StoryEditor

Cesty rivalov sa skrížili. V OSN

26.09.2007, 00:00
Valné zhromaždenie OSN zažilo včera rušný deň. V jeho newyorskom sídle sa skrížili cesty dvoch veľkých rivalov - amerického prezidenta Georgea W. Busha a jeho iránskeho kolegu Mahmúda Ahmadínedžáda.

Bush šéfa Iránu, s ktorým si pravidelne posiela štipľavé pozdravy cez polovicu zemegule, tentoraz od ostrých slov ušetril. Svoju kritiku namiesto Teheránu namieril na Mjanmarsko. "Spojené štáty sprísnia sankcie proti vojenskému režimu v Mjanmarsku, ktorý vážne porušuje ľudské práva," vyhlásil Bush. Otázke iránskeho jadrového programu sa však vyhol. "O Iráne hovoríme stále," vysvetlila dôvod hovorkyňa Bieleho domu Dana Perinová. Ahmadínežád, ktorý počas Bushovho prejavu sedel v sále, sa na slovách svojho nepriateľa očividne zabával. Viackrát sa nezdržal smiechu, inokedy sa zas otrávene pozeral na hodinky.
Pre Busha to bolo posledné vystúpenie na Valnom zhromaždení OSN vo funkcii šéfa Bieleho domu. Výnimočné bolo aj z toho hľadiska, že do New Yorku meralo cestu dovedna až 80 hláv štátov a premiérov. Medzi nimi bol aj slovenský prezident Ivan Gašparovič. Horúce dni v New Yorku sa však ešte ani zďaleka neskončili. Dnes by mal s prejavom vystúpiť ďalší Bushov kritik - venezuelský prezident Hugo Chávez.

Výpady proti Američanom
Hoci Bush i Ahmadínedžád vystúpili na jednom fóre, ich vzájomné stretnutie sa očakávať v žiadnom prípade nedalo. "Z diplomatického hľadiska je neprípustné, aby títo dvaja ľudia spolu hovorili. Keby vystupovali spoločne, bol by to veľmi významný signál pre celé medzinárodné spoločenstvo. Nie je pravdepodobné, že by za súčasnej situácie boli Spojené štáty ochotné tento krok urobiť," povedala pre HN analytička Lenka Kovačovská.
Servítky pred ústa si v New Yorku kontroverzný iránsky líder v žiadnom prípade nedával. Už v pondelok ostro zaútočil na Američanov priamo u nich doma. "Nesúhlasíme so spôsobom, akým sa Spojené štáty snažia riadiť svet. Tento spôsob je zlý. Vedie k vojne, diskriminácii a krviprelievaniu," vyhlásil Ahmadínedžád na Kolumbijskej univerzite v New Yorku. Jeho návšteva vyvolala vlnu protestov. Tisíce ľudí demonštrovali pred univerzitou. Ostré privítanie pripravil Ahmadínedžádovi aj rektor Kolumbijskej univerzity Lee Bollinger. "Pán prezident, prejavujete všetky znaky krutého diktátora z malých pomerov," povedal Bollinger, čím si vyslúžil potlesk prítomných študentov.
Ešte väčšie pobúrenie vyvolali plány iránskeho prezidenta navštíviť v New Yorku Ground Zero, kde pred 11. septembrom stáli slávne dvojičky. Ahmadínežád tu chcel položil veniec pre obete. Newyorská polícia prezidentovu žiadosť zamietla s tým, že na tomto mieste pokračuje rekonštrukcia. Americká tlač zašla ešte ďalej. Príchod Ahmadínežáda komentovala titulkami ako Diabol pristál.

Návšteva napätie nezmierni
Ahmadínedžád má šancu dostať sa do Bushovej blízkosti iba na jedinom mieste - v sídle OSN. Môže sa pritom pohybovať len na niekoľkých kilometroch, pre ktoré mu americké úrady dali víza. Na Valnom zhromaždení OSN sa zúčastnil vlani aj predvlani.
Podľa Kovačovskej je nepravdepodobné, že by jeho návšteva zmiernila napätie, ktoré vyvolal jadrový program Iránu. "Vystúpenie Ahmadínedžáda je ostro sledované nielen na Západe, ale aj v Iráne. Nemôže preto hovoriť niečo doma a niečo iné v zahraničí," pripomenula Kovačovská.

01 - Modified: 2003-06-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Dokončených bytov je menej 02 - Modified: 2003-06-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Štáty Vyšehradu zladili postoj k reforme
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. jún 2024 02:58