StoryEditor

Psychika ako kľúč k chorobám: Na zdravie má zásadný vplyv, najcennejšie lieky však máme v sebe

07.08.2022, 00:00
  • Aj profesori „západnej“ medicíny, ktorá stojí na objektívnych vedeckých dôkazoch, jasných nálezoch a jednoznačných číslach, uznávajú, že psychika má na zdravie zásadný vplyv.
  • Významne ovplyvňuje aj prepuknutie a priebeh chorôb. Veľa jednoznačne telesných ťažkostí, vrátane vážnych zdravotných problémov môže mať skrytú príčinu v emóciách a v strese. Tým sa zaoberá psychosomatika.
  • Čo je emočná bolesť? Ako hlava ovplyvňuje imunitu? Aké varovné signály telo vysiela? Aj o tom hovorí v rozhovore pre magazín Téma pediatrička a psychosomatická lekárka Barbora Branna.

Psychosomatika rieši vzájomný vzťah psychiky a chorôb tela. Internet ale na mňa hneď vysypal, že každá choroba začína v hlave a že keď z nej vymetiem negatívne myšlienky, uzdravím sa. Nie sú to nejaké „čáry máry“?

Psychosomatika nie je čarodejníctvo, ezoterika ani alternatíva k čisto biologicky orientovanej medicíne. Psychosomatika je jej logickým doplnením a súčasťou. Vychádza z predpokladu, že človek funguje na troch úrovniach: telesnej, psychickej a sociálnej a tie sú spolu úzko zviazané. A príznaky takého istého ochorenia sa môžu prejaviť vo všetkých týchto troch rovinách zároveň. Ale pokiaľ sa ocitnete v neodborných rukách, pokojne môže dochádzať k podobným zjednodušeniam, o akých hovoríte. Určite sa nestanete odborníkom po prečítaní pár kníh.

image

Ako sa dedí stres? Neobvyklý výskum obetí holokaustu priniesol nové zistenia

Západná medicína je založená na vedeckých dôkazoch. Všetko musí byť preukázateľné, overiteľné, opakovateľné. Z tohto pohľadu je ale vzťah duše a tela dosť neuchopiteľný.

Áno. Psychosomatika je medicína príbehov. A každý z nich je jedinečný. Všeobecne sa medicína čoraz viac špecializuje, z veľkých odborov sa stávajú menšie. Zužuje sa uhol pohľadu na chorobu aj pacienta. Lekári sú časovo aj výkonovo veľmi vyťažení. Často nemajú dostatok priestoru na rozhovor s pacientom, musia najprv vyriešiť jeho zdravotné problémy. Napríklad keď vás bolí noha, vyšetria vás, prípadne pošlú na röntgen. Môžu urobiť aj ďalšie vyšetrenia. Ale už sa vás lekár asi neopýta, ako žijete, čo robíte, či ste pred chorobou či zranením neboli príliš upracovaná, či vás nestretli v živote nejaké nepríjemné zmeny alebo problémy... A vtedy by vás mohol poslať ku kolegovi psychosomatikovi. Lenže takto špecializovaných lekárov a pracovísk je u nás málo. V tomto smere je na tom v Európe najlepšie Nemecko, kde je psychosomatická medicína bežnou súčasťou štúdia na lekárskych fakultách aj prípravy lekárov pred atestáciou. Ale aj v Nemecku, kým sa pacient k psychosomatickému lekárovi dostane, to podľa štatistík trvá často až sedem rokov. Dovtedy si ho odovzdávajú ostatní kolegovia a človek putuje od vyšetrenia k vyšetreniu. Od jednej odbornosti k druhej...

Aká je obvykle prax u nás?

Podobná, ale situácia je o to komplikovanejšia, že nie je kam sa obrátiť. Doteraz boli psychosomatickí pacienti odosielaní skôr ku kolegom psychiatrom a psychológom. Aj vyšetrenie u nich má svoj význam.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 86% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-07-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Keď sa mozog prehreje: Najspoľahlivejším ukazovateľom zavodnenia je farba moču 02 - Modified: 2022-07-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pneumológ a ftizeológ: Tuberkulóza nezmizla a nezabije ju iba jeden liek
01 - Modified: 2024-04-24 08:01:41 - Feat.: - Title: Daja Turnerová: „Gény sa nezaprú, aj keď ich stretnete na opačnom konci sveta.“ 02 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Chcete si dodatočne legalizovať stavbu? Ak nedodržíte podmienky, hrozí vám mastná pokuta (rozhovor) 03 - Modified: 2024-04-23 13:21:11 - Feat.: - Title: Nový šéf SPP pre HN: Zmluva s Gazpromom je výhodná, ak by nám zastavili plyn, minieme o 140 miliónov eur viac 04 - Modified: 2024-04-22 09:52:48 - Feat.: - Title: Príbeh z tiesňovej linky 155: Veronika sa rozhodla zomrieť 05 - Modified: 2024-04-22 14:00:00 - Feat.: - Title: Archívny rozhovor s etnologičkou: Pravý Slovák alebo pravý Slovan, čo to je? Niečo také neexistuje
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
24. apríl 2024 14:24