StoryEditor

Príbehy 298 obetí z lietadla: Nebola to ich vojna

20.07.2014, 19:02
Autor:
iDnesiDnes
Jeden si vymenil službu a kvôli tomu bol pri tagédii. Ďalšiemu zase zomrela celá rodina. Letecká tragédia prináša so sebou 298 príbehov obetí.

Pred niekoľkými mesiacmi sa stalo niečo ako zázrak. Manželka Sanjida Singha, letuška u Malaysia Airlines si vymenila službu. Do letu MH 370 letiaceho z Kuala Lumpur do Pekingu na poslednú chvíľu nenastúpila. Zachránilo jej to život. Bol to práve ten let, ktorý zmizol z radarov; to lietadlo, z ktorého sa dodnes nenašla ani skrutka.

Službu si teraz vymenil aj Sanjid Singh – a kvôli tomu sa ocitol na palube stroja spoločnosti Malaysia Airlines, v ktorom pôvodne nemal byť. Zahynul. Jeho let mal číslo MH 17 a mieril vo štvrtok z Holandského Amsterdamu do malajzijského Kuala Lumpur. 


Prečítajte si aj: Na Ukrajine našli ďalších takmer tridsať tiel. Po páde lietadla


Singh, rovnako ako všetkých 298 ľudí na palube veľmi pravdepodobne nemal jasný názor na to, či má byť Luhansk či Doneck samostatnými oblasťami. Veľmi pravdepodobne tento Malajzijčan, otec osemročného syna, na Ukrajine ani nikdy nebol.

Konflikt, ktorý ho stál život

Napriek tomu, ako ukazuje doterajšie vyšetrovanie, ho zrejme práve tento konflikt stál život. Stále viac dôkazov ukazuje na to, že stroj bol zostrelený. Stalo sa to nad územím ovládaným separatistami, nad východnou Ukrajinou, len zhruba 60 kilometrov od hraníc s Ruskom.

Bol u nás zhruba pred mesiacom. Povedal nám, že si s kolegom vymenil službu pre spiatočný let z Amsterdamu," opísal jeho otec Jijar Singh. Po prílete ho čakali doma. „Jeho matka pripravila jeho obľúbené jedlá," povedal novinárom z Listu The Malaysian Insider trasúci sa muž, ktorý v minulosti prekonal dve operácie srdca.

Je ich 298. 298 tragických osudov.

Nadšený jachtár Nick Norris. Vracal sa z Amsterdamu z dovolenky so svojimi tromi vnúčatami. Osemročnému Otisovi, desaťročnej Evie a dvanásťročnej Mo totiž v austrálskom Perthe už čoskoro mala začať škola. Domov teda zamierili o niekoľko dní skôr, než ich rodičia.

Joep Lange, významný vedec a niekdajší prezident International AIDS Society, asociácia odborníkov na HIV a AIDS. Cestoval so 107 ďalšími vedcami a kolegami na kongres do Melbourne.

Joep bol muž, ktorý nepoznal bariéry. Bol ohromnou inšpiráciou pre každého, kto chcel pomôcť v tragickej situácii AIDS v Afrike,“ napísala vo svojom vyjadrení amsterdamská nemocnica, v ktorej vedec pracoval.

Žena, kvôli ktorej sa modlili študenti

Sestra Philomene Tiernanová, sedemdesiatsedemročná učiteľka z katolíckej školy v Sydney. Žena, kvôli ktorej sa včera študenti zišli k hromadnej modlitbe. „Sme úplne zničení. Pre mňa nebola len skvelá mentorka, ale aj osobná priateľka," povedala agentúre AP s plačom riaditeľka školy Hilary Johnston-Crokeová. „Bola tým výletom tak nadšená," povedala denníku Wall Street Journal.

Tragédia zasiahla aj osud Liu Wanyiovej. V lietadle zahynul muž, ktorého si vzala len nedávno, ale s ktorým chcela stráviť zvyšok života.

