StoryEditor

Máte do 300 bločkov v mesiaci? Stačí vám virtuálna pokladnica

12.09.2014, 17:00
Autor:
turtur
Od nového roku sa budú používať aj virtuálne pokladnice, ktoré sa napoja finančnú správu. Podnikatelia ich nechcú, hoci by ušetrili aj stovky eur.

Ak podnikáte a za jeden mesiac vydáte zákazníkom menej ako 300 bločkov, nemusíte mať od nového roku riadnu elektronickú registračnú pokladnicu, ale stačí virtuálna.
Takéto pokladnice daniarom umožnia kontrolovať tržby, lebo ich dáta sa budú ukladať v systéme finančnej správy. On-line pokladnice tak podnikateľom ušetria aj stovky eur. Nemusia platiť ani za servis, lebo ich bude bezplatne certifikovať a udržiavať colný úrad.

Podnikateľ si stiahne do počítača, smartfónu, či tabletu s pripojením na internet príslušnú aplikáciu a cez tlačiareň vydá zákazníkovi bloček. Povinnosť mať registračné pokladice sa bude týkať napríklad podnikateľov v oblasti ubytovacích služieb, lekárov, notárov, či veterinárov.  
Elektronickú registračnú pokladnicu, ktorú podnikateľ používal pred 1. januárom 2015, môže používať aj naďalej s tým, že pri jej výmene za novú je povinný ju nahradiť elektronickou registračnou pokladnicou, ktorá bude umožňovať aj on-line pripojenie.

Kritizujú neustále zmeny, lebo ich zaťažujú

„Množstvo zmien a neustále zavádzanie nových povinností, ktoré sú zvyčajne prácne, je pre prevádzkovateľov ubytovacích a stravovacích prevádzkarní ,neskutočné´. Len čo sa prevádzky prispôsobia novým povinnostiam, nasledujú ďalšie, zväčša také, ktoré vytvárajú nové povinnosti i náklady," uviedol generálny sekretár Zväzu hotelov a reštaurácií SR Marek Harbuľák. Pritom sa to podľa neho robí napriek tomu, „že sa hovorí o znižovaní administratívnej záťaže, o tlaku na znižovanie predajných cien služieb, zvyšovaní odvodových povinností, ako aj nákladov na základe administratívnych opatrení štátu". Výhrady k používaniu registračných pokladníc majú aj ďalší podnikatelia. Napríklad notári, či lekári.  

Ministerstvo financií: podnikatelia budú mať menšie náklady

Rezort financií je však presvedčený, že zavedenie registračných pokladníc prinesie podnikateľom viaceré pozitíva. „Používanie elektronickej registračnej pokladnice alebo virtuálnej registračnej pokladnice im umožní prehľadnejšiu evidenciu. Rovnako vidíme prínos aj vo vzťahu k zákazníkom, ktorí pri platbe v hotovosti dostanú relevantný pokladničný doklad, ktorý môžu uplatniť aj v národnej bločkovej lotérii," uviedlo ministerstvo.
Rezort taktiež očakáva, že podnikateľom klesne administratívna záťaž. „Používanie virtuálnej registračnej pokladnice bude zo strany štátu poskytované bezplatne a pre podnikateľov bude znamenať menšie náklady a zníženie administratívnej záťaže," doplnil tlačový odbor rezortu. 

Zmena sankcií za nesprávne používanie pokladníc

Od prvého októbra sa zmenia aj sankcie za nesprávnwe používanie elektronických registračných pokladníc. Zákon o ich používaní zrušil od 1. januára 2014 ukladanie blokových pokút, ktoré sa začali podnikateľom ukladať na mieste. To však bolo spojené problémami týkajúcimi sa napríklad prístupu do informačného systému finančnej správy.
„Od 1. októbra 2014 sa rozširuje ukladanie pokút o ustanovenie, podľa ktorého sa ukladajú rozhodnutím na mieste alebo v lehote do piatich pracovných dní od zistenia správneho deliktu,“ vysvetlila Veronika Dubielová, konateľka spoločnosti Účtovná jednotka. 

Zrušenie živnostenského oprávnenia

Novela zákona o používaní elektronických registračných pokladníc od 1. októbra 2014 stanovila, že podanie návrhu na zrušenie živnostenského oprávnenia sa bude využívať vtedy, ak colný alebo daňový úrad preukázal, že došlo k porušeniu zákona, následkom ktorého sa krátili aj prijaté tržby.  

     Ide pritom o správne delikty, ktorých sa dopustí ten, kto:
1. nepoužil pokladnicu na evidenciu tržby alebo prijme tržbu na základe dokladu vyhotoveného pokladnicou, ktorý nie je pokladničným dokladom, 
2. svojím zásahom vyradí pokladnicu z prevádzky, 
3. na evidenciu prijatej tržby používa pokladnicu, ktorá nespĺňa požiadavky podľa zákona o používaní elektronických pokladníc,  
4. neodovzdá paragón podľa zákona o používaní týchto pokladníc,  
5. umožní zmeniť alebo zmení údaje v pokladnici alebo v kontrolnom zázname, 
6. neukončí prevádzku pokladnice z titulu zrušenia certifikátu vydaného na pokladnicu, prípadne fiškálnu tlačiareň, 
7. poruší zákaz predávať tovar alebo poskytovať službu na predajnom mieste 

01 - Modified: 2006-10-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ohlasy po zápase
01 - Modified: 2024-04-30 08:30:00 - Feat.: - Title: Najbohatší Róm Británie prelomil mlčanie. Narodil sa v karavane, teraz má miliardové impérium a žije v sídle v Monaku 02 - Modified: 2024-03-05 12:00:00 - Feat.: - Title: Predsvadobná párty syna najbohatšieho muža Indie za milióny. Vystúpila Rihanna, zablahoželať prišiel aj Bill Gates 03 - Modified: 2024-02-22 23:00:00 - Feat.: - Title: Štát pomáha začínajúcim a expandujúcim podnikateľom. Ak sa ocitnú v strate, dane si od nich vypýta až neskôr 04 - Modified: 2023-08-16 15:48:55 - Feat.: - Title: Česko pridalo na svoj sankčný zoznam ruského podnikateľa Obnosova a jeho príbuzných. Vyrába zbrane pre Moskvu 05 - Modified: 2023-08-05 08:21:03 - Feat.: - Title: Za tri mesiace kúpili zahraniční podnikatelia u nás takmer tisícku firiem, najviac z okolitých krajín
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
07. máj 2024 11:38