Riaditeľ Slovenskej informačnej služby Michal Aláč. FOTO: TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Riaditeľa SIS Michala Aláča prepustili: Dôvod na svoje zadržanie nevidí, funkcie sa nevzdá

20.08.2023, 08:22
20.08.2023, 10:41
Autor:
TASRTASR

Po vykonaní úkonov dospel vyšetrovateľ k názoru, že dôvody väzby pre Michala Aláča pominuli, stotožnil sa s tým aj službukonajúci prokurátor špeciálnej prokuratúry.

Riaditeľa Slovenskej informačnej služby Michala Aláča prepustili zo zadržania. Potvrdil to odbor komunikácie policajného prezídia. Šéf tajnej služby obvinenie na nedeľnom brífingu opätovne odmietol. Tvrdí, že všetky skutočnosti bude vedieť vysvetliť po zbavení mlčanlivosti.

Po vykonaní úkonov dospel vyšetrovateľ k názoru, že dôvody väzby pominuli, stotožnil sa s tým aj službukonajúci prokurátor špeciálnej prokuratúry.

image

Bývalý šéf SIS Vladimír Pčolinský je na slobode: Po výsluchu ho polícia nezadržala, dôvod na väzbu nevidia

Trestné stíhanie

"V zákonnej lehote zadržania boli zo strany orgánov činných v trestnom konaní vykonávané také úkony, ktorých cieľom bolo v súlade so zásadou kontradiktórnosti vykonať preverenie všetkých skutočností vzťahujúcich sa k dôvodom väzby, vrátane skutočností uvádzaných samotným obvineným," priblížila polícia.

Úrad špeciálnej prokuratúry informoval o tom, že službukonajúci prokurátor sa stotožnil s dôvodnosťou vedeného trestného stíhania.

image

Vladimír Pčolinský prišiel v sobotu ráno vypovedať na NAKA. Som pripravený aj na zadržanie, tvrdí exšéf SIS

"V trestnej veci obvineného Michala Aláča a spol. bolo vydané uznesenie o vznesení obvinenia so súhlasom dozorového prokurátora ÚŠP. Podľa dozorového prokurátora tak doposiaľ získané dôkazy plne odôvodňujú vznesenie obvinenia šiestim obvineným osobám," doplnila hovorkyňa prokuratúry Zuzana Drobová.

NAKA v rámci akcie Rozuzlenie vo štvrtok obvinila viacero osôb, medzi nimi šéfov SIS a Národného bezpečnostného úradu.

Odísť neplánuje

Šéf Slovenskej informačnej služby Michal Aláč nevidel dôvod na svoje zadržanie. Obvinenie naďalej odmieta. Podčiarkol, že platí prezumpcia neviny a z funkcie odísť neplánuje. Vyplýva to z jeho vyjadrení na nedeľnej tlačovej konferencii.

"Skutok ako taký odmietam a všetky skutočnosti, ktoré sú v tomto skutku uvedené, budem vedieť vysvetliť po zbavení mlčanlivosti od prezidentky," uviedol šéf tajných. Deklaroval, že spolupracoval s vyšetrovateľmi a chápe ich snahu skutok objasniť. Aj oni podľa neho musia pochopiť, že spravodajská činnosť je utajovaná, preto nemohol pri prvom výsluchu všetko objasniť.

Jeho právny zástupca Marián Bošanský priblížil, že počas zadržania šéfa SIS prebiehala konfrontácia jeho výpovede s iným svedkom. Obhajoba si myslí, že dôvody na zadržanie pominuli skôr, ako bol prepustený. Bošanský považuje obvinenie za nelogické. Nič podľa neho nepreukazuje existenciu zločineckej skupiny a jej fungovanie. Podotkol, že preukázané nebolo ani zneužívanie právomocí verejného činiteľa.

Obvinenie šéfa SIS a ďalších štyroch osôb sa týka zločineckej skupiny, ktorá mala sťažiť alebo mariť vyšetrovania korupčných a iných trestných činov, navodzovať dojem manipulácie výpovedí svedkov vyšetrovateľmi, ale aj diskreditovať orgány činné v trestnom konaní. Dve osoby boli obvinené pre zneužívanie právomoci verejného činiteľa z pomsty.

01 - Modified: 2023-08-20 05:41:32 - Feat.: 1 - Title: Bývalý šéf SIS Vladimír Pčolinský je na slobode: Po výsluchu ho polícia nezadržala, dôvod na väzbu nevidia 02 - Modified: 2023-08-19 12:15:33 - Feat.: 1 - Title: Vladimír Pčolinský prišiel v sobotu ráno vypovedať na NAKA. Som pripravený aj na zadržanie, tvrdí exšéf SIS 03 - Modified: 2023-08-19 11:59:05 - Feat.: 1 - Title: Fico opäť hovorí o mocenskom prevrate na Slovensku. Vidí za tým prezidentku, premiéra a progresívcov
01 - Modified: 2024-04-18 15:14:18 - Feat.: - Title: V Afrike zadržaný exsiskár Beňa: Dostal lieky aj jedlo. O pár týždňov má svedčiť v prípade Pčolinský 02 - Modified: 2024-04-18 07:39:21 - Feat.: - Title: V Afrike zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS Beňu 03 - Modified: 2024-04-12 05:48:44 - Feat.: - Title: Kritiku na voľbu Gašpara zahraničné služby neriešia. Českí tajní: Vzájomná dôvera je pre spoluprácu zásadná 04 - Modified: 2024-04-05 21:04:57 - Feat.: - Title: NAKA pokročila v kauze únosu Vietnamca: Obvinila osem ľudí, je medzi nimi aj Ficov bývalý poradca 05 - Modified: 2024-04-05 12:24:58 - Feat.: - Title: Keď Slovensko je pre teba nekonečné pieskovisko
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
29. apríl 2024 19:34