Protestujúci za práva transrodových osôb Reuters/Lesley Martin
StoryEditor

Je jedno, aký máš talent, transrodových tu nechceme. Ruská literárna súťaž vyradila účastníkov, chce chrániť tradičnú rodinu

ČTK18.04.2024., 09:00h

Usporiadatelia ruskej básnickkej súťaže z jej tohtoročného ročníka vyradili transrodových tvorcov. Agentúra Reuters napísala, že to zdôvodnili ochranou tradičných hodnôt.

Lajkuj Brainee.sk na

Všeruskú cenu Andreja Demenťjeva za poéziu organizuje vláda Tverskej oblasti na západe Ruska, kde sa tento básnik v roku 1928 narodil. Hlavné dve ceny udeľuje básnickým dielam za „nepopierateľnú umeleckú hodnotu” a „všeobecné morálne hodnoty”.

Súťažiaci „bez ohľadu na občianstvo, národnosť, profesiu a miesto bydliska” môžu svoje príspevky do básnickej súťaže posielať do konca apríla. Podľa pravidiel na internetových stránkach súťaže sa jej však nemôžu zúčastniť tí, ktorí si zmenili pohlavie.

image

Registrované partnerstvá, eutanázia či interrupcie. Prieskum ukázal, že Slováci sú liberálnejší, ako prezentujú politici

Ochrana tradičnej rodiny

Podľa usporiadateľov je toto rozhodnutie prejavom snahy „ochrániť idey manželstva, rodiny, materstva a otcovstva, ktoré sú pre ruskú spoločnosť tradičné”.

Reuters píše, že ruské úrady za vlády prezidenta Vladimira Putina výrazne obmedzujú práva ľudí z komunity LGBTI+ s tým, že ide o výmysel Západu, ktorý ohrozuje tradičné ruské hodnoty.

image

Protest za práva transrodových osôb

Reuters/Isabel Infantes

Považujú ich za extrémistov

Rusko „medzinárodné hnutie LGBT” označilo za extrémistické. Ľuďom, ktorí sa k tejto komunite hlásia, hrozí stíhanie a aktivistom bojujúcim za jej práva hrozí obvinenie z extrémizmu.

Mimoriadne zasiahnutí sú transrodoví ľudia, pretože od vlaňajška majú zakázanú chirurgickú zmenu pohlavia, hormonálnu terapiu a prišli aj o možnosť adoptovať deti alebo brať si ich do pestúnskej starostlivosti.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/rodova-rovnost, menuAlias = rodova-rovnost, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 03:51