Európska únia nastavila cenový strop pre SMSky a volaniaBrainee x Canva
StoryEditor

Europoslanci schválili maximálne ceny pre volania a SMS-ky. Poznáme presné sumy, ktoré budeš platiť až do roku 2032

Miroslav Kamody24.04.2024., 13:15h

Vieme presne, koľko budeš platiť za hovory aj SMS správy. Čo všetko sa ešte mení?

Lajkuj Brainee.sk na

Europoslanci schválili Akt o gigabitovej infraštruktúre 594 hlasmi za. Iba sedem europoslancov hlasovalo proti. Na pomery europarlamentu ide o nezvyklú zhodu, píše portál Euractiv.

„Akt o gigabitovej infraštruktúre mení pravidlá hry. Vďaka nemu bude zavádzanie ultrarýchlych internetových sietí oveľa lacnejšie, jednoduchšie a rýchlejšie,“ uviedol pre Euractiv rumunský europoslanec Alin Mituța (RE), ktorý bol hlavným spravodajcom textu.

image

Nová funkcia TikToku by mohla byť rovnako toxická a návyková ako cigarety. Dostane sociálna sieť stopku?

Uhrík sa zdržal hlasovania

Za hlasovali aj takmer všetci prítomní europoslanci zo Slovenska - výnimkou bol len Milan Uhrík, ktorý sa hlasovania zdržal. Akt po novom stanove ceny volaní a SMS správ, a to do roku 2029. Ako pripomína Euractiv, nariadením o roamingu sa v roku 2017 zrušili dodatočné poplatky za SMS-ky, hovory a internet v Európskej únii pri cestách do zahraničia.

Poplatky však zostávali, ak si volal či písal do inej krajiny v rámci EÚ, a cieľom nového aktu je tieto poplatky do roku 2029 zrušiť. „Ukončením poplatkov za volania v rámci EÚ sme v podstate vytvorili schengen pre komunikáciu v EÚ,“ povedal Mituţa.

image

Európska únia nastavila cenový strop pre SMSky a volania

Unsplash/Hassan OUAJBIR

Okrem toho sa predĺžil aj cenový strop na SMS-ky a volania. Ten bude až do roku 2032 vo výške šesť centov za SMS správu a 19 centov za minútu hovoru - tieto ceny sú bez DPH.

Vysokorýchlostný internet aj 5G

Cieľom aktu je podporiť prepojenie celej Európskej únie vysokorýchlostným optickým internetom a 5G do roku 2030. Štáty by preto mali urýchliť udeľovanie povolení pre operátorov, ktorí budú chcieť stavať novú infraštruktúru. Euractiv pripomína, že pravidlá budú o to silnejšie, pretože nejde o smernicu, ale nariadenie.

image

Nič rozkošnejšie už dnes neuvidíš. Experiment ukázal, že papagáje milujú videorozhovory so svojimi priateľmi

Okrem toho text ráta s „komplexným mechanizmom harmonizácie udeľovania povolení”, vďaka ktorému si členské štáty môžu prispôsobiť nové celoeurópske pravidlá svojim vnútroštátnym podmienkam.

ANKETA
Si spokojný so stanovenými cenami?

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/tech/mobily, menuAlias = mobily, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 13:54