StoryEditor

ĽS-HZDS nemusí podporiť dôchodkovú novelu

14.10.2007, 15:54
Autor:
TASRTASR
Pokiaľ MPSVR SR nepripraví pozmeňovacie návrhy k novele zákona o sociálnom poistení, ktoré budú akceptovať výhrady ĽS-HZDS, vládny návrh v parlamente pravdepodobne schválený nebude.

"Predpokladám, že ministerstvo práce má rozpracované varianty pre poslancov, a my sa len rozhodneme, ktoré pozmeňovacie návrhy podporíme. Keď toto nebude, novela ťažko môže prejsť," vyhlásil v dnešnej diskusnej relácii STV poslanec ĽS-HZDS Jozef Halecký.

Zatiaľ čo sa niektoré podmienky hnutia javia ako bezproblémové, otázna podľa neho ostáva ešte napr. zmena pomeru odvodov do prvého a druhého dôchodkového piliera. "V prvom pilieri máme veľmi veľa voličov, preto chceme garantovať, aby bol posilnený," vysvetlil požiadavku na zvýšenie odvodov zo súčasných 9 na 12 % v prospech priebežného piliera Halecký. Zároveň vyjadril počudovanie nad tým, že najsilnejšia koaličná strana Smer-SD spočiatku preferovala zmenu pomeru odvodov, momentálne sa však už za to nezasadzuje.

Opozičná SMK podľa jej poslankyne Kláry Sarközyovej vládny návrh novely zákona o sociálnom poistení v Národnej rade (NR) SR v žiadnom prípade nepodporí. "Nevidíme v tom zákone absolútne nič pozitívne, aby sme to mohli podporiť," zdôraznila opozičná poslankyňa. Zmenu pomeru odvodov medzi jednotlivými piliermi pritom SMK absolútne odmieta, nadšená nie je ani možným zdobrovoľnením dôchodkového systému. "Osobne nie som nadšená otvorením druhého piliera, pretože nevieme, ako to bude vyzerať, či to bude len na pol roka," uviedla Sarközyová. Rok a pol po spustení dôchodkovej reformy bol podľa nej dosť dlhý čas na to, aby sa ľudia mohli rozhodnúť.

Pôvodný vládny návrh novely zákona o sociálnom poistení obsahoval dočasne otvorenie 2. dôchodkového piliera pre voľný vstup aj výstup počas prvého polroka 2008, predĺženie obdobia povinného dôchodkového poistenia z doterajších 10 na 15 rokov, či vylúčenie vymedzeného okruhu osôb, za ktoré platí odvody štát, zo sporenia v 2. pilieri. Opozícia, ale aj koaličné HZDS, však mali k tomuto návrhu viaceré výhrady. Ich splnením hnutie podmieňuje podporu novely pri konečnom hlasovaní v NR SR.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. máj 2024 18:15