StoryEditor

Štáty Vyšehradu zladili postoj k reforme

13.06.2003, 00:00

Krajiny Vyšehradskej štvorky sa včera dohodli na spoločných pripomienkach ku kompromisnému návrhu reformy spoločnej poľnohospodárskej politiky Európskej únie. Po prerokovaní jednotlivých návrhov pripravili na podvečerné pokračovanie rokovania ministerskej rady deklaráciu, ku ktorej sa pripojili aj ostatné kandidátske krajiny okrem Cypru a Malty. Informovala o tom hovorkyňa ministra Zsolta Simona Katarína Czajliková.
Spoločný dokument kandidátskych krajín obsahuje tri základné požiadavky. V prvom rade ide o to, aby degresia, čiže redukcia priamych platieb, neznamenala ich zníženie pre nové členské krajiny v prechodnom období, kým nedosiahneme rovnakú výšku podpory ako silná európska pätnástka.
V druhom bode žiadajú pristupujúce krajiny rovnakú kompenzáciu, akú budú mať súčasné členské krajiny, ak sa v únii bez prechodného obdobia znížia intervenčné ceny pre obilniny a mliečne produkty. A v poslednom bode chcú presadiť, aby sa niektoré prvky flexibility, ktoré obsahuje návrh reformy, napríklad zálohové vyplácanie priamych platieb až do výšky 50 percent, uplatňovali aj pre nové krajiny. A to aj vtedy, ak si zvolia zjednodušenú schému podpory (SAP).
"Dôležité je, že sme sa vedeli dohodnúť na zásadných požiadavkách a predostreli spoločný návrh. Dúfame, že to má symbolický význam a aj v budúcnosti budeme vedieť zjednotiť svoje záujmy a presadzovať ich," komentoval deklaráciu Simon.
Popoludní rokovali rezortní ministri kandidátskych krajín s delegáciou Talianska, ktoré od júla prevezme predsedníctvo po Grécku. "Talianski predstavitelia deklarovali, že majú záujem, aby sa v reforme spoločnej poľnohospodárskej politiky už teraz zohľadnili záujmy a názory vstupujúcich krajín," uzavrela Czajliková.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. jún 2024 09:17