 2015-08-07 07:59:23 - Feat.: - Title: Janukovyč na výsluch nepríde. Bojí sa o život
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 10:30