StoryEditor

Už nie je čas na varenie. Takto sa menili večere v USA počas 100 rokov

19.11.2015, 11:22
Autor:
HNstyle.skHNstyle.sk

Zatiaľ čo v roku 1915 si gazdinky v Spojených štátoch amerických museli dať prácu s prípravou roastbeefu, o sto rokov neskôr je večera otázkou okamihu. V roku 2015 sa na stole podľa videa, ktoré uverejnil portál idnes.cz, „zmierime“ s bleskovo pripraveným lososom.



Je zaujímavé sledovať, ako sa vyvíjali typické rodinné večere v USA podľa serveru Mode.com, ktorý rád podáva podobné porovnania - či už ide o jedlo alebo napríklad o módu. Už v roku 1925 sa začali objavovať rafinovanejšie kúsky, nielen prosté mäso s francúzskymi zemiakmi. Na rebríčku obľúbenosti sa objavilo takzvané kurča a lá king. V podstate kuracie kúsky s ryžou a zeleninou v smotanovej omáčke.

V tomto roku sa sa na tanieri objavuje tiež hrášok, ktorý rodinné večere v Amerike sprevádza prakticky až dodnes. Večera s hráškom sa podľa serveru podávali už v roku 1935. Len si predstavte sušené hovädzie so smotanou na krajíčku bieleho chleba a hrášok restovaný na masle.

Po vojne prišiel rad na trochu chudobnejšie jedlá, namiesto mäsa „prišiel do módy“ Lunchmeat, ale s pribúdajúcimi rokmi to nebolo o nič lepšie. Do štýlu výživy totiž brutálne zasiahla televízia a reklama, takže nastúpila éra hotových jedál. Len sa pozrite, ako odporne môže vyzerať večera s morčacím mäsom v plastovej mištičke - s hráškom.

Ďalšie roky sú vždy v znamení módy. V polovici sedemdesiatych rokov začína vlna fondue, o desať rokov neskôr prichádza éra talianskej kuchyne, pred koncom tisícročia ovplyvnili americkú kuchyňu Mexičania, 2005 je rokom sushi. A v súčasnosti si môžete pochutnať na grilovanom lososovi s kapustným šalátom.



Celé toto video je samozrejme nutné brať s veľkou nadsádzkou, čo rodina, to iné zvyklosti. Ale celkový trend je možný odsledovať. Dnes priemerne zamestnaní ľudia nemajú čas na veľké vyváranie.

Roastbeef si možno urobíme niekedy počas víkendu, kedy máme čas na varenie, rozhodne ho nepripravujeme na večeru vo všedný deň. Hotové jedlá väčšina ľudí asi skôr nekupuje, ale čas vystačí maximálne na tú rybu na panvici. Alebo v rodine, ktorá sa cez deň stravuje v práci a v škole, sa večera odbije studeným jedlom, napríklad rožkom so šunkou.

01 - Modified: 2007-11-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Srb vedený Slovákom Vajnom medzi elitou skončil
01 - Modified: 2024-09-26 08:32:42 - Feat.: - Title: ROZHOVOR Espresso za jedno euro, polievka za 3,50. Bistro v Sade Janka Kráľa zafixovalo ceny, uchváti ťa aj priestor 02 - Modified: 2024-09-24 11:19:21 - Feat.: - Title: Prvý Slovák, ktorý získal michelinskú hviezdu: Bratislava je drahšia ako Viedeň, je to pre mňa fenomén 03 - Modified: 2024-09-20 09:06:08 - Feat.: - Title: Príbehy slávnych jedál: Priniesol pirohy do Európy z Číny Marco Polo? Symbol poľsko-americkej kultúry spôsobil v USA v obchodoch ošiaľ 04 - Modified: 2024-09-17 10:00:00 - Feat.: - Title: Uži si pekné počasie na terasách pri brunchi. Vyberáme NAJ bratislavské gastroprevádzky, v ktorých si vychutnáš neskoré raňajky 05 - Modified: 2024-09-17 07:00:00 - Feat.: - Title: Najsilnejší a najstarší vývar na svete? V Thajskej reštaurácii ponúkajú polievku, ktorá sa varí nepretržite celých 50 rokov
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
29. september 2024 05:35