Pozor na podvody na AirbnbUnsplash/Oberon Copeland, Isabella Mann Machado
StoryEditor

Ako nenaletieť podvodníkom na Airbnb? Máme pre teba podrobný návod, na tieto veci si musíš dať pozor

iDnes.czRadomír Dohnal26.02.2024., 08:30h

Či už sa ti to páči alebo nie, platforma Airbnb sprostredkovávajúca prenájom ubytovania je populárna. Využíva ju vyše 150 miliónov ľudí, ktorí si cez ňu zariadia u troch miliónov hostiteľov jednu miliardu pobytov ročne. Pochopiteľne, že sa na takomto úspechu chcú priživiť aj najrôznejší podvodníci. Ako ich spoznať vopred?

Lajkuj Brainee.sk na

Fotky ako z katalógu

Prvým a asi najzreteľnejším varovným signálom môžu byť fotky ponúkaného ubytovania, píše Radomír Dohnal z portálu iDnes. Kúpeľňa v ružovom mramore, talianska kuchyňa ako z katalógu a spálne pripomínajúce svojim vybavením zámok? Je to skrátka príliš dobré na to, aby to bola pravda?

Často stačí s pomocou internetového prehliadača spätne dohľadať pár tých najnápadnejších fotiek, aby ste zistili, že sú vypožičané z nejakej fotobanky, patria k úplne iným domom alebo skutočne pochádzajú z katalógu talianskych kuchýň.

image

Dominika stojí za profilom Cestuj spoznávaj: Na toto ľudia pri cestovaní zabúdajú, tieto destinácie sa tento rok oplatí navštíviť

Podvodníci sa takému odhaleniu snažia predchádzať tým, že tieto nepravé fotky upravujú vo Photoshope alebo s pomocou umelej inteligencie, digitálne s nimi čarujú, dodávajú im bizarnú perspektívu, filtre, farby alebo tiene. Ale tým sa len usvedčujú z obrazovej manipulácie. Keď nie sú v poriadku fotky, nedá sa ani uvažovať o tom, že by malo byť v poriadku všetko ostatné.

Kúzla nepravdepodobnej architektúry

S nepravdivými fotkami úzko súvisí „logika architektúry“. Znie to zložito, ale vlastne je to dosť jednoduché. Pokiaľ sa ponuka týka ubytovania v domčeku v radovej zástavbe, asi by sme na snímkach nemali vidieť rohové okná. V malom bungalove by sme sa nemali stretnúť s obrovskou vstupnou halou alebo balkónom, prípadne so schodiskom pri jednopodlažných domoch.

Je prinajmenšom podivné, keď má dom výhľad do veľkej tropickej záhrady, hoci sa v lokalite podľa leteckej snímky žiadna zeleň nenachádza. Rovnako je podozrivá strešná záhrada pri domoch so sedlovou strechou. A u malého vidieckeho domčeka či chaty prekvapí, keď ponúka napríklad päť oddelených viaclôžkových izieb. Kam by sa to tam vošlo?

image

Pozor na podvody na Airbnb

Unsplash/Andrea Davis

Prinajmenšom je to dôvod vzniesť otázku, pýtať si od prenajímateľa ďalšie fotky, alebo rovno video prehliadku, ktorá sa falšuje ťažko.

Vážne sú všetci spokojní?

Je už tak nejako v ľudskej povahe sa sťažovať, absolútna spokojnosť je jednoducho vzácny tovar. Takže určitým vodítkom na odhalenie podvodu môže byť bezvýhradné nadšenie recenzentov. Pokiaľ sa všetky recenzie predbiehajú v popisovaní toho, aké fantastické ubytovanie bolo, môže to byť samozrejme pravda.

Ale je prinajmenšom podivné, že sa všetci tí chváliaci hostia rozhodli svoju pozitívnu recenziu uverejniť v jeden deň. Prípadne keď si desať takých spokojných ubytovaných pochvaľuje týždenný aprílový pobyt v tom jedinom apartmáne.

image

Obľúbené ubytovanie na Liptove je pod paľbou kritiky. O Karose uprostred prírody údajne správca lesa nevedel

To už skoro vyzerá, ako by sa snáď sám majiteľ, so sériou falošných účtov, pokúsil vytapetovať svoju reputáciu falošným hodnotením. Pedanti a večne nespokojní kritici nie sú nikde obľúbení, ale pri hodnotení kvality ubytovania sa od nich dozviete najviac. Skúste nájsť tú najhoršiu možnú recenziu onoho ubytovania, nech viete, čo návštevníkom toľko vadilo.

U superhostiteľov neriskuješ

Trocha istoty na upokojenie? Na tú narazíš u tzv. superhostiteľov. Sú to tí, ktorým sa skutočne dá veriť. Na to, aby si odznak Superhostiteľa vyslúžili, musia mať za posledný rok najmenej desiatku realizovaných pobytov, mieru stornovania pod jedno percento a k tomu trvale vysoké hodnotenie. Presnejšie teda, nad 4,8 hviezdičiek z piatich možných.

U superhostiteľov máš istotu, že na 90 % správ zareagujú do dvadsaťštyri hodín. Komunikujú, konajú na úrovni, je na nich spoľahnutie. Ich prístup je presným opakom správania podvodníkov.

image

Pozor na podvody na Airbnb

Unsplash/Karsten Winegeart

Urob si prípravu

Čo si overiť? Určite by si mal skontrolovať, či bola identita hostiteľa nejako overená spoločnosťou Airbnb. Ako na to? Klikni na jeho profil. Je dosť nepravdepodobné, že by sa podvodníci s prevádzkovateľmi Airbnb delili o svoje pravé preukazy totožnosti, emailové adresy a telefónne čísla. Pokiaľ je to osoba nimi preverená, je to určite dobré znamenie.

Zlé znamenie naopak je, keď sa hostiteľ pokúša na stránkach spolu s ponukou ubytovania prezentovať svoje vlastné telefónne číslo alebo e-mailovú adresu, napríklad niekde prilepené na opis fotky. Airbnb pochopiteľne nechce, aby komunikácia medzi hostiteľom a hosťom prebiehala mimo ich aplikácie, chráni si tak svoje provízie.

Ale súčasne ťa tým chránia pred podvodníkmi, ktorí s tebou chcú zjednávať o výhodnejších cenách. Ďalšou dôležitou vecou je porovnanie cenovej ponuky. Kliknutím na tlačidlo s cenou v hornej časti výsledkov vyhľadávania sa dozviete priemernú cenu za noc pri nehnuteľnostiach v danej lokalite v termínoch, ktoré hľadáš.

image

Cez Airbnb sa ubytuješ v historických hradoch a zámkoch. V niektorých stojí jedna noc pár desiatok eur

Môžeš tak zistiť, či je cena plus mínus zodpovedajúca. Prečo? Niektoré ponuky – s vynikajúcim hodnotením aj lokalitou – sú totiž podozrivé svojou nízkou cenou. Zarábať chcú všetci, Airbnb si ľudia nevedú kvôli charite. Je prirodzené mať na špičkovej lokalite vyššiu cenu. Príliš nízka cena „skvelého“ bývania je však náznakom toho, že možno také skvelé to ubytovanie nebude.

Ďalšie tipy a rady, ako nenaletieš podvodníkom na Airbnb, nájdeš na ďalšej strane! 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/cestovanie/tipy, menuAlias = tipy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 07:44