StoryEditor

Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička

13.04.2024, 08:00
  • Mierny priebeh zimy spolu so skorým príchodom jarných teplôt potom urýchlil aj nástup jarných druhov húb. Obľúbených aj jedovatých. 
  • Mykologička Tereza Tejklová varuje pred ich zberom aj zámenami.
  • Prečítajte si článok, ktorý priniesol portál iDnes.cz.

Všetko prišlo tento rok nejako extrémne skoro. O mesiac skôr kvitnú stromy, vyliezajú jašterice aj žaby. „Je to len pokračovanie trendu, ktorý sa začal už počas zimy,“ je presvedčená mykologička Tereza Tejklová.

„Je to vlastne kvôli tomu, ako vyzerala zima. Na huby sa dalo chodiť v podstate celú zimu, pretože takmer vôbec nebola snehová pokrývka. A pokiaľ boli zrážky, tak skôr dažďové, čo vyhovovalo napríklad hlivám a plamienkam,“ konštatuje mykologička z Múzea východných Čiech v Hradci Králové.

Skorá jar

Hliva sa vraj počas zimy dala spozorovať aj na pardubickej stanici. „Priamo pred stanicou sa dalo pozerať ako rastie. Ako vždy omrzla, ale a potom sa zase spamätala,“ uvádza Tejklová príklad, ako nám huby niekedy rastú doslova pod nosom.

Mierny priebeh zimy spolu so skorým nástupom jarných teplôt urýchlil aj nástup jarných druhov húb, a to obľúbených aj jedovatých.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 71% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-06-29 11:55:00 - Feat.: 0 - Title: Aj v jedlých hubách môžu vzniknúť nebezpečné toxíny. Vedec hovorí o najčastejšej chybe 02 - Modified: 2024-04-01 06:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zabudnutý poklad našich špajzí: Prečo si práve krúpy zaslúžia vrátiť zašlú slávu a zlepšiť reputáciu? 03 - Modified: 2024-03-25 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Univerzálny pomocník? Stavte na citrón, pomôže s čistením aj s pleťou, hneď niekoľkými spôsobmi
01 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 02 - Modified: 2024-04-10 12:56:55 - Feat.: - Title: Čoskoro sa výraznejšie a trvalejšie ochladí. A dorazil aj saharský prach, toto vieme o jeho vplyve na telo 03 - Modified: 2024-04-03 07:41:46 - Feat.: - Title: Výzvy a cesty k úspechu 04 - Modified: 2024-04-02 14:12:00 - Feat.: - Title: Vzniká nová gastrozóna Bratislavy? Do novej top štvrte sa sťahujú známe reštaurácie 05 - Modified: 2024-03-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Útrapy veľkonočného baránka: Prečo ho vlastne pečieme?
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
13. apríl 2024 08:02