Čínsky Kunlun podľahol Chabarovsku.Reuters
StoryEditor

Povolávajú všetkých, ku ktorým sa dostanú. KHL sa klepe pred mobilizáciou

iDnes.cz29.09.2022., 10:00h

Je im to úplne jedno. Chcú len krv, píše na sociálnej sieti kustód Kunlun Red Star z hokejovej KHL, ktorý sa stará o oservis tímu.

Lajkuj Brainee.sk na

Po vyhlásení ruskej mobilizácie prichádzali správy, že športovci, ktorí majú predchádzajúce vojenské skúsenosti, prídu na rad až v posledných vlnách. Anton Tiškin, kustód tímu Kunlun Red Star z hokejovej KHL, však tvrdí niečo iné. Hráči a pracovníci z jednotlivých klubov dostávajú podľa jeho slov povolávacie rozkazy už teraz. Píše portál iDnes.cz.

„Bohužiaľ, situácia sa naozaj zhoršila. Tí, ktorí nechcú ísť do vojny, končia vo väzení,“ napísal na sociálnej sieti LinkedIn kustód tímu Kunlunu, ktorý aktuálne sídli na moskovskom predmestí v Mytišči.

Vyjadrenie vlády ohľadom narukovania 300-tisíc ľudí označil za lož. „Povolávajú všetkých, ku ktorým sa dostanú,“ dodal. 

Povolávací rozkaz už podľa neho prišiel niekoľkým hráčom z KHL či lekárovi klubu Avangard Omsk.

„Je im to úplne jedno. Chcú len krv,“ napísal Tiškin, ktorého tvrdenie sa nezhoduje s informáciami v ruských médiách z minulého týždňa.

Informácie v médiách 

Mobilizácia mala pôvodne zahŕňať predovšetkým členov klubu CSKA Moskva, ktorých už od sovietskej éry spája silný vzťah s armádou.

„Prídu na rad, ale až v posledných vlnách,“ uviedla agentúra Ria Novosti.

„Ak sa športovci radia medzi vojakov alebo záložných dôstojníkov, a majú menej ako 35 rokov, môžu byť v rámci mobilizácie povolaní. Nebránia tomu ani zmluvy s profesionálnymi klubmi,“ doplnil web Sport-Express.

Zároveň ale zdôraznil, že naverbovanie by sa malo týkať len mužov, ktorí majú s bojom skúsenosti: „Tým sa zrejme myslí účasť na operáciách v Sýrii a Severnom Kaukaze. A takých sa medzi športovcami veľa nenájde.“

image

Zúfalí Rusi nezvládajú situáciu. Muž nechcel ísť na front, pokúsil sa upáliť

Má strach o svoju rodinu 

Tiškin vo svojom príspevku spomenul, že sa nemieni zúčastniť ruskej invázie na Ukrajine. Rovnako vyjadril obavy o vlastnú rodinu.

„Mám troch malých synov. Mám strach, že namiesto toho, aby som poctivo pracoval a zarábal pre nich peniaze, budem musieť ísť do väzenia. Som pripravený pracovať za akékoľvek peniaze a na akejkoľvek pozícii. Len ich odtiaľto potrebujem dostať, kým ešte môžem.“

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 21:15