Cukor je ”biely jed” a umelé sladidlá ti paradoxne údajne môžu spôsobiť cukrovku 2. typu.Unsplash/jelleke Vanooteghem/
StoryEditor

Čo s tvojim telom spraví umelé sladidlo? Nenechaj sa oklamať reklamami, inak môžeš skončiť skutočne zle

mor25.05.2023., 10:30h

Náhrady cukru - ako je stévia, aspartám a sukralóza ľuďom z dlhodobého hľadiska nepomáhajú schudnúť a môžu naopak predstavovať zdravotné riziká, varovala Svetová zdravotnícka organizácia.

Lajkuj Brainee.sk na

Umelé sladidlá nepomôžu pri chudnutí a môžu zvýšiť riziko cukrovky, srdcových chorôb a smrti, tvrdí Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), informuje portál Euro News.

image

Tento bežný liek proti bolesti máme všetci doma. Štúdia varuje, že vyvoláva rizikové správanie

Systematický prehľad dostupných dôkazov „naznačuje, že používanie necukrových sladidiel (NSS) neprináša žiadne dlhodobé výhody pri znižovaní telesného tuku u dospelých alebo detí,“ uviedla WHO vo vyhlásení.

„Výsledky výskumu tiež naznačujú, že môžu existovať potenciálne nežiaduce účinky dlhodobého užívania NSS, ako je zvýšené riziko cukrovky 2. typu, kardiovaskulárnych chorôb a úmrtnosť u dospelých,“ píše sa ďalej.

Francesco Branca, riaditeľ WHO pre výživu a bezpečnosť potravín, povedal, že nahradenie cukrov umelými sladidlami „z dlhodobého hľadiska nepomôže pri kontrole hmotnosti“ a miesto toho „ľudia musia zvážiť iné spôsoby, ako znížiť príjem voľných cukrov, ako je napríklad konzumácia jedla s prirodzene sa vyskytujúcimi cukrami, ako je ovocie alebo nesladené potraviny a nápoje.“.

Umelé sladidlá „nie sú základnými dietetickými faktormi a nemajú žiadnu nutričnú hodnotu,“ zdôraznil Branca. Podľa neho by tiež ľudia mali „výrazne znížiť pomer sladkého v strave, a to už v ranom veku, aby si zlepšili svoje zdravie“.

image

Svet je v pozore. Objavilo sa neznáme ochorenie X, podľa WHO môže spôsobiť medzinárodnú epidémiu

Minulý rok veľká štúdia vo Francúzsku poukázala na možnú súvislosť medzi umelými sladidlami a zvýšeným rizikom rakoviny. A národné zdravotnícke organizácie, ako je tá kanadská, už dlho varujú, že nulové alebo nízkokalorické náhrady cukru nie sú potrebné ani užitočné.

Aspartám, sukralóza aj prírodná stévia

„Nie je potrebné konzumovať náhradky cukru na to, aby sa znížil príjem voľných cukrov,“ uvádza sa v usmerneniach kadanskej zdravotníckej organizácie. Ďalej sa v nich píše, že „neexistujú žiadne osvedčené zdravotné prínosy spojené s príjmom sladidiel, výživných potravín a nápojov, ktoré nie sú sladené.“.

WHO odrádza od konzumácie „všetkých syntetických a prirodzene sa vyskytujúcich alebo modifikovaných nevýživových sladidiel, ktoré nie sú klasifikované ako cukry nachádzajúce sa vo vyrábaných potravinách a nápojoch alebo predávané samostatne na pridávanie do potravín a nápojov spotrebiteľmi“.

To zahŕňa acesulfám K, aspartám, advantám, cyklamáty, neotam, sacharín, sukralózu, stéviu a deriváty stévie.

image

Tieto potraviny a nápoje počas horúčav dehydratujú. Pozor na ne, varujú odborníci

Odporúčania sa nevzťahujú na produkty osobnej starostlivosti a hygienické výrobky obsahujúce NSS, ako sú zubné pasty, pleťové krémy a lieky, ani na nízkokalorické cukry a cukrové alkoholy (polyoly). Tieto cukry alebo deriváty cukru obsahujú kalórie – preto sa nepovažujú za náhradu cukru – a bežne sa vyskytujú v rôznych potravinových výrobkoch, ako sú žuvačky bez cukru a cukríky bez cukru.

Usmernenie pod paľbou kritiky

Nové usmernenie WHO sa vzťahuje na všetkých ľudí okrem tých, ktorí majú už existujúcu cukrovku. Niektorí odborníci na výživu upozorňujú, že nové usmernenia boli z veľkej časti založené na pozorovacích štúdiách, ktoré nepreukázali priamu súvislosť medzi sladidlami a kontrolou hmotnosti.

V prvom rade je dôležité pochopiť, že rada WHO „je určená vládam a politikom, nie jednotlivcom,“ povedal Tom Sanders, emeritný profesor výživy a dietetiky na King‘s College London.

image

Anestéziologička: Boli časy, keď som o pol štvrtej ráno vracala od únavy. Vychovávame kvalitných lekárov pre zahraničie

Avšak kvôli spôsobu, akým boli dáta prezentované, ľudia berú tieto odporúčania ako priamu radu, vyjadril sa Tom Sanders pre Euronews a dodal, že očakáva, že tieto informácie spôsobia „veľa zmätku medzi spotrebiteľmi“.

„Na jednej strane im vláda hovorí, že sa majú vyhýbať nápojom sladeným cukrom, a na druhej strane, „no, vlastne by ste nemali piť umelé sladidlá,“ opisuje dilemu emeritný profesor.

Recenzia WHO „v skutočnosti neukazuje žiadne jednoznačné nepriaznivé účinky a akosi vynechávajú dosť dôležitý faktor, ktorým je zubný kaz u detí,“ dodal Sanders a poznamenal, že existujú „jasné dôkazy“, že nahradenie cukrov umelými sladidlami pomáha so starostlivosťou o zuby.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
12. máj 2024 07:51