AmiraFacebook/Ameerah AlTaweel
StoryEditor

Mladá Amira zbalila 59 ročného princa. Peniaze a luxus využila na pomoc ženám v Saudskej Arábii

kov02.05.2022., 14:00h
Svojou túžbou urobiť tento svet lepším miestom Amira inšpiruje množstvo ľudí.
Lajkuj Brainee.sk na

Oficiálne síce už po rozvode princeznou nie je, no v srdci (nielen) arabských žien ňou zostane navždy. Amira totiž už dlhé roky bojuje za rovnoprávnosť žien v Saudskej Arábii. Vybavená obrovským odhodlaním a charakteristickou nepoddajnosťou, upozorňuje na to, aké dôležité je vzdelanie, a taktiež túžba po samostatnosti.

Scenár jej života bez preháňania pôsobí až rozprávkovým dojmom, a dnes už je Amira vzorom pre milióny žien. Brainee ti prináša príbeh princeznej, ktorá patrí k najvplyvnejším ženám arabského sveta.

Dcéra rozvedenej matky a počiatok rozprávky

Jej život však vždy nevyzeral ako z rozprávky. Amira nemá urodzený pôvod, pochádza z rodiny patriacej do strednej triedy v Rijáde. Vychovávala ju rozvedená matka spoločne so starými rodičmi. Vtedy sa jej o tom, že raz bude hosťom na svadbe vojvodkyne Kate a princa Williama určite ani nesnívalo.

So zosnulým manželom kráľovnej Alžbety II., princom Filipom, dokonca prestrihla pásku pri otvorení Centra islamských štúdií v Cambridge, ale poďme naspäť k jej formujúcim rokom.

.

Ako 18-ročná študentka robila rozhovor v rámci školského žurnalistického projektu s princom Al-Valíd bin Találom, ktorý mal vtedy 59 rokov. Naplánovaná 10-minútová konverzácia sa zmenila na niekoľkohodinový rozhovor, pri ktorom si padli do oka. V roku 2009 už boli svoji, píše Plus 7 dní.

Krásna, inteligentná a k tomu ešte aj vzdelaná žena okúzlila princa prakticky ihneď. Po svadbe sa oficiálne stala princeznou a zároveň aj jeho štvrtou manželkou.

Niekto by sobáš mohol vidieť ako vypočítavosť z jej strany, no Amira tušila, že vplyvný manžel bude pre jej neskoršiu misiu veľmi dôležitý. Po svadbe si mohla užívať luxus, no ona peniaze radšej použila na projekty za rovnoprávnosť žien. 

Ženy za volant!

Amire nikdy nechýbala odvaha. Bola jednou z prvých žien v Saudskej Arábii, ktoré vlastnili vodičský preukaz a šoférovali. U nás táto veta môže znieť divne, no v ultra konzervatívnej krajine, to bolo pre ženy veľké víťazstvo. 

Žena za volantom boli pre mnoho saudskoarabských konzervatívcov dlho nepredstaviteľné. Lenže časy, a s nimi aj saudské dievčatá, sa menia. Amira, vtedy manželka saudského princa a jedného z najbohatších mužov planéty Valída bin Talála, navyše v médiách vyhlásila, že v cudzine bežne auto sama riadi. A že je pripravená k tomu istému aj doma, pokiaľ jej to konzervatívny štát dovolí. Jej manžel dodal, že by mu to vôbec neprekážalo.

„Ženy už neustúpia. Automobil je iba začiatok,“ vyhlasovala ku koncu roka 2011 princezná. Vtedy bola zdanlivo vhodná doba – arabský svet sa otriasal v základoch. A saudskoarabské ženy získali mocnú spojenkyňu s napojením na vládnuce elity. Sama vtedy chcela vstúpiť viac do politiky a presadzovať rovnoprávnosť žien a mužov.

Nielen za volantom, ale aj v prípade dedičstva alebo výchovy detí. Časopis Glamour o nej svojho času napísal: Možno si vzala princa, ale praje si len jeden jediný šťastný koniec – rovnaké práva pre ženy po celom svete.

Boj za práva žien

Amira bola jednou z vôbec prvých žien svojej krajiny, ktorá odmietla abayas – čiže dlhé voľné šaty, ktoré pokrývajú celé telo a začala nosiť bežné „európske“ oblečenie, ktoré pozná každý z nás. Tieto jej činy si všimli mnohí vplyvní, ale aj bežní ľudia, pre ktorých sa princezná stala inšpiráciou. Miliardami svojho manžela totiž neplatila len drahé outfity, ale aj projekty na obranu saudskoarabských žien či za ľudské práva.

„Môj boj prináša pozitívne efekty. Čoraz viac žien zo Saudskej Arábie študuje a pracuje,“ povedala v jednom rozhovore.

Okrem toho, že sa z nej stala vplyvná obhajkyňa práv žien, spolupracovala so svojím mužom aj na vedení jeho nadácie The Alwaleed Bin Talal Foundations, ktorá je zameraná na filantropiu rôzneho razenia. Píše web Kafe.cz.

Hoci sa so svojim mužom neskôr rozviedla. Tak či onak, vďaka tejto nadácii sa Amira dostala k niekoľkým zaujímavým projektom po celom svete. Jeden z tých najznámejších je otvorenie sirotinca v Burkine Faso. Amira ale tiež cestovala do Pakistanu, kde pomáhala po povodniach.

Rozišli sa v dobrom

Idylka v manželstve s princom sa skončila pomerne rýchlo. Špekuluje sa o tom, že štvrtá manželka princa odmietla byť podriadená svojmu mužovi. Niektoré hlasy zase hovoria, že vzťah sa rozpadol aj kvôli tomu, že manželovi neporodila dieťa, iní tvrdia, že skrátka bola príliš výraznou osobnosťou, čo sa jej exmanželovi nemuselo vždy pozdávať.

Napriek všetkému sa však rozišli v pokoji a priateľsky. Exmanžel dokonca doteraz finančne podporuje Amiru v jej charitatívnych aktivitách. Jej meno napríklad stále figuruje v exmanželovej nadácii Alwaleed Philanthropies.

Amira sa angažuje aj v nadácii Perkins School for the Blind, ktorá pomáha slepým deťom či v spoločnosti Time Entertainment, ktorá podporuje mladé talenty a ženy v biznise.

Druhé manželstvo

Progresívna a krásna Saudkoarabka nezostala dlho sama. V roku 2018 sa opäť vydala, jej vyvoleným sa stal jej krajan Chalífa bin Butti al Muhairi (42). Okrem toho, že je sympatický, je aj nesmierne zámožný. Jeho majetok sa odhaduje na 1,11 miliardy eur. Vzali sa začiatkom októbra 2018 v luxusnom zámočku Château de Vaux-le-Vicomte vo Francúzsku.

V súčasnosti majú jedno dieťa.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/rodova-rovnost, menuAlias = rodova-rovnost, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
11. máj 2024 10:29