Zmena pohlavia bude vo Švédsku jednoduchšiaReuters/Brendan Mcdermid
StoryEditor

Pohlavie si budú môcť zmeniť už ako 16-roční. Švédsko jasnou väčšinou schválilo ľahšiu právnu tranzíciu

ČTK18.04.2024., 13:30h

Švédsky parlament dnes výraznou väčšinou schválil návrh zákona, ktorý má uľahčiť právnu zmenu pohlavia. Norma okrem iného znižuje minimálny vek osôb, ktorým môže byť úradne zmenené pohlavie, z 18 na 16 rokov.

Lajkuj Brainee.sk na

Ľudia do 18 rokov však pre takýto krok budú potrebovať schválenie zákonným zástupcom, lekárom a Národnou radou pre zdravie a sociálnu starostlivosť, uviedla agentúra Reuters.

image

Je jedno, aký máš talent, transrodových tu nechceme. Ruská literárna súťaž vyradila účastníkov, chce chrániť tradičnú rodinu

Nabudúce u žiadateľov nebude vyžadovaná diagnóza takzvanej rodovej dysforie, ktorú lekári definujú ako duševné strádanie osôb, ktorých fyzické alebo pohlavie priradené pri narodení je v nesúlade s ich pohlavnou identitou. Za zákon hlasovalo 234 poslancov, proti bolo 94 a 21 zákonodarcov sa hlasovania zdržalo.

Koalícia nie je jednotná

Stredopravá koalícia na čele s konzervatívnym premiérom Ulfom Kristerssonom ohľadom tejto témy nie je jednotná. Premiérova Umiernená koaličná strana a Liberáli zákon podporili, kresťanskí demokrati boli proti. Pravicovo populistickí Švédski demokrati, ktorí vládu podporujú v parlamente, ale nie sú jej súčasťou, boli tiež proti.

image

Transgender osoba

Unsplash/kyle/

Podobné zákony už platia v Dánsku, Nórsku, Fínsku či Španielsku. Nemeckí poslanci minulý piatok schválili podobnú normu, ktorá má transrodovým ľuďom či nebinárnym osobám uľahčiť zmenu úradného zápisu o pohlaví bez psychologických posudkov a zdĺhavých súdnych konaní.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
30. apríl 2024 13:32