Šéf strany Smer Robert Fico. FOTO: TASR/Pavol Zachar
StoryEditor

Fico žiada odvolanie Hamrana: Je to čistý Matovičov človek, špinavú hru hrá aj prezidentka

20.07.2023, 15:35
Autor:
TASRTASR

Šéf Smeru vyhlásil, že prezidentka Zuzana Čaputová odobratím poverenia Ivanovi Šimkovi odovzdala ministerstvo vnútra Hamranovi.

Smer chce uznesením Národnej rady zaviazať premiéra Ľudovíta Ódora, ktorý je poverený vedením rezortu vnútra, aby odvolal prezidenta Policajného zboru Štefana Hamrana.

Avizoval to predseda stany Robert Fico. Podpisy na iniciovanie mimoriadnej schôdze má strana pripravené. Fico vyhlásil, že prezidentka Zuzana Čaputová odobratím poverenia Ivanovi Šimkovi odovzdala ministerstvo vnútra Hamranovi. Vidí za tým snahu dokončiť špinavú robotu voči opozícii a ovplyvniť voľby.

image

Hamran reagoval na koniec Šimka. Vedenie polície mu vytýka, že mal riešiť nomináciu do inšpekcie so Žilinkom

Slovný útok

"Ministrom vnútra je Hamran. Rozhodla o tom Čaputová. Hamran je čistý Matovičov človek," vyhlásil Fico. Argumentuje, že sa účelovo menil aj zákon, aby Hamran mohol byť policajným prezidentom. Fico tvrdí, že špinavú hru hrá aj prezidentka, ktorá pomáha Progresívnemu Slovensku.

image

Šimko pripustil nevhodné slová v statusoch, skutočný dôvod svojho konca na čele rezortu ale vidí inde

Nahovoril ju na to podľa neho špeciálny prokurátor Daniel Lipšic a následne hlava štátu na odvolanie Šimka nahovorila aj Ódora. Poukázal pritom aj na situáciu v polícii.

Zdôraznil, že na bezvládie, chaos a zneužívanie moci či trestného práva v politickom boji musí reagovať Národná rada.

image

Matovič chce vysvetliť skutočné dôvody Šimkovho odchodu z čela rezortu, statusy to nie sú

Fico už komunikoval s predsedom parlamentu Borisom Kollárom (Sme rodina) a ten ho mal uistiť, že ak do 16.00 hod. podajú návrh, mimoriadnu schôdzu zvolá hneď po rokovaní o samosprávach, ktoré sa má začať v piatok ráno.

Pripravili uznesenie parlamentu

Dodal, že Smer už pripravil uznesenie parlamentu. Okrem odvolania Hamrana žiada strana premiéra, aby okamžite podal vláde návrh na odvolanie šéfa policajnej inšpekcie Petra Juhása.

Fico podotkol, že ak sa Ódor na základe pokynu Čaputovej, Lipšica a lídra hnutia OĽANO a priatelia Igora Matoviča rozhodol zlikvidovať Šimka, pre upokojenie situácie mal byť odvolaný aj policajný prezident a šéf inšpekcie.

Zopakoval tvrdenia, že určitá skupina v polícii ovplyvňuje vyšetrovanie káuz. Vidí za tým politický boj voči opozícii. Tvrdí, že snahu manipulovať výsledky volieb potvrdzuje aj to, že Hamran avizoval obvinenie niektorého poslanca parlamentu.

Fico uviedol, že podľa informácií Smeru má ísť o Martina Borguľu zo Sme rodina.

01 - Modified: 2024-04-27 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Fico hovorí, že iba plní sľub voličom. Opozícia tvrdí, že ide o politický útok 02 - Modified: 2024-04-26 11:04:40 - Feat.: - Title: Fico plánuje na desaťročie dopredu. Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartom veľkej modernizácie 03 - Modified: 2024-04-26 10:39:47 - Feat.: - Title: PS ohlásilo ďalší protest v Bratislave. Ficova vláda valcuje ako autokrati, kritizuje Šimečka 04 - Modified: 2024-04-26 09:58:46 - Feat.: - Title: Fico: S Jourovou sme mali veľmi vážny rozhovor. Verím, že jej návšteva zatvorí ústa opozícii 05 - Modified: 2024-04-25 14:54:21 - Feat.: - Title: Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 percent. Fico sľuby nesplnil, tvrdí Matovič
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 16:40