Pixabay
StoryEditor

Milovníci húb a výletov do hôr, mykológ prezradil, kde a kedy je navhodnejší čas vyraziť na hríby

27.07.2018, 14:00
Autor:
tasrtasr
Medzi najatraktívnejšie hubárske oblasti patria podľa mykológa borovicové lesy na Záhorí a smrekové lesy na Liptove a Orave.

"Vo všeobecnosti sa huby u nás najčastejšie a vo väčšom množstve vyskytujú v lesnatých a horských regiónoch," povedal pre TASR mykológ Ivan Mihál z Ústavu ekológie lesa Slovenskej akadémie vied (SAV) vo Zvolene.

V každom ročnom období môže byť podľa jeho slov z hľadiska zberu jedlých húb krátkodobo atraktívny hocijaký región, podľa množstva regionálnych zrážok alebo kolísania teplôt.

"Nárazovo sa bohatá hubárska sezóna často vyskytne aj na strednom a južnom Slovensku -bukové, dubovo-hrabové a zmiešané lesy - a na východe Slovenska -bukové, dubovo-hrabové a zmiešané lesy," priblížil Mihál.

Vhodný čas vyraziť na huby je podľa neho prakticky vždy, keď je už známe, že sa huby začínajú objavovať a v lese sa pohybuje čoraz viac hubárov. Druhová pestrosť a množstvo nazbieraných húb budú však závislé od klimatických a iných faktorov, ktoré sa prejavili už predtým.

"Ak bolo pred pár dňami môjho výletu za hubami teplé počasie, ale aj dostatok dažďa, je dobrý predpoklad, že v lese už rastie dostatok húb, ktoré možno nájsť a zbierať," skonštatoval Mihál.

Poznamenal, že niekedy sa niekomu zadarí sezóna na jeho spokojnosť už počas jarnej hubárskej sezóny. "Ale všeobecne tým najvhodnejším časom na hubárske prechádzky za jedlými hubami sú jesenné dni v septembri až novembri, keď je predpoklad rastu väčšieho druhového spektra a väčšieho množstva plodníc jedlých húb pre každého hubára," zhrnul mykológ.

Odborník upozorňuje, že vo všeobecnosti platí zásada, že sa majú zbierať iba také huby, ktoré hubár naisto pozná, aby sa predišlo prípadným otravám. Najčastejšie zámeny vznikajú napríklad medzi jedlými druhmi bedlí - vysoká, štíhla, Konradova s rôznymi druhmi jedovatých muchotrávok ako muchotrávka tigrovaná, m. zelená a muchotrávka končistá.

Rôzne jedlé plávky - modrastá, lasičia, olivová a jedlé pečiarky - lesná, hľuznatá, poľná si možno tiež zameniť s rôznymi druhmi jedovatých muchotrávok alebo jedovatých pavučinovcov - žemľový, škoricový či plyšový.

01 - Modified: 2024-09-26 08:32:42 - Feat.: - Title: ROZHOVOR Espresso za jedno euro, polievka za 3,50. Bistro v Sade Janka Kráľa zafixovalo ceny, uchváti ťa aj priestor 02 - Modified: 2024-09-25 09:00:00 - Feat.: - Title: Zdena Studenková odhalila zdravotné problémy! Toto ju trápi najviac 03 - Modified: 2024-09-24 11:19:21 - Feat.: - Title: Prvý Slovák, ktorý získal michelinskú hviezdu: Bratislava je drahšia ako Viedeň, je to pre mňa fenomén 04 - Modified: 2024-09-23 18:00:00 - Feat.: - Title: Herec Ján Dobrík nám prezradil svoje NAJ produkty i miesta oddychu, ktoré ho nesklamú 05 - Modified: 2024-09-23 11:35:52 - Feat.: - Title: Letuška Nina: Pasažieri netušia, keď do lietadla udrie blesk. Prezradila, prečo sa v lietadle určite nepresádzaj inde
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
29. september 2024 00:25