StoryEditor

Samuel Alito má za sebou prvý deň vypočúvania pred americkým Senátom

10.01.2006, 09:41

Samuel A. Alito, nominant amerického prezidenta Georga W. Busha na post sudcu Najvyššieho súdu, vo svojej otváracej reči pred 18-členným Súdnym výborom Senátu povedal, že nemá žiadnu agendu, s ktorou chce prísť pred súd a prisľúbil, že v prípade svojho zvolenia bude vykonávať svoj úrad bez ohľadu na postavenie a bohatstvo ľudí, ktorí budú stáť pred Najvyšším súdom.
Samuel Alito zdôraznil, že keď sa pred pätnástimi rokmi stal sudcom, prestal byť advokátom: "Úlohou advokáta je v konkrétnom prípade dosiahnuť želaný výsledok pre klienta... Sudca však takto rozmýšľať nesmie. Sudca nesmie mať nijaký program, nesmie mať v konkrétnych prípadoch preferovaný výsledok a určite nesmie mať klienta."
Kandidát v úvodnom prejave hovoril len všeobecne a bez konkrétnych referencií na kľúčové témy, o ktoré sa senátori v najbližších dňoch budú zaujímať. Patrí medzi ne najmä otázka prezidentových právomocí, a to najmä v súvislosti s nedávnym odhalením tajného programu Národnej bezpečnostnej agentúry, povoleného prezidentom Bushom, v rámci ktorého môžu agenti odpočúvať vnútroštátne telefónne hovory ľudí podozrivých z terorizmu. Ďalšou témou budú určite potraty, a to najmä v súvislosti s Alitovým postojom k prípadu Roe v. Wade.
Prezident Bush senátorom odkázal, aby bolo vypočúvanie pred hlasovaním dôstojné. Podľa neho ide o vysoko kvalifikovaného kandidáta, ktorý má predpoklady zaistiť to, aby bol Najvyšší súd orgánom, ktorý "zákony interpretuje a nesnaží sa ich písať". Narážal tým na častú kritiku takzvaného súdneho aktivizmu, či nepriamu tvorbu legislatívy zo sudcovskej pozície, čím sa vážne narúšal americký právny systém. Najvyšší ranking - podobne ako najvyšší sudca John Roberts - dostal Alito aj od prestížnej Asociácie amerických právnikov.
Konzervatívny Alito pôsobil 15 rokov ako federálny odvolací sudca vo Philadelphii a na Najvyššom súde by mal nahradiť odstupujúcu Sandru Day O'Connorovú (75). Prvá žena na Najvyššom súde bola v minulosti jazýčkom na váhach v takých citlivých prípadoch ako trest smrti, potraty či "affirmative action" (forma pozitívnej diskriminácie). V prípade úspechu jeho nominácie by sa týmto jazýčkom na váhach mohol stať práve Alito, čo by mohlo predznamenať viaceré konzervatívnejšie rozhodnutia a menej súdneho aktivizmu.
V pondelok boli na programe len úvodné desaťminútové stanoviská osemnástich členov Súdneho výboru Senátu, priame vypočúvanie Alita je na programe v utorok a potrvá najviac dva dni. Súdny výbor by mal o Alitovi hlasovať 17. januára, hlasovanie celého Senátu sa očakáva 20. januára. Napriek odporu viacerých členov Demokratickej strany a hrozbe obštrukcií sa očakáva, že Alitovu voľbu by nemalo nič ohroziť.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 03:53