Iniciatíva My sme les zistila, kde končí drevo vyťažené v Tatranskom národnom parku.Facebook/m Sme Les/
StoryEditor

VIDEO Ochranári vložili do kmeňa GPS lokátor. Drevo z Tatranského národného parku má končiť v zahraničí

Viktória Revajová12.04.2024., 13:15h

Drevo z rozsiahlej ťažby v Tatranskom národnom parku končí v zahraničí. Vyplýva to zo zistení ochranárov z iniciatívy My sme les. Štátny tajomník rezortu životného prostredia tvrdí, že všetko je v súlade so zákonom.

Lajkuj Brainee.sk na

Ochranári z iniciatívy My sme les už pred časom upozornili na rozsiahlu ťažbu dreva v Tatranskom národnom parku. Veľká časť ťažieb bola podľa nej realizovaná v porastoch, ktoré sú biotopom chráneného hlucháňa hôrneho. V tejto súvislosti iniciatíva podala podnet na Slovenskú inšpekciu životného prostredia.

Ministerstvo životného prostredia ťažbu odôvodnilo kalamitou lykožrútov. Rezort ťažbu obhajoval s tým, že postupuje podľa platnej legislatívy.

image

Len 57 spoločností vyprodukovalo 80 percent globálneho oxidu uhličitého. Situácia je ešte horšia, ako sme si mysleli

Drevo končí v Česku

Ochranári na vyťažené drevo z nedávno medializovanej ťažby pripevnili GPS zariadenie, v snahe zistiť, kde drevo z národného parku končí. Ako ukazujú dáta z GPS zariadenia, vyťažené drevo z chráneného územia nezostáva na Slovensku, ale putuje do zahraničia. 

Drevo skončilo na veľkom sklade v českej obci Staříč. Podľa iniciatívy sa tam nachádza nadnárodná spoločnosť s centrálou v Rakúsku, ktorá pôsobí vo viacerých krajinách. V obci by táto spoločnosť podľa jej vlastnej webstránky mala prevádzkovať pílu. 

Firma má PEFC certifikát, podľa ktorého všetky jej výrobky pochádzajú z udržateľného hospodárenia. „My si veru udržateľné hospodárenie predstavujeme inak ako ťažbu, v rámci ktorej sa poškodzuje biotop ohrozeného hlucháňa hôrneho,“ uvádza iniciatíva My sme les na Facebooku. 

„A takisto si úplne inak predstavujeme ochranu národných záujmov. Určite v nej nemá miesto ničenie biotopov v národnom parku a predaj z nich vyťaženého dreva na spracovanie do zahraničia,“ dodáva.

Výzva ministerstvu

Iniciatíva My sme les a Greenpeace Slovensko upozorňuje, že tvrdenia súčasného vedenia rezortu životného prostredia o ochrane národných záujmov, rozvoji vidieka či o tom, ako slovenské drevo potrebujeme na Slovensku, sú v príkrom rozpore s ich konaním. 

GPS lokátor umiestnený v kmeni vyťaženého stromu z lesného skladu v národnom parku cestoval cez Poprad, Liptovský Mikuláš a Žilinu. Na hraničnom priechode Mosty u Jablunkova drevo opustilo územie Slovenska a zamierilo k Ostrave. Následne skončilo na sklade v českej obci Staříč.

„Celý tento príbeh je veľmi smutný. Od dosadenia nekompetentného pytliaka na čelo TANAP-u až po zneužívanie kalamitnej ťažby na vyrúbanie tisícok zdravých stromov či suchárov, z ktorých už lykožrút dávno vyletel,“ uviedol Ondrej Kameniar z iniciatívy My sme les.

Iniciatíva spolu s organizáciou Greenpeace Slovensko vyzýva ministerstvo, „aby prestalo ničiť naše národné bohatstvo – lesy chránených území, ktoré patria všetkým obyvateľom Slovenska.“

image

Nový šéf Tatranského národného parku Olexa je pytliak, z nelegálneho úlovku vlka si nechal lebku

Štátny tajomník vývoz obhajuje

K celej veci sa vyjadril štátny tajomník rezortu životného prostredia Filip Kuffa. Ten informácie označil za hoax a tvrdí, že vývoz dreva je v súlade so zákonom. „Správa Tatranského národného parku so sídlom v Tatranskej Lomnici postupuje na základe obchodných verejných súťaží (OVS), kde postupuje v súlade s platnými zákonmi a postupmi,“ uviedol na Facebooku. 

Štátny tajomník dodal, že procesy verejných súťaží sú transparentné a môžu sa do nich zapájať firmy zo všetkých krajín Európskej únie. „Do ďalších obchodných a zmluvných vzťahov firmy, ktorá ťažbu vysúťaží a zrealizuje, TANAP nevstupuje a nemá na nich ani žiadny vplyv,“ uzavrel.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 10:02