Nemeckí klimatickí Electric Beard/X
StoryEditor

Nemeckí klimatickí aktivisti kandidujú do europarlamentu. Otrasieme ním, sľubujú

joliDnes.cz10.02.2024., 14:03h

Nemeckí klimatickí aktivisti z hnutia Posledná generácia budú kandidovať v júnových voľbách do Európskeho parlamentu. Aktivisti, ktorí sú známi predovšetkým prilepovaním sa na cesty, svoj zámer oznámili v stredu. Sľubujú, že do europarlamentu prinesú odpor a „otrasú“ ním. Na to, aby získali kreslo, musia získať aspoň 250 tisíc hlasov.

Lajkuj Brainee.sk na

„Chceme konečne priviesť odpor do Európskeho parlamentu,“ povedala na tlačovej konferencii hovorkyňa Poslednej generácie Carla Hinrichsová. „Chceme tam priniesť hlas ulice, hlas hnutia. Otrasieme politikou parlamentu,“ doplnila, píše sa na portáli iDnes.cz.

Podľa Hinrichsovej sa v europarlamente aktuálne nenachádza nikto, kto by jasne povedal, „čo sa tu deje“. Nikto podľa nej nemá plán, ako planétu z klimatickej krízy dostať.

Členovia Poslednej generácie sa domnievajú, že kroky na ochranu klímy nie sú prijímané dostatočne rýchlo. Ľudia, predovšetkým v Nemecku, Rakúsku a Taliansku, organizáciu poznajú kvôli radikálnym protestom, napríklad lepením sa na cesty a sprejovaním výkladov luxusných obchodov oranžovou farbou. Skupina na konci januára ale vyhlásila, že „kapitolu lepenia“ ukončuje a v protestoch bude pokračovať inou formou.

image

Aktivisti sa už nebudú lepiť na cestu. Poukazovať na klimatické zmeny chcú inou formou

Aspoň štvrť milióna hlasov

Šance na získanie mandátu v europarlamente pre Poslednú generáciu nie sú malé. Tento rok v júni to totiž bude naposledy, čo v Nemecku nebude pre voľby do Európskeho parlamentu stanovený žiadny volebný prah. Dá sa do neho prebojovať aj s približne pol percentami všetkých hlasov.

Do Európskeho parlamentu sa v Nemecku bežne dostávajú aj malé strany. Posledná generácia spočítala, že na získanie zastúpenia v Bruseli by potrebovala asi 250 tisíc hlasov, pričom ich hlavnou kandidátkou je súčasná hovorkyňa Lena Johnsenová.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
04. máj 2024 06:44