StoryEditor

Lukašenko si vychováva nástupcu, ľavobočka Koľu vozí po svete

15.10.2015, 10:13

Jedenásťročný Nikolaj Lukašenko nevynechá žiadnu vojenskú prehliadku, pokorne mu salutujú aj bieloruskí generáli. Na oficiálnych fotografiách pózuje s pápežom či americkým prezidentom Obamom, šéf Kremľa mu venoval zlatú pištoľ. Bieloruský prezident Alexander Lukašenko tak svojho syna pripravuje na prevzatie vlády.

Na pôde Valného zhromaždenia OSN tento rok zasadol nečakaný delegát. Bieloruskú kóju v rokovacej sále, ktorá býva vyhradená politickým a diplomatickým špičkám jednotlivých štátov, obsadil jedenásťročný chlapec.

Nikolaj Lukašenko pozorne sledoval prejav svojho otca, ktorý si za autoritársku vládu nad Minskom a tvrdé potláčanie opozície vyslúžil od novinárov titul posledného diktátora Európy. Nešlo pritom ani zďaleka o prvú príležitosť, kedy vzal Alexander Lukašenko svojho najmladšieho syna do práce, všíma si BBC.

Malý Koľa, ako mu otec hovorí, sa už stretol s americkým prezidentom Barackom Obamom, bývalým pápežom Benediktom XVI. alebo venezuelským prezidentom Hugo Chávezom. Keď mu bolo päť rokov, vtedajší ruský prezident Dmitrij Medvedev mu venoval zlatú pištoľ. Jeho otec mu nechal na mieru vyrobiť aj vojenskú uniformu, hoci sa zatiaľ musí zaobísť bez typickej vojenskej čiapky bieloruských generálov, píše portál iDNES.cz.

Prezident si ľavobočka zamiloval, nikto iný ho nesmel kŕmiť

Bieloruský prezident dostal tretieho syna vlastne ako darček k životnému jubileu. Nikolaj sa totiž narodil 31. augusta 2004, len deň po jeho päťdesiatych narodeninách. Lukašenkova manželka Galina, s ktorou má hlava štátu už dvoch dospelých potomkov, sa krátko po jeho zvolení do čela štátu odsťahovala na vidiecku farmu a s mužom sa takmer nevída. Koľovou matkou je podľa agentúry AFP bývalá prezidentova osobná lekárka Irina.

Lukašenko priznáva, že výchove najmladšieho syna sa osobne venuje. Jeho matka vraj Koľu vída zhruba tak často, ako sa zvyšku národa ukazuje v televízii. Prezident bol podľa svojich slov dlhé roky jediným človekom, ktorý mohol malého chlapca kŕmiť a obliekať bez toho, aby sa mu dieťa pod rukami začalo zmietať a kričať.

Prezidentov ľavoboček sa v prvých rokoch života na verejnosti takmer vôbec neukázal, po jeho tretích narodeninách sa však situácia obrátila. Alexander Lukašenko syna najprv bral na hokejové stretnutia, vzápätí ho však začal sprevádzať aj pri štátnych návštevách. Pred tohtoročnými voľbami sa obaja netradične objavili aj v reportáži o zbere zemiakov.

Okrem stretnutí so svetovými vodcami s otcom absolvoval aj menej príjemné povinnosti. Napríklad v roku 2011 si obaja Lukašenkovci ruka v ruke prišli prezrieť na následky teroristického útoku na minské metro. V stanici Okťabrskaja vtedy výbuch bomby zabil 11 ľudí, najmenej stovka ďalších utrpela zranenia.

Môjho prezidentovania už majú chlapci dosť, hovorí Lukašenko

Počas Lukašenkovej návštevy Venezuely v roku 2012 si novinári všimli, že bieloruský prezident s malým Koľom zrejme počíta ako so svojím nástupcom. O možnej budúcej úlohe svojho potomka sa prezident zmienil počas stretnutia s tamojším prezidentom Hugo Chávezom.

"Správne poznamenávajú, že je tu s nami aj môj syn. Dokazuje to, že sme nadviazali vážne a dlhodobé základy pre našu spoluprácu, a že tu za 20 až 25 rokov bude niekto, kto prevezme jej opraty," citovali bieloruského prezidenta reportéri Rádia Slobodná Európa.

"Prisahám, že nikdy nepredám moc svojim príbuzným ani deťom. To nepripadá do úvahy," vyhlásil Lukašenko krátko potom v rozhovore s Kremľom platenou televíziou RT. "Aby ste získali moc, musíte vyhrať spravodlivé voľby," dodal s tým, že práve tak sa do čela štátu dostal aj on sám.

Kandidát na prezidenta navyše podľa zákona musí mať aspoň 35 rokov. "Tou dobou by som mal aspoň deväťdesiat. Tak dlho žiť nebudem," vyvracia Lukašenko špekulácie o výchove svojho nástupcu. Jeho dospelí synovia mu vraj navyše hovoria, že prezidentovania už bolo v rodine dosť.

Návšteva valného zhromaždenia OSN je povinnosťou každého budúceho diktátora, žartujú užívatelia sociálnych sietí:

Ústava sa dá v Minsku ľahko prepísať

Obaja plnoletí potomkovia Alexandra Lukašenka ale z otcovej politickej funkcie značne ťažia. Jeho najstarší syn Viktor pracuje priamo pre prezidentskú kanceláriu, je bezpečnostným poradcom svojho otca.

Podľa serveru GlobalSecurity.org zasadol aj v bezpečnostnej rade štátu, v minulosti pracoval aj pre ministerstvo zahraničia a Lukašenko v minulosti ako o nástupcovi uvažoval práve o ňom. Viktorov mladší brat k politike tak blízko nemá, riadi prezidentov športový klub.

Prezident v citovanom rozhovore pre ruskú televíziu poukázal na to, že nástup mladého Kolju je až do jeho 35. narodenín nemysliteľný kvôli bieloruskej ústave. Ten istý dokument však pred dekádou zakazoval, aby ktokoľvek obsadil prezidentský post viac ako dvakrát za sebou.

Alexander Lukašenko nechal pravidlo zrušiť a Bielorusi ho tento víkend do čela štátu zvolili už po piatykrát. Nemal žiadneho protikandidáta, opozícia totiž v krajine prakticky neexistuje. Aktivisti, ktorí protestujú proti autoritárskemu režimu, končia v rukách polície a štát má pod kontrolou aj miestne médiá.

01 - Modified: 2007-10-14 14:03:09 - Feat.: 0 - Title: ĽS-HZDS nemusí podporiť dôchodkovú novelu
01 - Modified: 2024-05-09 17:02:21 - Feat.: - Title: Vplyvný polský sudca s prístupom k tajným informáciam z NATO utiekol do Bieloruska. Zastal sa Ruska 02 - Modified: 2024-05-09 13:29:46 - Feat.: - Title: Poľsko posilňuje obranu hraníc s Ruskom a Bieloruskom, pripravuje bunkre a zákopy 03 - Modified: 2024-05-09 12:52:22 - Feat.: - Title: Ruského cvičenia s taktickými jadrovými zbraňami sa zúčastní aj Bielorusko, oznámil Putin 04 - Modified: 2024-05-08 09:06:48 - Feat.: - Title: Poľské úrady na hranici s Bieloruskom zadržali ruského zbeha 05 - Modified: 2024-05-07 15:15:32 - Feat.: - Title: Plánovanie, príprava, a použitie úderov. Lukašenko nariadil rýchlu inšpekciu nosičov jadrových zbraní
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
09. máj 2024 21:52