Poslanec Robert Fico (SMER-SD). FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Poslanci sa zajtra stretnú kvôli zásahom NAKA, Smer chce zaviazať Ódora odvolaním Hamrana

20.08.2023, 09:15
Autor:
TASRTASR

Premiéra Ľudovíta Ódora, ktorý je poverený aj vedením rezortu vnútra, chce strana Smer-SD zaviazať k okamžitému odvolaniu Štefana Hamrana z funkcie policajného prezidenta.

Poslancov Národnej rady čaká v pondelok mimoriadna schôdza k zásahu Národnej kriminálnej agentúry. Začať by sa mala o 11-tej. Inicioval ju Smer-SD.

Strana chce presadiť uznesenie, ktorým by parlament konštatoval, že "po zásahu NAKA so súhlasom Úradu špeciálnej prokuratúry proti predstaviteľom Slovenskej informačnej služby, Národného bezpečnostného úradu, Úradu inšpekčnej služby rezortu vnútra, prokuratúry a ďalším bezpečnostným orgánom a orgánom ochrany práva sa bezprecedentne prehĺbila ústavná a bezpečnostná kríza v Slovenskej republike".

Zaviazanie Ódora a Čaputovej

V uznesení sa tiež píše, že Národná rada "so znepokojením upozorňuje NAKA a Úrad špeciálnej prokuratúry", že policajný zásah vyvolá v zahraničí vážne pochybnosti o fungovaní demokratického zriadenia na Slovensku.

Zároveň chce strana zaviazať prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby si plnila povinnosť zabezpečovať riadny chod ústavných orgánov, predstúpila pred parlament a informovala o situácii a opatreniach, ktoré prijala v rámci svojich právomocí.

image

Riaditeľa SIS Michala Aláča prepustili: Všetko budem vedieť vysvetliť po zbavení mlčanlivosti, tvrdí

Premiéra Ľudovíta Ódora, ktorý je poverený aj vedením rezortu vnútra, chce strana zaviazať k okamžitému odvolaniu Štefana Hamrana z funkcie policajného prezidenta.

A tiež k tomu, aby prijal opatrenia vedúce k tomu, že mimo výkon služby budú postavení všetci obvinení vyšetrovatelia NAKA, tzv. čurillovci. Strana chce tiež zaviazať riaditeľa SIS, aby okamžite predložil parlamentu správu o bezpečnostnej situácii v Slovenskej republike.

Podpora viacerých strán

Podporu rokovaniu avizovali poslanci za ĽSNS a Sme rodina i nezaradení poslanci, pôsobiaci v mimoparlamentnej Republike a Hlase-SD. Nepodporuje ho hnutie OĽANO a priatelia ani SaS. Nezaradení poslanci okolo Eduarda Hegera avizovali, že ak sa schôdza otvorí, predložia vlastné uznesenie na podporu vyšetrovateľov a odmietnutie konšpirácií.

NAKA v rámci akcie Rozuzlenie obvinila viacero osôb, vrátane šéfov SIS a NBÚ. Obvinenie piatich ľudí sa týka zločineckej skupiny, ktorá mala sťažiť alebo mariť vyšetrovania korupčných a iných trestných činov, navodzovať dojem manipulácie výpovedí svedkov vyšetrovateľmi, ale aj diskreditovať orgány činné v trestnom konaní. Dve osoby boli obvinené pre zneužívanie právomoci verejného činiteľa z pomsty.

image

Bývalý šéf SIS Vladimír Pčolinský je na slobode: Po výsluchu ho polícia nezadržala, dôvod na väzbu nevidia

K situácii zasadla aj bezpečnostná rada. Prezidentka a premiér deklarovali, že žiaden prevrat sa nedeje a chod dotknutých inštitúcií je zabezpečený. Na vyvodenie zodpovednosti voči aktérom kauzy vidia priestor potom, ako súdy a prokuratúry rozhodnú o zákonnosti trestných konaní.

01 - Modified: 2023-08-20 08:41:17 - Feat.: 1 - Title: Riaditeľa SIS Michala Aláča prepustili: Dôvod na svoje zadržanie nevidí, funkcie sa nevzdá 02 - Modified: 2023-08-20 05:41:32 - Feat.: 1 - Title: Bývalý šéf SIS Vladimír Pčolinský je na slobode: Po výsluchu ho polícia nezadržala, dôvod na väzbu nevidia 03 - Modified: 2023-08-19 12:15:33 - Feat.: 1 - Title: Vladimír Pčolinský prišiel v sobotu ráno vypovedať na NAKA. Som pripravený aj na zadržanie, tvrdí exšéf SIS
01 - Modified: 2024-04-26 07:31:46 - Feat.: - Title: Poslanci začali piatkové rokovanie debatou o finančnej výpomoci farmárom. Štát im pomôže, kým dostanú dotácie 02 - Modified: 2024-04-25 16:46:35 - Feat.: - Title: Malatinec novelu o medveďoch podporuje, Stohlová ju nepovažuje za funkčnú a bezpečnú 03 - Modified: 2024-04-25 06:32:09 - Feat.: - Title: Poslanci majú v tomto roku zarábať vyše 6600 eur. Žijúci mimo Bratislavy dostanú ešte viac 04 - Modified: 2024-04-24 07:30:33 - Feat.: - Title: Poslanci v stredu pokračujú v diskusii k neziskovým organizáciám 05 - Modified: 2024-04-23 14:53:10 - Feat.: - Title: Výbor chce od poslanca Hlasu Náhlika vysvetlenie k jeho majetkovým pomerom
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
29. apríl 2024 19:11