StoryEditor

Začala sa sezóna vývarov: Jedným z nich je japonský kulinársky export, kult menom ramen

27.11.2021, 23:00
Vychádzajú o ňom špecializované magazíny, má svoje tematické múzeum aj televíznu šou a chlípu ho zákazníci v reštauráciách a bistrách po celom svete vrátane Slovenska.

Azda ani neexistuje človek, ktorý by nemiloval tanier dymiaceho vývaru s rezancami. A hádam každá kultúra má rezancovú polievku vo svojom repertoári – od vietnamského pho cez indonézsku soto ayam až po „židovský penicilín“, teda klasický slepačí vývar európskeho strihu.

​Jeden rezancový vývar má však medzi lahodnými polievkami postavenie úplného fenoménu: japonský ramen.

Tajomstvo šéfkuchára

Ako všetko japonské, aj ramen má svoje zákonitosti. Základom je silný vývar alebo širu, môže byť kurací so sójovou omáčkou (šóju), z bravčových a hovädzích kostí (tonkocu), zeleninový (jasai) alebo z malých sušených sardiniek (niboši) a morských rias (nori), na ten však mimo Japonska narazíte zriedka.

Podstatnou súčasťou je

tare – ochucujúca zložka, ktorá sa pridáva do vývaru a zahŕňa napríklad základnú soľ, ale tiež sójovú omáčku či miso pastu. Tare, podobne ako presná kompozícia vývaru, býva stráženým tajomstvom šéfkuchára....

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2021-01-22 17:35:02 - Feat.: 0 - Title: Cestoviny sú zbytočné, je to svinstvo: Taliani s nimi chceli skoncovať a vymazať ich z jedálnička 02 - Modified: 2020-10-03 09:40:25 - Feat.: 0 - Title: Buď ju milujeme, alebo nenávidíme. Aká je však história držkovej polievky? 03 - Modified: 2021-01-15 13:49:37 - Feat.: 0 - Title: Kde sa vzal guláš či kura Marengo? Prejdite sa s nami záhadami gastronómie 04 - Modified: 2020-07-08 12:09:24 - Feat.: 0 - Title: Od medicíny po obsah špajze: Sladká história džemu
01 - Modified: 2024-09-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Angela Merkelová: Z nemotorného dievčatka sa vykľul Machiavelli. A svojho stvoriteľa potopila za noc 02 - Modified: 2024-09-26 10:47:23 - Feat.: - Title: Divoká lady Caroline Lambová: Keď sa odmietla podriadiť pravidlám aristokracie, nemilosrdne ju izolovali 03 - Modified: 2024-09-26 08:32:42 - Feat.: - Title: ROZHOVOR Espresso za jedno euro, polievka za 3,50. Bistro v Sade Janka Kráľa zafixovalo ceny, uchváti ťa aj priestor 04 - Modified: 2024-09-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Proti nacistom i komunistom: Etnológ Leopold Pospíšil prežil džungľu aj vďaka bitke gestapa 05 - Modified: 2024-09-24 11:19:21 - Feat.: - Title: Prvý Slovák, ktorý získal michelinskú hviezdu: Bratislava je drahšia ako Viedeň, je to pre mňa fenomén
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
29. september 2024 07:51