Leto v BratislaveTASR/Dano Veselský
StoryEditor

Aké bude počasie toto leto? Poznáme prvú predpoveď, vedci na ňu použili neobvyklú metódu

Miroslav Kamody21.03.2024., 13:30h

Ako to vyzerá s počasím v Európe? Poznáme prvú predpoveď.

Lajkuj Brainee.sk na

Len pred niekoľkými hodinami sa oficiálne začala astronomická jar, čo je pre všetkých pripomienkou, že nás čakajú dlhšie a teplejšie dni. S vidinou blížiaceho sa leta vedci vydali vôbec prvú prognózu počasia na toto ročné obdobie. Ako píše portál iMeteo, tentokrát na predpoveď použili inú metódu ako obvykle.

Web pripomína, že dlhodobé predpovede počasia sú zložité, no nová štúdia naznačuje, že by sme sa pri nich mohli odraziť od rýchlosti topenia grónskeho ľadovca. Na základe týchto údajov je možné predpovedať, aké počasie tento rok v lete čaká európsky kontinent. 

image

Európa je najrýchlejšie sa otepľujúcim kontinentom na svete. Nie sme pripravení na extrémy, ktoré prídu, varujú odborníci

Neobvyklé teplo a sucho

„Umiestnenie, rozsah a sila nedávnych sladkovodných udalostí naznačujú, že juh Európy zasiahne neobvyklé teplo a sucho, tvrdí nový výskum. Zmeny klímy a počasia sú jedny z najzložitejších systémov, ktoré sa veda naučila sledovať a popisovať. A týka sa to aj tohto fenoménu, kde je reťazec udalostí výnimočne komplexný a môžu doň zasahovať ďalšie faktory.”

Marilena Oltmanns, hlavná autorka štúdie z britského Národného oceánografického centra vysvetľuje, že teplé podmienky v Grónsku prinášajú do Atlantiku viac vody z topenia ľadovcov. A keďže je ľahšia ako tá morská, usadzuje sa na hladine oceánu, čím znižuje výmenu tepla medzi vzduchom a morom.

image

Horúčavy

Pixabay/miroslavik/

„Znižovanie výmeny tepla potom vedie k silnejším vetrom v okolí oblasti topiacej sa vody. V zime tieto vetry spôsobujú posun Severoatlantického prúdu. Ten je predĺžením Golfského prúdu, na sever. V lete nasledujúceho roku vetry sledujú smer tohto prúdu a sú presmerované na sever,” píše portál.

Najhoršie to bude na juhu

Vytvára sa tak typ podmienok veľkoplošnej atmosférickej cirkulácie, ktoré prinášajú teplejšie a suchšie počasie nad Európou. Práve umiestnenie, rozsah a sila sladkovodných udalostí sa môžu podľa vedcov použiť na odhad teplého a suchého počasia nad našim kontinentom.

image

Ďalší desivý následok klimatických zmien. Lesné požiare sa menia na ohnivé peklo, ktoré nikto nedokáže zastaviť

A ako by teda malo vyzerať tohtoročné leto? „Na základe zisteného reťazca udalostí očakávame, že podmienky medzi oceánom a atmosférou budú tento rok priaznivé pre neobvykle teplé a suché leto nad južnou Európou,“ uviedla Oltmannsová.

iMeteo pripomína, že nejde o klasickú dlhodobú predpoveď počasia na základe meteorologických modelov, na akú sme zvyknutí - na tú si ešte nejaký čas počkáme. Vzhľadom na rekordne teplú zime je však pravdepodobné, že rekordy sa budú prepisovať aj počas leta.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 05:19