StoryEditor

Slovenské divadlo, politici i tlač ocenili dielo zosnulého režiséra Jakuba Jakubiska

25.02.2023, 12:37
Autor:
ČTKČTK

Vedenie Slovenského národného divadla prijalo s veľkým zármutkom správu o úmrtí jedného z najvýraznejších slovenských režisérov Juraja Jakubiska, napísalo SND.

Slovenské národné divadlo, vrcholní slovenskí politici i tlač ocenili dielo režiséra Juraja Jakubiska, ktorý zomrel v piatok vo veku 84 rokov. Rodáka z východného Slovenska Jakubiska, ktorý roky žil v Prahe, označili za legendu.

"Vedenie Slovenského národného divadla prijalo s veľkým zármutkom správu o úmrtí jedného z najvýraznejších slovenských režisérov Juraja Jakubiska," napísalo SND. S divadlom Jakubisko spolupracoval ako režisér dvoch opier hudobného skladateľa Eugena Suchoňa.

"Jeho výnimočný filmársky štýl dostal Slovensko do veľkého filmového sveta. Slovenský Fellini, ako mu často hovorili, miloval voľnosť a fantáziu a nechával pre nich priestor aj vo svojich filmoch," uviedla prezidentka Zuzana Čaputová. Dodala, že niektoré Jakubiskove snímky sa stali súčasťou kultúrneho dedičstva krajiny.

Podľa premiéra Eduarda Hegera Jakubisko odišiel do hereckého neba, po sebe však zanechal legendárne diela, ktoré tu zostanú pre celé generácie.

"Obrovská strata pre Slovensko i Česko. Opustil nás jeden z najväčších umelcov našej doby. Budem si ho pamätať ako charizmatického človeka, ľudského s krásnym srdcom," uviedol predseda parlamentu Boris Kollár.

Podľa denníka Sme Jakubisko nemožné robil skutočným, Slovákom dal vlastný magický realizmus. Denník Pravda napísal, že Jakubisko bol kúzelníkom slovenského filmu, pohyblivým obrázkom dokázal vdýchnuť mágiu sveta niekde medzi nebom a zemou a obával sa len nudy, čo vedie do filmového pekla. Verejnoprávna RTVS oznámila, že Jakubiska pripomenie vo svojom vysielaní.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
03. máj 2024 01:55