Ján Kubišš. FOTO: HN/Peter Mayer
StoryEditor

Exminister zahraničia Kubiš zvažuje prezidentskú kandidatúru, rozhodne sa po parlamentných voľbách

28.06.2023, 11:15
Autor:
TASRTASR

Rozhodnúť o kandidatúre sa Ján Kubiš plánuje po parlamentných voľbách. Očakáva, že až po nich sa niektoré politické strany rozhodnú postaviť svojich kandidátov.

Diplomat a exminister zahraničných vecí Ján Kubiš zvažuje kandidatúru na prezidenta. Rozhodnutie prijme po septembrových parlamentných voľbách.

Nezávislý občiansky kandidát

Ako uviedol, o funkciu by sa chcel uchádzať ako nezávislý občiansky kandidát. Privíta podporu parlamentných politických strán.

"Vzhľadom na moje doterajšie skúsenosti, znalosti a výsledky by som z pozície prezidenta mohol zodpovedne konať pri hľadaní takých riešení, ktoré by plne zohľadňovali suverénne záujmy Slovenska a jeho občanov, prispievali k mieru, bezpečnosti a spolupráci, a tým aj k stabilite a prosperite demokratického Slovenska ako zodpovedného člena Európskej únie a NATO," domnieva sa Kubiš.

image

Prečo Čaputová nekandiduje a kto ju bude chcieť v paláci nahradiť? (otázky a odpovede)

Väčšinu svojho profesionálneho života sa podľa svojich slov zaoberal riešením konfliktov a krízových situácií, snahami, ako krízam a konfliktom predchádzať, hľadať politické, mierové riešenia. "Nerobil som to len od zeleného stola, priamo som pracoval v konfliktných oblastiach od Tadžikistanu cez Afganistan, Irak, Libanon a Líbyu, kde som viedol veľké mierové či politické misie OSN," poznamenal.

Rozhodnúť o kandidatúre sa plánuje po parlamentných voľbách. Očakáva, že až po nich sa niektoré politické strany rozhodnú postaviť svojich kandidátov.

"To určí, v akom poli sa bude súťažiť, aký potenciál a zdroje budú nasadené na podporu jednotlivých kandidátov. Nezávislý kandidát, ktorým by som chcel byť, má v tomto nevýhodu a ako minimum musí mať dobre prečítanú situáciu," zdôvodnil.

Pripomína, že v minulosti pôsobil vo vláde ako nezávislý odborník. "Pochopiteľne, privítam podporu parlamentných politických strán, ktoré by to považovali za možné, nehľadiac na moje politické a spoločenské názory. Je mi však jasné, že s niektorými sa programovo nezhodnem a zrejme ma nepodporia, najmä ak budú mať svojich kandidátov," skonštatoval.

Slovensko je podľa Kubiša občiansky a politicky roztrieštené a polarizované, čoraz viac sa radikalizuje, rastie extrémizmus doma aj v Európe, aj vzhľadom na hospodárske a sociálne problémy.

Hovorí o chýbajúcom spoločnom cieli či vízii, ako budovať moderný, prosperujúci, hospodársky výkonný a sociálne spravodlivý demokratický právny štát s dôstojným životom pre všetkých občanov na základe ich rovných práv a povinností.

"I keď by som sa mohol uspokojiť s tým, čo som dosiahol a čo som doteraz urobil, aj pre Slovensko, nie som zvyknutý problémy len registrovať a kritizovať iných, ale zapojiť sa do ich riešenia, aj za cenu ťažkostí, útokov a určitých obetí," vysvetlil Kubiš.

Komplikované krízy

Upozorňuje na súbeh mimoriadne komplikovaných komplexných kríz doma, v našom regióne, Európe a globálne. Hovorí o historických geopolitických zmenách, v ktorých je ruská agresia voči Ukrajine len jedným faktorom.

Očakáva, že najmä vývoj v zahraničí sa zrejme bude ďalej komplikovať a môže rásť aj konfliktný potenciál. "Čoraz viac budeme doma aj v zahraničí pociťovať devastujúci dosah klimatických zmien vrátane migrácie, na ktoré sme si doteraz nenašli efektívne riešenia," dodal.

Kubiš pripomína svoje pôsobenie v pozícii riaditeľa Strediska pre prevenciu konfliktov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) a neskôr generálneho tajomníka OBSE.

"Ako minister zahraničných vecí SR som dôsledne presadzoval záujmy SR aj v komplikovaných otázkach, kde sa naše postoje odlišovali od postojov partnerov, napríklad v otázke Kosova, bez toho, že by sme spochybnili svoje zahraničnopolitické smerovanie či poškodili svoju reputáciu," povedal.

Ako skonštatoval, vo svojej profesionálnej činnosti musel hľadať prieniky často veľmi protichodných pozícií a pri presadzovaní vzájomne prijateľných politických riešení vychádzať z princípov spolupráce a spájania ako protikladu prehlbovania konfrontácie a rozporov.

      

01 - Modified: 2024-04-25 16:59:57 - Feat.: - Title: Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu. Ten tvrdí, že ho na proces nepustili 02 - Modified: 2024-04-19 14:28:02 - Feat.: - Title: Už žiadna bagetejšn. Attila Végh doplatil na svoje ostré vyjadrenia, spoluprácu s ním nepredĺži ani známa bagetáreň 03 - Modified: 2024-04-07 13:31:17 - Feat.: - Title: Saková v zmanipulovanej fotke ukrajinského vojaka nevidí problém. Prezradila, kto sa môže stať novým predsedom parlamentu 04 - Modified: 2024-04-07 13:35:51 - Feat.: - Title: GALÉRIA Internet reaguje na výsledok prezidentských volieb. Gery v prezidentskej záhrade a víťaz, ktorý ani nekandidoval 05 - Modified: 2024-04-07 11:50:53 - Feat.: - Title: Víťaz prezidentských volieb má dilemu. Kto nahradí Petra Pellegriniho a bude novým predsedom Hlasu?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. máj 2024 15:49