Účastníci držia transparenty počas protestného zhromaždenia SaS, PS a KDH s názvom Zastavme ich! na Námestí SNP v Bratislave. FOTO: TASR/Pavol Zachar
StoryEditor

"Prvá Ficova prehra." Opozícia podľa PS a SaS dosiahla odloženie rokovania o zrušení špeciálnej prokuratúry

20.12.2023, 18:24
Autor:
prutprut

Opozičné strany KDH, SaS a Progresívne Slovensko spoločne už týždne organizujú protesty, kedy sa podľa organizátorov pred Úradom vlády zišli "tisícky ľudí", ktorí skandovali heslá ako "Dosť bolo Fica".

Predseda parlamentu dnes oznámil, že rokovanie o kritizovanej reforme Trestného zákona, ktorá prináša zníženie trestných sadzieb za finančné zločiny a zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry, posúva na január. 

Pôvodne chcela koalícia zmenu odhlasovať ešte pred Vianocami, čomu naznačuje aj účinnosť zákona, ktorý mal platiť už od polovice januára. Opozícia tento krok odmieta a využíva obštrukcie v parlamente, aby natiahla rokovanie Národnej rady.

Kritika z Európskej únie

Reformu kritizuje aj Európska komisia, ktorá sa už stretla s vládnymi predstaviteľmi. Kabinet Roberta Fica žiada, aby od zámeru ustúpil. Progresívne Slovensko tvrdí, že zmena prinesie "zánik právneho štátu".

image

Európska komisia zasiahne proti Slovensku, ak Ficove kroky porušia právo EÚ, povedal komisár

Eurokomisia už avizovala možné kroky, ku ktorým pristúpi po schválení zákona. Podľa Michala Šimečku z PS môže Slovensko "prísť o časť financií" z Únie. 

Opozičné strany KDH, SaS a Progresívne Slovensko spoločne už týždne organizujú protesty, kedy sa podľa organizátorov pred Úradom vlády zišli "tisícky ľudí", ktorí skandovali heslá ako "Dosť bolo Fica".

Špeciálna prokuratúra vyšetruje vážne korupčné kauzy, pričom niektoré z nich sa týkajú členom vládneho Smeru-SD. Podľa novely by mal Úrad zaniknúť a prokurátori by prešli pod Generálnu prokuratúru. Podľa opozície by to spôsobilo natiahnutie mnohých procesov o roky a taktiež politickú kontrolu činnosti prokurátorov. 

Presunutie rokovania

Kvôli opozičným obštrukciám v pléne parlamentu však koalícia nestíha tento bod už prerokovať. Poslanci opozície sa opakovane masovo prihlasujú do rozpravy, čo ju výrazne predĺžilo a nie je teda možné prejsť k hlasovaniu. Opozícia tvrdí, že je pripravená v tomto konaní pokračovať. 

Nesúhlas vyjadrila s dnešným procedurálnym návrhom Petra Pellegriniho, ktorý predĺžil dnešné rokovanie až "do prerokovania bodu".

image

Pellegrini chce do konca týždňa rozpočet schváliť. Poslanci budú rokovať nepretržite

Znamená to, že poslanci budú rokovať nepretržite, až kým neukončia rozpravu k rozpočtu. "O štátnom rozpočte sa takto rokovať nedá, dobre to viete," povedala Mária Kolíková z SaS.

Progresívne Slovensko víta presunutie bodu o Trestnom zákone na január. "Náš tlak funguje! Je to malé a iba čiastočné víťazstvo, ale aj tie sa počítajú. Predseda parlamentu Peter Pellegrini práve v pléne oznámil, že rozpravu o promafiánskom balíčku odloží až na druhý januárový týždeň," povedal Michal Šimečka.

"Fico sa zľakol ulice"

Šéf progresívcov oznámil, že strana bude v obštrukciách pokračovať naďalej, pričom plánuje aj protesty. "Veľmi chcel rušiť špeciálnu prokuratúru a znižovať tresty za korupciu už pred Vianocami, ako darček svojim oligarchom. Plné námestia a dôrazný boj v parlamente ho však donútili ustúpiť, čo vôbec nečakali. Nie, nás naozaj ani nočné rokovania, ani zima či sviatky neodradia," povedal Šimečka.

image

Na opozičné protesty prišli tisícky ľudí. Demonštrovalo sa po celom Slovensku

Cieľom strany je balíček zastaviť úplne, zatiaľ však dosiahli oddialenie jeho účinnosti. Strana Sloboda a Solidarita považuje definitívne odsunutie rokovania o zrušení Úradu špeciálnej prokuratúry na január za spoločný úspech opozície a ľudí na námestiach.

SaS vyzýva na "vytrvalý odpor" v parlamente a práve opozičným obštrukciám pripisuje zásluhy za odsunutie zákona. Strana taktiež ďakuje účastníkom protestov a tvrdí, že "Fico sa zľakol ulice".

"Zápas však stále nie je vyhratý. V odpore budeme pokračovať aj v januári. Jedine spoločnými silami vieme zrušenie špeciálnej prokuratúry nielen odsúvať čo najďalej, ale navyše aj koalíciu prinútiť, aby tento návrh úplne stiahla. My sa nevzdáme,“ uviedol podpredseda SaS Branislav Gröhling.

01 - Modified: 2023-12-17 08:51:39 - Feat.: 1 - Title: Exministerka spravodlivosti Žitňanská zásadne nesúhlasí so spôsobom zrušenia špeciálnej prokuratúry 02 - Modified: 2023-12-16 07:41:29 - Feat.: 1 - Title: Aj k ministerskej vyhláške sa vyjadrí viac ľudí, kritizuje Karas spôsob novelizácie Trestného zákona 03 - Modified: 2023-12-15 23:01:48 - Feat.: 0 - Title: Politické relácie o čistkách v polícii, reforme trestného práva i o protestoch v uliciach 04 - Modified: 2023-12-14 15:15:17 - Feat.: 1 - Title: Obštrukcie na súde nahnevali senát: Expolicajta nechali predviesť eskortou a na exsiskára vydali zatykač
01 - Modified: 2024-04-23 10:54:22 - Feat.: - Title: SaS kritizuje návrh k vyplateniu príspevkov organizáciám v zdravotníctve 02 - Modified: 2024-04-23 10:51:13 - Feat.: - Title: PS vyzýva ministra školstva a vládu. Žiadajú zatvoriť reedukačné centrum v Bystričanoch 03 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa 04 - Modified: 2024-04-22 12:11:43 - Feat.: - Title: Fico chce ovládnuť RTVS, tvrdí Gröhling. Šimečka odmieta útoky na kultúrnu obec 05 - Modified: 2024-04-22 11:17:57 - Feat.: - Title: Reakcie na úmrtie Flašíka: Jeho nápady sme často využívali v politike, vyhlásil Fico
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 09:48