Widi Yuwon prišiel o sestru Yuli Hastiniovú s jej manželom Johnom Paulissenom a deťmi Arjunom a Srimou.

Štatisticky povedané: 189 Holanďanov, 44 Malajzijcov, vrátane pätnástich členov posádky, 28 Austrálčanov, 12 Indonézanov, 9 Britov, štyria Nemci, štyria Belgičania, traja Filipínci, jeden Kanaďan, Američan a Novozélanďan, jeden človek z Hongkongu. Jeden zostáva stále neidentifikovaný.

Lenže niekedy reč štatistiky zlyháva. Veď aká je pravdepodobnosť, že vás taká tragédia stretne dvakrát za štyri mesiace?
Kaylene Mannovej sa to stalo. Ešte neprestala oplakávať svojho brata s rodinou. Ešte neprestala dúfať, že sa raz ... možno ... objavia.

"Opäť nám to urvalo srdce z tela“

Jej brat Rod Burrows s manželkou Mary totiž sedeli v lete Malaysia Airlines MH 370, ktorý zmizol v marci.
Všetko sa to vracia späť. Je to ... ako by nám to opäť urvalo srdce z tela, " opísal Greg Burrows, Kaylenin druhý brat.
Kaylenina nevlastná dcéra Marree Rizková je totiž jednou z obetí štvrtkovej katastrofy letu MH 17.

Marree Rizková bola blázon do futbalu. V Austrálii pomáhala v miestnom klube, kde bol jej muž funkcionárom. Sama pracovala pri zápasoch v kantíne. Aj ona sa s mužom vracala z dovolenky späť do Austrálie.

"Keď sme počuli o lietadle malajzijskej spoločnosti, prvé, čo nás napadlo, bolo, že našli ten stratený let, v ktorom boli naši príbuzní. Lenže v tomto lietadle stratila Kaylene svoju dcéru, "opísala serveru BBC Kaylenina švagriná Irene.

Čo skončilo ako tragédia, začalo ako čierny humor.

Vtip, ktorý sa teraz zdá hlúpy, ale ktorý urobilo už veľa ľudí. Mladík umiestnil na Facebook fotografiu malajzijského lietadla pripraveného k štartu. „Ak zmizne, tu máte fotku, aby ste videli, ako vyzeral," napísal. Potom sa odmlčal. Jeho priatelia hľadali, kde je, a dúfali v hlúpy vtip. Britské médiá však zverejnili, že jeho meno je medzi pasažiermi.

Volal sa Cor Pan a jeho priateľka, s ktorou mieril na dovolenku do Malajzie, Neeljte. Ako píše The Guardian, mali malé kvetinárstvo, ktoré sa volalo U Neeljte. Včera sa pred ním objavila ceduľa: „Milí Core a Neeltje. Je to nečakané, neuveriteľné a nefér. Odpočívajte v pokoji. Nikdy na vás nezabudneme. "

zdroj: MF Dnes

01 - Modified: 2006-08-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Bez masky... s Dadom Nagyom
01 - Modified: 2024-09-27 12:20:25 - Feat.: - Title: Nórsko prestane automaticky udeľovať ochranu všetkým Ukrajincom 02 - Modified: 2024-09-27 07:42:26 - Feat.: - Title: Ruská FSB tvrdí, že na Kryme zadržala dvoch ukrajinských agentov 03 - Modified: 2024-09-26 19:13:35 - Feat.: - Title: V Poľsku odsúdili Ukrajinca a Bielorusa za špionáž v prospech Ruska 04 - Modified: 2024-09-26 11:02:07 - Feat.: - Title: Nord Stream zničilo komando zložené z ukrajinských civilistov, zistili v Nemecku 05 - Modified: 2024-09-25 09:50:00 - Feat.: - Title: Rusko je ako domček z karát, skôr či neskôr sa rozpadne. Musí sa to však stať s minimom násilia (ROZHOVOR)
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. september 2024 04:23