Juraj Jakubisko. FOTO: TASR/Matej Hlbočan
StoryEditor

Slovenské a české sobnosti, umelci a politici spomínajú na zosnulého režiséra Juraja Jakubiska

25.02.2023, 20:53
Autor:
TASRTASR

Ďakujeme, pán Jakubisko, za Perinbabu a všetky krásne príbehy, ktoré ste nám priniesli do životov, napísala na sociálnej sieti vicepremiérka a šéfka Za ľudí Veronika Remišová.

Politici i kultúrna obec vyjadrujú úprimnú sústrasť rodine a blízkym režiséra Juraja Jakubiska, ktorý zomrel vo veku 84 rokov v Prahe krátko pred polnocou v noci z piatka 24. februára na sobotu.

"Ďakujeme, pán Jakubisko, za Perinbabu a všetky krásne príbehy, ktoré ste nám priniesli do životov," napísala na sociálnej sieti vicepremiérka a šéfka Za ľudí Veronika Remišová. Dočasne poverený minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) poukázal na to, že Juraj Jakubisko zanechal po sebe diela, ktorými bude žiť aj v ďalších generáciách.

Rešpektovaný a talentovaný

Opozičný Smer-SD zdôraznil, že na Jakubiskových filmoch vyrastali viaceré generácie. "Bol rovnako rešpektovaný pred rokom 1989, ako aj po ňom. O jeho talente hovoril v superlatívoch aj jeho priateľ, svetovo uznávaný režisér Federico Fellini," podotkla strana.

image

Zomrel Juraj Jakubisko. "Fellini východu" stvoril kultové postavy, posledné desaťročie žil s novým srdcom

Šéf mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini označil zosnulého režiséra za poeta filmového plátna. "Jeho filmy svojím vyobrazením doby, ľudských osudov a imagináciou patria medzi vrcholné diela slovenskej kultúry," dodal.

Správu o úmrtí jedného z najvýznamnejších slovenských režisérov prijalo so zármutkom i vedenie Slovenského národného divadla. "Mal blízky vzťah aj k prvej slovenskej divadelnej scéne. Juraj Jakubisko na pôde SND režíroval opery Eugena Suchoňa Krútňava (1999) a Svätopluk (2008)," priblížilo vedenie divadla na sociálnej sieti.

Slovenský herec z pripravovanej rozprávky Perinbaba 2 Lukáš Frlajs označil Juraja Jakubiska za človeka s mimoriadnym talentom, ktorý bol plný energie a tvorivosti. "Tak veľmi som sa tešil na naše najbližšie stretnutie a vy ste odleteli na perine do neba. Bolo mi nesmiernou cťou vás spoznať a byť súčasťou vašej vízie Perinbaby," odkázal.

image

Režisér Juraj Jakubisko bol jedným z najväčších umelcov našej doby, povedal Boris Kollár

Ministerstvo kultúry Českej republiky si tiež pripomenulo odkaz slovenského režiséra Juraja Jakubiska. Na filmového tvorcu si zaspomínali aj exprezident Čekej republiky Václav Klaus, bývalá prvá dáma Dagmar Havlová a českí umelci, informujeme podľa správ denníka Blesk a spravodajského portálu Novinky.cz.

Reakcie z Česka

"Zomrel slovenský režisér Juraj Jakubisko, ‘Fellini z východu‘. Natočil niekoľko desiatok hraných i dokumentárnych filmov; k najznámejším patrí Tisícročná včela, Perinbaba či film Bathory," napísal český rezort kultúry na sociálnej sieti. Ministerstvo pripomenulo, že zosnulý režisér získal za svoju prácu množstvo ocenení vrátane Českého leva za dlhoročný umelecký prínos pre kinematografiu.

"Bol filmovým kúzelníkom, ale bol aj angažovaným človekom, ktorý hovoril aj do vecí verejných... Hovorilo sa o ňom ako o Fellinim východu, tým sa ukazovala jeho veľkosť, ale bol hlavne Jurajom Jakubiskom," uviedol exprezident Česka Klaus.

Dagmar Havlová napísala, že "odišiel jeden z najväčších filmových režisérskych mágov súčasnosti". "S Jurajom som natočila na prelome 90. rokov film Lepšie je byť bohatý a zdravý ako chudobný a chorý," spomínala bývalá prvá dáma Českej republiky.

image

Vo veku 76 rokov zomrela herečka Soňa Valentová. Dlhé roky bojovala so zdravotnými problémami

"Na Juraja Jakubiska spomínam ako na tichého, pokojného pána, ktorý nám ale z času na čas vliezol počas akcie do záberu, upravil kvety alebo iné rekvizity, a potom sa zas vrátil za kameru," povedal český herec a režisér Jíří Mádl. Dodal, že práca na filme Bathory, v ktorom Mádl stvárnil postavu mnícha Cyrila, bola preňho neobyčajná hlavne tým, že Jakubisko bol iba druhý režisér, ktorý ho obsadil do filmovej role.

Na zosnulého slovenského režiséra si zaspomínal aj český režisér Jiří Strach, ktorý s Jakubiskom v minulosti vyučoval na Filmovej a televíznej fakulte Akadémie múzických umení v Prahe. "Keď som správu (o jeho úmrtí) v noci čítal, veľmi ma to zasiahlo a rozplakalo. Bol to úžasný človek s úplnou mravnou integritou a zmyslom pre humor," uviedol.

"Zbohom drahý Juro. Ďakujem Ti za krásne chvíle počas stretnutí a za Tvoje obdivuhodné dielo," napísal na sociálnej sieti český husľový virtuóz Václav Hudeček.

01 - Modified: 2023-02-26 17:34:41 - Feat.: 1 - Title: RTVS si pripomenie zosnulého Juraja Jakubiska vo svojom víkendovom vysielaní 02 - Modified: 2023-02-25 11:37:36 - Feat.: 1 - Title: Slovenské divadlo, politici i tlač ocenili dielo zosnulého režiséra Jakuba Jakubiska 03 - Modified: 2023-02-25 09:44:44 - Feat.: 1 - Title: Režisér Jakub Jakubisko po sebe zanechal legendárne diela, ktoré tu zostanú po generácie, povedal Heger 04 - Modified: 2023-02-25 09:02:18 - Feat.: 1 - Title: Zomrel Juraj Jakubisko. "Fellini východu" stvoril kultové postavy, posledné desaťročie žil s novým srdcom 05 - Modified: 2023-02-25 07:27:22 - Feat.: 1 - Title: Režisér Juraj Jakubisko bol jedným z najväčších umelcov našej doby, povedal Boris Kollár
01 - Modified: 2024-04-13 22:00:00 - Feat.: - Title: Záhada menom spomienky. Pozrime sa na pamäť a jej rozmanité zrady 02 - Modified: 2024-03-20 10:40:08 - Feat.: - Title: Významný režisér prišiel v župane a žiadal ma, aby som sa vyzliekol, hovorí herec. Odmietol, agentúra ho vyhodila 03 - Modified: 2024-03-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Herečka a speváčka Věra Křesadlová: S Milošovou druhou ženou sme si k sebe našli cestu 04 - Modified: 2024-03-05 11:55:43 - Feat.: - Title: Vo veku 60 rokov zomrel scenárista, humorista a režisér Stanislav Gurka 05 - Modified: 2023-12-23 09:10:00 - Feat.: - Title: Najšikanovanejší slovenský režisér. Petra Solana v zahraničí oceňovali, doma smel točiť iba osvetové snímky
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
30. apríl 2024 09:10