Sabrina CarpenterProfimedia/Amy Harris
StoryEditor

Kto je Sabrina Carpenter? Dobyla sociálne siete, koncertovala s Taylor Swift a šokovala cirkev

Miroslav Kamody24.04.2024., 10:00h

Najpopulárnejšia speváčka, o ktorej si ešte nepočul? Sabrina Carpenter má len 24 rokov, no jej popularita a úspech rastú raketovým tempom. A nič nenasvedčuje tomu, že by sa na tom niečo malo zmeniť.

Lajkuj Brainee.sk na

Sabrina Carpenter je momentálne všade. Ak si ju aj doteraz nesledoval, jej fotografie, videá a skladby ti beztak zaplavili tvoje sociálne siete. 24-ročná popová hviezda však píše príbeh ako z knihy a všetkým ukazuje, že presun od detskej hviezdy k dospelému šoubiznisu sa dá zvládnuť aj bez ujmy na psychickom zdraví. 

Keď mala 10 rokov, na YouTube začala zverejňovať videá, na ktorých spievala piesne Christiny Aguilery a Adele. Jej otec pre ňu postavil nahrávacie štúdio, aby podporil jej vášeň pre hudbu. V roku 2009 sa následne umiestnila na treťom mieste v speváckej súťaži The Next Miley Cyrus Project, ktorú viedla príve Cyrus.

image

Skladba z nového albumu Taylor Swift spôsobila ošiaľ. Objavil sa v nej názov londýnskeho baru, teraz praská vo švíkoch

Herečka aj speváčka

Ako herečka začínala Carpenter začínala už v roku 2011, kedy sa objavila v kriminálnom seriáli Law & Order: Special Victims Unit a následne aj v sitkome The Goodwin Games. Objavila sa v niekoľkých celovečerných filmoch (Horns, The Short History of the Long Road, Clouds, Emergency) a viacerým projektoch od Netflixu, kde už zastávala aj pozíciu výkonnej producentky.

Sabrina však trenduje najmä ako speváčka. Svoju prvú zmluvu podpísala už v roku 2014 s Hollywood Records. Pod ním vydala debutový singel Can‘t Blame a Girl for Trying, po ktorom vydala EP-čko s rovnakým názvom. Nasledovali štúdiové albumy Eyes Wide Open (2015), Evolution (2016), Singular: Act I (2018) a Singular: Act II (2019).

Od Disney hviezdy do dospelého šoubiznisu

Na začiatku kariéry ju opisovali ako tínedžerskú popovú speváčku, neskôr sa zamerala na dospelý pop a odtrhla sa od označenia Disney hviezdy - zahrala si v seriáli Girl Meets World a naspievala množstvo piesní pre detské projekty štúdia.

Carpenter v rozhovore pre Vogue poznamenala, že jej „predchádzajúca hudba vyzdvihla aspekt seba samej, ktorý v tom čase nepovažovala za autentický“. Jej pódiovú prítomnosť ocenila aj redaktorka Vogue Chelsea Sarabia, ktorá poznamenala, že „ako umelkyňa a performerka používa [Carpenter] celý rozsah ľudského vyjadrenia, akoby to bol vlastný nástroj“.

Jej albumy obsahujú prvky ľudového popu, akustiky, country, elektropopu a house music. Sama speváčka však tvrdí, že jej hudba má „prvky všetkého”.

image

Tieto obľúbené skladby od známych spevákov si už v Čečensku nevypočuješ. Vodca Kadyrov ich z bizarného dôvodu zakázal

Za svoje najväčšie hudobné vzory považuje Christinu Aguileru a Rihannu, spomenula však aj Taylor Swift a Lorde, a to v rámci inšpirácie pri písaní hudby. Zároveň dodala, že živé vystúpenia a pracovná morálka Taylor ju inšpirovali. V decembri 2020 bola Carpenter uvedená aj v zozname Forbes 30 pod 30 v kategórii Hollywood a zábava.

Raketová kariéra aj nahnevaná cirkev

V roku 2021 prestúpila do Island Records a vydala singel Skin, ktorý bol jej prvým v rebríčku Billboard Hot 100. Nasledoval úspešný album Emails I Can‘t Send, pričom skladby Nonsense a Feather sa dostali aj medzi top 10 singlov US Pop Airplay. 

Práve posledný spomínaný singel sa postaral o veľkú kontroverziu v cirkvi. Klip sa totiž nakrúcal v jednom z kostolov v Brooklyne, pričom Sabrina v ňom má oblečené krátke čierne šaty, tancuje a nechýba ani rakva s nápisom „RIP BITCH”.

Aj keď farár tvrdil, že mala povolenie, cirkev ho zbavila svojich povinností. Speváčka na kontroverziu reagovala vskutku originálne a vyjadrila sa, že aj Ježiš bol tesár (Jesus was a carpenter).

Eras Tour a Coachella

V júni 2023 sa svet dozvedel, že Carpenter bude predskonakou na Eras Tour Taylor Swift na väčšie jej koncertov v Latinskej Amerike, Austrálii a Singaure. Niekoľko rokov predtým zastávala rovnakú úlohu aj na koncertoch Ariany Grande.

V apríli 2024 Carpenter podporila a modelovala nové kúsky pre kampaň kolekcie Skims ‘ Fits Everybody a Stretch Lace. Tento krok ležal v žalúdku fanúšikom Taylor Swift, keďže Skims založila Kim Kardashian, s ktorou má speváčka dlhoročný beef.

12. apríla tohto roku vydala singel Espresso, pričom v ten istý deň vystúpila na 23. ročníku festivalu Coachella, ktorý sa postaral o gigantický boom na sociálnych sieťach. Aj preto máš pocit, že Sabrinu vidíš doslova všade. Tam zároveň potvrdila, že randí s írskym hercom Barrym Keoghanom.

Carpenter je okrem toho filantropkou, aktivistkou a vášnivou podporovateľkou LGBTI+ komunity. Pre Billboard poznamenala, že „keď [fanúšikovia] prídu na moje vystúpenia s vlajkami hrdosti a kričia texty z plných pľúc, dúfam, že pocítia ohromný príval lásky a bezpečia.”

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/hudba, menuAlias = hudba, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
04. máj 2024 10:02