Horúčavy budú čoraz horšieReuters/Mohammad Ponir Hossain
StoryEditor

Leto na Slovensku môže byť najhoršie v histórii meraní. Nejde len o horúčavy, meteorológovia varujú aj pred týmto

Miroslav Kamody10.05.2024., 11:00h

Už teraz je jasné, že nás čaká extrémne horúce leto. Pridá sa však ešte jeden nebezpečný faktor.

Lajkuj Brainee.sk na

Už dlhší čas vieme, že všetky dlhodobé modely sa zhodujú na tom, že leto 2024 bude nadpriemerne teplé. Ako pripomína portál iMeteo, stane sa tak v dôsledku fenoménu El Niño.

Nové varovanie

Podľa najnovších zistení však európski meteorológovia však prišli ešte s jedným varovaním v súvislosti s blížiacim sa letom. Môže sa totiž stať najsparnejším v histórii meraní.

image

Blíži sa teplo, na aké nie sme pripravení. Česko aj Rakúsko hlásia cez 30 stupňov, v Afrike padajú 50-tky... a bude horšie

„Sparno vzniká, keď pri vysokých teplotách, veľkej relatívnej vlhkosti vzduchu a malej rýchlosti prúdenia vzduchu je výpar z tela malý, čím sa zvyšuje jeho teplota,” vysvetľuje iMeteo. Okrem toho by sme mali byť svedkami ešte väčšieho otepľovania, pričom nič nenasvedčuje tomu, že tento trend by sa mal zmeniť.

Najteplejší rok v histórii meraní

„Ak sa pozrieme na predpoveď na budúce tri mesiace, zistíme, že trend, ktorý vidíme, pravdepodobne bude pokračovať. A rok 2024 bude súperiť s tým predchádzajúcim o pozíciu najteplejšieho v histórii, čo je desivé,“ uviedla meteorologička Chloe Brimicombe z Univerzity v Grazi pre CNET.

image

Horúčavy budú čoraz horšie

TASR/Pavel Neubauer

Dôvod je prostý - v dôsledku neustáleho vypúšťania emisií z fosílnych palív je klíma na celej planéte čoraz teplejšia. iMeteo pripomína, že podľa európskeho centra Copernicus máme rekordne teplých až 11 po sebe idúcich mesiacov, a to v rámci záznamov vedúcich až do roku 1940. Ak bude aj máj nadpriemerne teplý, pôjde o rekordný rok. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
14. máj 2024 14:02