Prezidentka Zuzana Čaputová. FOTO: HN/Jaroslav Novák
StoryEditor

Prezidentka vymenovala 36 nových vysokoškolských profesorov. Pozrite si zoznam

23.03.2023, 14:40
Autor:
TASRTASR

Hlava štátu uviedla, že v novej etape sa profesori budú ešte intenzívnejšie než doteraz deliť o svoje poznatky a skúsenosti.

Prezidentka Zuzana Čaputová vo štvrtok vymenovala 36 nových vysokoškolských profesorov. Vymenúvacie dekréty im odovzdala v Prezidentskom paláci. Počas príhovoru novovymenovaným profesorom uviedla, že spolu s profesorským titulom prijímajú aj zodpovednosť za jeho využitie.

Hlava štátu uviedla, že v novej etape sa profesori budú ešte intenzívnejšie než doteraz deliť o svoje poznatky a skúsenosti. "Čakajú vás ďalšie príležitosti viesť dialóg so študentmi, otvárať im dvere k novým poznatkom, ale aj k schopnosti získavať ich samostatne, k návyku bádať a pracovať na rozširovaní svojho poznania. Máte šancu viesť mladých ľudí k tvorivosti a k rozvíjaniu kritického myslenia," adresovala novým vysokoškolským profesorom v príhovore. Poukázala na to, že profesori získavajú významný vplyv na formovanie vysokoškolského prostredia a na vzdelanostnú úroveň spoločnosti.

image

Prezidentka vymenovala 22 nových vysokoškolských profesorov. Pozrite si zoznam

Zraniteľná spoločnosť

Na pozadí súčasných globálnych udalostí sa podľa Čaputovej ukazuje, že slovenská spoločnosť je zraniteľná, ovplyvniteľná propagandou a dezinformáciami.

"Že jej chýba dostatočná imunita proti šíreniu nenávisti a že v nej niekedy s prekvapujúcou silou ožívajú predsudky a intolerancia. Do veľkej miery je tento trend dôsledkom zanedbávania vzdelávania a kultúry a dôsledkom pretrvávajúceho presvedčenia, že školstvo, kultúra či umenie môžu prísť na rad až potom, keď bude spoločnosť ekonomicky prosperovať," poznamenala prezidentka.

Ako doplnila, nie je to tak. "Akokoľvek je pre nás ekonomická prosperita dôležitá, sama osebe predstavuje - ako by povedali matematici, ktorí tu dnes nie sú - nutnú, no nie postačujúcu podmienku na dostatočnú kvalitu života," doplnila.

Fungujúci právny rámec

Vyspelá demokratická a občianska spoločnosť potrebuje podľa slov hlavy štátu fungujúci právny rámec. "Potrebuje občanov poznajúcich históriu, aby dokázali chápať súčasnosť. Potrebuje vzdelanú a rozhľadenú populáciu naučenú kriticky myslieť. Potrebuje ľudí vybavených nielen ekonomickou či právnou, ale aj sociálnou a kultúrnou gramotnosťou, občanov so zmyslom pre spravodlivosť a pre citlivosť k okoliu, s rešpektom k normám a hodnotám, ktoré definujú naše vzťahy a ktoré nás kvalifikujú na životaschopné a ohľaduplné ľudské spoločenstvo," uviedla.

image

Slovenský vedec získal ocenenie za vývoj liečiva na "chorobu čiernych kostí"

Demokratická a občianska spoločnosť potrebuje podľa Čaputovej kultúru v tom najširšom chápaní a v tom všetkom zohrávajú kľúčovú rolu humanitné odbory. "A preto je aj vaše vymenovanie do najvyšších vedecko-pedagogických hodností impulzom, ktorý nás môže posunúť vpred," dodala v príhovore.

Zoznam vymenovaných profesorov vysokých škôl (odbor):

 

        Štefan Balázs, výtvarné umenie

        Miroslav Ballay, kulturológia

        Martin Ciel, dejiny a teória filmového umenia a multimédií

        Ivana Cimermanová, odborová didaktika

        Naqibullah Daneshjo, obchod a marketing

        Gabriela Gabrhelová, odborová didaktika

        Martina Gajdošová, teória a dejiny štátu a práva

        Daniela Gandžalová, občianske právo

        Martin Hurbanič, všeobecné dejiny

        Katarína Chovancová, všeobecná jazykoveda

        Tomáš Jablonský, odborová didaktika

        Monika Jurčová, občianske právo

        Dana Kiseľáková, manažment

        Martin Lábaj, národné hospodárstvo

        Miriam Laclavíková, teória a dejiny štátu a práva

        Daniel Lajčin, manažment

        Tomáš Ľalík, ústavné právo

        Daniel Lančarič, všeobecná jazykoveda

        Eduard Lukáč, odborová didaktika

        Albín Masarik, teológia

        Boris Michalík, kulturológia

        Marta Poláková, tanečné umenie

        Kristína Pompurová, cestovný ruch

        Martin Pupiš, športová edukológia

        Terézia Rončáková, teória a dejiny žurnalistiky

        Ján Sabol, literárna veda

        Romana Smyčková, občianske právo

        Lucia Spálová, masmediálne štúdiá

        Imrich Szabó, hudobné umenie

        Michal Šmigeľ, slovenské dejiny

        Marián Špajdel, psychológia

        Jaroslav Ušiak, medzinárodné vzťahy

        Ildikó Vančo, cudzie jazyky a kultúry

        Anna Vaňová, verejná ekonomika a služby

        Marcela Verešová, pedagogika

        Norbert Vrabec, teória a dejiny žurnalistiky

01 - Modified: 2022-12-06 23:00:00 - Feat.: 1 - Title: Nedovoľme, aby sa na univerzitách rozmohol incest 02 - Modified: 2022-10-13 14:05:58 - Feat.: 0 - Title: Nobelova cena za reálne aplikovaný model v praxi 03 - Modified: 2022-08-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Psychika ako kľúč k chorobám: Na zdravie má zásadný vplyv, najcennejšie lieky však máme v sebe
01 - Modified: 2024-04-22 15:22:07 - Feat.: - Title: Prezidentka bude tento týždeň úradovať z Košíc, stretne sa aj s primátorom 02 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 03 - Modified: 2024-04-19 12:26:58 - Feat.: - Title: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti, tvrdí prezidentka 04 - Modified: 2024-04-18 11:12:24 - Feat.: - Title: Čaputová povýšila a vymenovala generálov ozbrojených síl 05 - Modified: 2024-04-17 16:17:47 - Feat.: - Title: Prezidentka sa rozlúčila s Nitrianskym krajom symbolicky na zámku
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 07:25