Ján Kubiš. FOTO: HN/Peter Mayer
StoryEditor

Exminister zahraničia varuje pred politickou krízou po zásahoch NAKA. Čaputovú žiada o upokojenie situácie

17.08.2023, 15:56
Autor:
TASRTASR

Bývalý minister zahraničných vecí Ján Kubiš apeloval na politikov, aby veľmi zdržanlivo komentovali vzniknutú situáciu a svojimi výrokmi neprilievali olej do ohňa v už vyostrenej predvolebnej situácii.

Prezidentka Zuzana Čaputová by mala prijať rázne kroky a opatrenia na upokojenie situácie a zabezpečenie riadneho chodu právneho štátu s plným rešpektovaním zákonov a kompetencií jednotlivých zložiek štátu.

Vyzval ju k tomu bývalý minister zahraničných vecí Ján Kubiš, ktorý sa spomína ako možný kandidát na prezidenta. Apeluje tiež na premiéra Ľudovíta Ódora a ďalších politikov na zastavenie ďalšej eskalácie situácie a zvyšovanie napätia v spoločnosti s dosahmi na nadchádzajúce voľby.

Výzva prezidentke

 "V súvislosti s ostatným vývojom na Slovensku dôrazne vyzývam prezidentku na prijatie ráznych krokov a opatrení na upokojenie situácie a zabezpečenie riadneho chodu právneho štátu s plným rešpektovaním zákonov a kompetencií jednotlivých zložiek a inštitúcií štátu v zmysle demokratických princípov vrátane civilnej kontroly nad ozbrojenými zložkami. Vyzývam prezidentku, aby v tomto zmysle konala aj vo vzťahu k svojej vláde vrátane predsedu vlády, ktorý jej rozhodnutím vykonáva aj funkciu ministra vnútra," uviedol Kubiš v súvislosti so štvrtkovým zásahom Národnej kriminálnej agentúry.

image

Aláč nemá čo robiť v SIS, má konflikt záujmov, tvrdí Nadácia Zastavme korupciu. Ódor už odvolaním pohrozil

Rovnako apeloval na politikov, aby veľmi zdržanlivo komentovali vzniknutú situáciu a svojimi výrokmi neprilievali olej do ohňa v už vyostrenej predvolebnej situácii.

Možná kríza

"Vo svojej dlhej praxi v rôznych častiach sveta som sa často stretol s krokmi a vývojom, ktorý sa nezvládol a viedol ku krízam a konfliktom," upozornil. Aj preto je znepokojený súčasným vývojom a krokmi aktérov situácie. "Slovensko si to nezaslúži a nemôže si to dovoliť," uzavrel.

V rukách polície malo dnes skončiť niekoľko členov tímu Oblúk, ktorý vyšetroval údajnú trestnú činnosť elitných príslušníkov NAKA združených okolo vyšetrovateľov Jána Čurillu. 

image

Premiér Ľudovít Ódor zvoláva po policajných zásahoch bezpečnostnú radu, prezidentka sa zúčastní

Okrem toho sú medzi obvinenými bývalý šéf SIS Vladimír Pčolinský, podobne ako súčasný šéf Michal Aláč, podnikateľ Ján Košč, šéf NBÚ Roman Konečný, bývalý siskár Martin Ciriak a expolicajt Ján Káľavský - informoval o policajnej akcii s názvom Rozuzlenie policajný prezident Štefan Hamran.

Ďalší dvaja policajti boli zadržaní ako podozriví. Prezidentka vyzvala premiéra, aby zvolal v tejto súvislosti bezpečnostnú radu.

01 - Modified: 2023-07-10 17:53:08 - Feat.: 1 - Title: Minister Wlachovský: Rozumiem, prečo to Fico robí, ale dramaticky s ním nesúhlasím 02 - Modified: 2023-06-28 09:16:40 - Feat.: 1 - Title: Exminister zahraničia Kubiš zvažuje prezidentskú kandidatúru, rozhodne sa po parlamentných voľbách 03 - Modified: 2023-06-20 13:59:01 - Feat.: 1 - Title: Prečo Čaputová nekandiduje a kto ju bude chcieť v paláci nahradiť? (otázky a odpovede)
01 - Modified: 2024-04-26 11:30:13 - Feat.: - Title: Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s exprezidentom Schusterom 02 - Modified: 2024-04-22 15:22:07 - Feat.: - Title: Prezidentka bude tento týždeň úradovať z Košíc, stretne sa aj s primátorom 03 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 04 - Modified: 2024-04-19 12:26:58 - Feat.: - Title: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti, tvrdí prezidentka 05 - Modified: 2024-04-18 11:12:24 - Feat.: - Title: Čaputová povýšila a vymenovala generálov ozbrojených síl
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
29. apríl 2024 18:18