Dočasne poverený minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Jozef Bíreš. FOTO: TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Bíreš aj Hamran majú prezidentkinu dôveru. Minister vylučuje, že by sa dožadoval informácií nad rámec zákona

20.07.2023, 19:54
20.07.2023, 20:34
Autor:
TASRTASR

Odchod ministra pôdohospodárstva žiadal líder hnutia OĽANO a priatelia Igor Matovič.

Minister pôdohospodárstva Jozef Bíreš aj policajný prezident Štefan Hamran majú dôveru prezidentky Zuzany Čaputovej. Uviedla to na svojom pracovnom výjazde v tekovskom región.

Výkon a spoluprácu s ministrom Bírešom považuje za dobré a nevidí dôvod na jeho odvolanie. Dodala, že nemá prístup k iným informáciám ako medializovaným a nateraz nebude vyvodzovať zodpovednosť.

image

Premiér bol spolu s ministrom hospodárstva na žatve v Špačinciach

Za neprimerané považuje aj výzvy na odvolanie policajného prezidenta. Ak by bol dôvod na to, aby policajný prezident skončil, očakávala by od bývalého ministra vnútra Ivana Šimka, aby prišiel s konkrétnymi argumentami, prečo sa chce takýmto spôsobom rozhodnúť.

Vyjadrenia lídra Smeru Roberta Fica, že so zotrvaním Hamrana vo funkcii pomáha Progresívnemu Slovensku, označila za absurdné. Odmietla tiež, že by na to mal dosah špeciálny prokurátor Daniel Lipšic.

Poznamenala, že poslanci, ktorí žiadajú odvolávanie, mali možnosť vyjadriť dôveru vláde odborníkov. "V tom prípade by mali personálnu právomoc nad jednotlivými členmi vlády. Nechali to na mne, nevyslovili dôveru, takže sa rozhodujem ja na základe všetkých dôvodov, ktoré považujem za opodstatnené," skonštatovala Čaputová.

Nežiadal o žiadne informácie nad rámec zákona

Premiér Ľudovít Ódor nepovažuje za problém, že sa minister pôdohospodárstva verejne aj osobne dožadoval vysvetlenia o primeranosti zásahu v jeho rezorte. Jeho stanovisko poskytol tlačový a informačný odbor úradu vlády.

"Pre premiéra je dôležité, že nežiadal o žiadne informácie nad rámec zákona a nebolo jeho snahou zasahovať do práce polície či ju akýmkoľvek spôsobom ovplyvňovať," uviedli z tlačového odboru.

image

Matovič označil za strojcu kauzy okolo Šimka ministra Bíreša. Tvrdí, že by mal skončiť aj on

Úrad vlády pripomenul, že premiér sa opakovane vyjadril, že existuje viacero dôvodov, pre ktoré požiadal prezidentku Zuzanu Čaputovú o odňatie poverenie pre exministra vnútra Ivana Šimka.

Cieľom výzvy bola ochrana farmárov

Šéf rezortu pôdohospodárstva vylučuje, že by sa od exministra vnútra Ivana Šimka dožadoval informácií nad rámec zákona. TASR stanovisko poskytli z odboru komunikácie kancelárie ministra.

"Koncom júna, po policajnom zásahu na rezorte pôdohospodárstva a jeho organizáciách, minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Jozef Bíreš verejne vyzval vtedajšieho ministra vnútra Ivana Šimka, aby preveril primeranosť zásahu. Cieľom tejto výzvy bola ochrana farmárov a snaha o to, aby neprišli o takmer 1,4 miliardy eur vyplácaných prostredníctvom Pôdohospodárskej platobnej agentúry," uviedol rezort.

Doplnil, že minister, ktorý sa na primeranosť zásahu pýtal Šimka aj osobne, kategoricky vylučuje, že by sa dožadoval akýchkoľvek informácií nad rámec zákona.

Bírešov odchod žiadal vo štvrtok líder hnutia OĽANO a priatelia Igor Matovič. Odvoláva sa na vyjadrenia Šimka, že Bíreš sa zaujímal o zásah polície na ministerstve pôdohospodárstva, a preto chcel sprostredkovať stretnutie Bíreša s policajným prezidentom Štefanom Hamranom. Prezidentka Zuzana Čaputová deklarovala, že obaja majú jej dôveru. Ani premiér Ľudovít Ódor nepovažuje za problém, že sa minister Bíreš dožadoval vysvetlenia o primeranosti zásahu v jeho rezorte.

01 - Modified: 2023-07-20 13:39:19 - Feat.: 1 - Title: Fico žiada odvolanie Hamrana: Je to čistý Matovičov človek, špinavú hru hrá aj prezidentka 02 - Modified: 2023-07-20 11:57:50 - Feat.: 1 - Title: Spišiak: Smeru stačí jeden Šimkov výrok a už ho považujú za svojho. PS nedopustí politický vplyv na políciu 03 - Modified: 2023-07-20 11:37:44 - Feat.: 1 - Title: Hamran reagoval na koniec Šimka. Vedenie polície mu vytýka, že mal riešiť nomináciu do inšpekcie so Žilinkom 04 - Modified: 2023-07-20 10:56:05 - Feat.: 1 - Title: Zákon je na strane Šimka, prezidentka a premiér naleteli na intrigy, tvrdí Dzurinda 05 - Modified: 2023-07-20 09:43:08 - Feat.: 1 - Title: Šimko pred odvolaním stihol dovolenku pri mori. Ako sú na tom ďalší členovia Ódorovho kabinetu?
01 - Modified: 2024-04-26 11:30:13 - Feat.: - Title: Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s exprezidentom Schusterom 02 - Modified: 2024-04-22 15:22:07 - Feat.: - Title: Prezidentka bude tento týždeň úradovať z Košíc, stretne sa aj s primátorom 03 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 04 - Modified: 2024-04-19 12:26:58 - Feat.: - Title: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti, tvrdí prezidentka 05 - Modified: 2024-04-18 11:12:24 - Feat.: - Title: Čaputová povýšila a vymenovala generálov ozbrojených síl
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 22:02