Pozor na podvody na AirbnbUnsplash/Oberon Copeland, Isabella Mann Machado
StoryEditor

Ako nenaletieť podvodníkom na Airbnb? Máme pre teba podrobný návod, na tieto veci si musíš dať pozor

iDnes.czRadomír Dohnal26.02.2024., 08:30h

Či už sa ti to páči alebo nie, platforma Airbnb sprostredkovávajúca prenájom ubytovania je populárna. Využíva ju vyše 150 miliónov ľudí, ktorí si cez ňu zariadia u troch miliónov hostiteľov jednu miliardu pobytov ročne. Pochopiteľne, že sa na takomto úspechu chcú priživiť aj najrôznejší podvodníci. Ako ich spoznať vopred?

Lajkuj Brainee.sk na

Náhrada, ktorá sa neoplatí

S nápadne nízkou cenou ubytovania sa totiž spája klasická podvodná schéma. Pri ňom sa to, čo sa inzeruje ako zvodne lacná ponuka, tesne pred vašim príchodom razantne zvýši cenu. Alebo napríklad aj „zmizne“.

Hostiteľ smutne informuje hostí, že prenájom, ktorý si rezervovali, už bohužiaľ nie je k dispozícii. Napríklad preto, že tam prasklo vodovodné potrubie. Hotové nešťastie. Ale namiesto neho ponúkne alternatívu, náhradné riešenie. Na čo cestou unavení batôžkári, ktorí nemajú kde zložiť hlavu, väčšinou kývnu.

image

Rodisko Harryho Pottera či chata Tonyho Starka? Airbnb ponúka ubytovanie v slávnych domoch

Na čo však privolili? Ono náhradné riešenie môže byť výrazne horšej kvality, ba priam učinená katastrofa. Tiež sa môže nachádzať na inej adrese alebo na opačnom konci mesta. A z pôvodného zoznamu komfortného vybavenia tu nemusí byť prítomné nič.

Alebo to môže byť ubytovanie kráľovské, luxusné. Za ktoré však tiež kráľovsky zaplatíš. Pôvodná ponuka, ktorá ťa k hostiteľovi priviedla, pritom možno nikdy ani neexistovala a fungovala len ako vnadidlo.

Zostane to medzi nami

Jednou z ľudských prirodzeností je aj večná snaha ušetriť. A keď už sa plánuje dovolenka v zahraničí, hodí sa každá koruna. Preto tiež hostia skáču na slaninu podvodníkom, ktorí im ponúkajú výraznú zľavu, keď platbu za ubytovanie vykonajú „inak“.

image

Pozor na podvody na Airbnb

Unsplash/Kelcie Papp

Ako inak? Mimo aplikáciu Airbnb. Hostiteľ sa pritom tvári, ako je to pre všetkých zúčastnených výhodné. Tým, že s vašou pomocou obíde sprostredkovateľské poplatky pre platformu Airbnb, môže hosťom ponúknuť nižšiu cenu. 

Hostiteľ totiž požiada o poslanie peňazí na účet vopred, o platbu v hotovosti, alebo o transakcii cez PayPal. Tie peniaze už nikdy neuvidíš, a ono vysnívané ubytovanie zrejme tiež nie. Až zúfalou ukážkou naivity je potom tendencia zdieľať s úplne neznámou osobou hostiteľa platobné údaje a číslo svojej bankovej karty.

Takéto podvodné počínanie je ťažké nejako doložiť a reklamovať. Airbnb sa za vás v takom prípade nepostaví. Nikdy teda nekomunikuj s hostiteľom mimo platformy Airbnb, najmä keď ide o platenie.

image

Pavúky po celom strope či stretnutie so sektou. Ľudia sa podelili o najpodivneješie zážitky na ubytovaní cez Airbnb

Viac určite neznamená lepšie

Viac inzerátov s rôznou cenou na jedno a to isté ubytovanie? Aj také veci objavíš, keď na ponuky Airbnb pozeráte dosť dlho. Je to vlastne jeden z najčastejších podvodov.

Hostiteľ pritom skúša, kto sa chytí na najvyššiu zo zverejnených ponúk, aby na tom zarobil. Vám môže na poslednú chvíľu oznámiť zrušenie rezervácie. Pokiaľ rezerváciu zruší on, je to stále ten lepší variant. Nemusíš totiž platiť poplatky za zrušenie rezervácie a hostiteľ ti musí vrátiť peniaze v plnej výške.

Nenechaj sa ním vmanipulovať do situácie, že rezerváciu ubytovania budeš rušiť ty. Ani keď vás hostiteľ osloví s tým, že je s ubytovaním nejaký problém. Zrejme by to dopadlo tak, že by ti ponúkol nejaké náhradné ubytovanie. Ktoré by, ako už asi tušíš, mohlo byť až príliš alternatívne.

image

Pozor na podvody na Airbnb

Unsplash/Oberon Copeland

Pokiaľ si pri hľadaní ubytovania všimneš, že sa jedna a tá istá ponuka objavuje pod rôznymi cenami, radšej od nej rýchlo preč. Tu sa férového konania nedočkáš.

Nezabudnite veľa fotiť

Nemálo hostí si po príchode do prenajatého apartmánu a odložení kufrov odfotí svoje dovolenkové bývanie. Nie je to nič neobvyklé, pochváliť sa chce každý. Ale na svoju škodu si len málo ľudí nafotí celé to ubytovanie, keď ho na konci dovolenky opúšťa.

V čom môže byť zádrhel? Že ich po návrate bude čakať email od hostiteľa, ktorý sa sťažuje na neporiadok, nenahlásené závady a škody, ktoré treba dodatočne doplatiť. A ak sa na platenie mať nebudeš, môže sa na teba hostiteľ sťažovať u Airbnb a to ti môže siahnuť do záloh alebo spor odovzdať inkasnej agentúre.

image

Hobití domček, prerobená karosa či senecké Maldivy. Najcoolovejšie ubytovania na Slovensku, ktoré nájdeš na Airbnb

Môžu z toho byť veľké nepríjemnosti, keď ti niekto chce neprávom naúčtovať rozbitú filtráciu k bazénu alebo zničenú vírivku za desaťtisíce. Obrana proti takému obvineniu je neľahká.

Určite ti ale pomôže, keď si fotky ubytovania zaobstaráš nielen pri príchode, ale aj pred odchodom. A samozrejme, ak si po príchode všimneš nejaké poškodenie, urob fotografie a zdieľaj ich s hostiteľom priamo na Airbnb. Chrániš tým samého seba.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/cestovanie/tipy, menuAlias = tipy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
10. máj 2024 17:34